Cibona pobjednik Kupa nakon sedam godina

U FINALU hrvatskog Kupa Krešimira Ćosića pred gotovo praznim tribinama u zadarskom Višnjiku sastaju Cibona i Zagreb. Cibona je u prvom polufinalu svladala domaći Zadar dok je Zagreb pojačan novopridošlim rutinerima Mulaomerovićem i Krstićem bez većih problema izborio plasman u finale uvjerljivom predstavom protiv Splićana.

U izjednačenoj utakmici rasplet je uslijedio tek u posljednjoj dionici igre, koju je momčad Velimira Perasovića okončala u svoju korist 27-15. Cibonino iskustvo, ali i pojedinačna kvaliteta njenog Amerikanca Alana Andersona, odlučilo je da trofej, koji je lani završio u vitrinama momčadi iz Trnskog, preseli preko Save do Draženovog doma.

Spomenuti Anderson bio je uvjerljivo prvo ime pobjedničke momčadi, uostalom i jedini dvoznamenkasti po broju poena u Ciboni. Postigao je 24 koša, te uhvatio sedam lopti, što je i odlučilo da cibosi prekinu sedmogodišnji post osvajača hrvatskog Kupa. Ujedno je odigrao i dobru obranu na Krunoslavu Simonu (12 poena) zakočivši ga u posljednjim trenucima susreta.

Kod branitelja naslova uvjerljivo najbolji na parketu bio je Ante Tomić s 18 poena i šest skokova. 

Kup Krešimira Ćosića, finale:

Cibona - Zagreb 73:63 (20:19, 9:6, 17:23, 27:15)

Osvajači Kupa Krešimira Ćosića:

6- Zadar

6- Cibona

5- Split

1- Zagreb

Igrači Cibone su napravili četiri prekršja zaredom u ovim trenucima te su na polovici prve četvrtine iskoristili bonus. Mulaomerović je realizirao oba slobodna bacanja i sada Zagreb ima prednost od tri poena. Kus je tricom izjednačio rezultat.

Cibona je iskoristila nekoliko grešaka te se na trenutak odvojila od Zagrebaša, ali je Krstić izjednačio tricom.

Prkačin je na samom kraju prve četvrtine postigao četiri poena zaredom, a Simon na drugoj strani uzvratio tricom te se na odmor otišlo minimalnom prednošću Cibone.

Na početku druge četvrtine Simon je prvo promašio tricu, a potom i napravio prekršaj u obrani. Nije to bio dobar uvod za kapetana Zagreba. Prkačina je u redovima Cibone zamijenio Homan,

U prve dvije minute drugog dijela nijedna momčad nije uspjela postići koš. Štimac je realizirao kontru i doveo Zagreb u vodstvo.

Nevjerojatan je podatak da Cibona u pet minuta igre u drugoj četvrtini nije postigla niti jedan koš. Zagreb je u ovom vremenu ostao na dva koša Andreja Štimca.

Tricom Marina Rozića Cibona je došla u vodstvo, a i zadarska publika je pokazala da je u dvorani zvižducima upućenim sucima nakon dvije sumnjive odluke u korist Cibone.

Zagrebov trener Bajramović dobio je tehničku grešku nakon protesta zbog sudačkih odluka, a Anderson je na drugoj strani realizirao oba slobodna bacanja.

Nakon te tehničke pogreške Zagreb je nastavio jednako neučinkovito u napadu te se Cibona malo odlijepila.

Salve zvižduka malobrojne publike izazvali su suci utakmice sviravši prekršaj Luki Žoriću nakon što je čistom blokadom spriječio zakucavanje Andrića. Nervozni Andrić je nakon toga propustio uhvatiti loptu pod svojim košem te je novom osobnom pogreškom, ukupno trećom svojom poklonio dva slobodna bacanja Žoriću.

Jednako loše je u napadačkom dijelu kreuno Zagreb i u trećoj četvrtini. Nakon dvije izgubljene lopte Cibona se lako odlijepila na deset koševa prednosti.

Zagrebaši su tricom Simona nagovijestili povratak, ali je Kus odmah lako položio, Mulaomerović potom sjajno proigrava Tomića koji lagano poentira, ali Kus opet na drugoj strani probija Zagrebovu obranu.

Nakon trice Štimca nervoza se uvukla u redove Cibone čemu svjedoči i Rozićeva izgubljena lopta nakon koje je Perasović pozvao time-out. Simon nakon time-outa pogađa fini šut i još smanjuje prednost Cibone.

Novim košem Krune Simona Zagrebaši su uspjeli doći na samo jedan razlike, a nakon što je Troha izgubio loptu i napravio prekršaj, "mravi" imaju novi napad kojega uspješno realizira Simon.

Troha je svojom tricom izjednačio rezultat pola minute prije kraja treće četvrtine, ali je Štimac realizirao napad svoje ekipe 20 sekundi prije kraja.

U posljednjoj četvrtini igra se koš na koš, a Anderson je koš-faulom ponovno vratio Cibonu u vodstvo.

Na tricu Zagreba odgovrio je Anderson i time još jednom potvrdio svoju klasu. Tomić je svojim košem smanjio rezultat, a odmah nakon toga fenomenalno asistirao Žoriću.

Princ je uzvratio na drugoj strani, ali Tomić čini apsolutno sve kako bi utakmicu okrenuo na Zagrebovu stranu.

Utakmicu je riješio Vedran Princ tricom na ulasku u posljednju minutu. Tomić je napravio prekršaj u napadu, a Anderson realizirao oba slobodna bacanja. Pola minute prije kraja Anderson je poveo Cibonin napad te je realizirao oba slobodna bacanja nakon prekršaja Žorića.

Zagrebaši su probali prekršajima preokrenuti rezultat, ali nisu uspjeli te Cibona zasluženo slavi naslov pobjednika Kupa nakon sedam godina čekanja.

M.Č.
Foto:Jure Mišković/ Cropix

Pročitajte više