Cibona prva pobjeda u Euroligi: Pod Tornjem stradao Žalgiris

KOŠARKAŠI Cibone stigli su do svoje prve pobjede u ovogodišnjoj Euroligi nakon tri uzastopna poraza. U Draženovom domu stradao je litavski Žalgiris sa 64:52.

Iako rezultat sugerira laganu pobjedu, Perasovićeva momčad čitavu je  utakmicu lomila vrlo čvrste Litavce i tek se na samom kraju uspjela odvojiti na mirniju prednost.

Najbolji strijelac u domaćoj momčadi bio je Marko Tomas sa 14 koševa. 11 je ubacio Vukušić, a po 10 su dodali Lukša Andrić i Marin Rozić. Kada su u pitanju skokovi, zanimljivo je da je najviše lopti pokupio razigravač Jamont Gordon (6). Kod Žalgirisa, najefikasniji je bio Mirza Begić sa 14 ubačaja dok je 9 zabio Martynas Pocius.

Cibona je bolje krenula u utakmicu i prema prvim minutama izgledalo je kao da bi Perasovićeva momčad mogla relativno lako do svoje prve euroligaške pobjede. Nakon prvih 7 minuta imali smo 14:9, a Peras je na parketu držao petorku u sastavu Gordon, Rozić, Tomas, Vukušić i Andrić. No, kako je četvrtina odmicala tako su se redale sitne greške koje nisu dopuštale da se Vukovi odvoje na osjetniju prednost. Semafor je na kraju prve dionice pokazivao tek 16:16.

Ništa koncentriranije Cibosi nisu krenuli niti u drugu četvrtinu. Dugo su se mučili, a iako su konstantno bili u minimalnoj prednosti, Žalgiris je konstantno puhao za vrat. Ponajviše zahvaljujući bosanskom centru sa slovenskim pasošem Mirzi Begiću koji je radio velike probleme mladim Ciboninim centrima. Treća četvrtina pripala je gostima pa je Perasovićeva momčad u posljednjih 10 minuta otišla sa samo tri koša prednosti, 47:44.

Tomas je tada ubacio u brzinu više, a pratili su ga Vukušić i Andrić. Prednost je rasla iz minute u minutu i protivnik je bio odlučen već nekoliko minuta prije kraja.

Perasović: Ovo je recept za Top 16

"Bila je ovo teško izborena pobjeda. Nismo izgledali dobro veći dio utakmice, no skupili smo se kad je trebalo i pobijedili. Probleme nam je radio njihov napadački skok, ali srećom, sve je na kraju dobro ispalo. Ova pobjeda nam puno znači i lakše je igrati uz podršku ovakve publike", rekao je nakon utakmice trener Cibone Velimir Perasović dodavši:

"Danas smo pokazali način na koji treba igrati. Ako tako nastavimo nadam se da ćemo ući u TOP 16 Eurolige."

Skupina A

Cibona – Žalgiris 64:52

Kasnije: 

Fenerbahçe Ülker – Montepaschi

Barcelona – Asvel

Redoslijed: 1. Montepaschi 3-0 (-1), 2. Barcelona 3-0, 3. Fenerbahçe Ülker 2-1 (-1), 4. Cibona 1-3, 5. Žalgiris 1-3, 6. Asvel 0-3 (-1)

Pročitajte više