Cibonin najvažniji tjedan: Pod Tornjem kuha, a uskoro će i ključati

POD TORNJEM "voda kuha", a uskoro će proključati. Nakon uništavanja i ponižavanja turskog Fenerbahčea usred Istanbula, Cibosi pred sobom imaju najburniji tjedan ove sezone. Slovenska Krka mora se pobijediti zbog plasmana na Final four, a sljedećeg četvrtka će Cibosi pokušati srušiti Montepaschi Sienu i vratiti se u sam europski vrh u kojem nisu bili od vremena nezaboravnog i nikad prežaljenog Dražena Petrovića.

No, to nije sve. Stigao je novi/stari Cibos Brindley Wright, a istodobno se ljuti Bruno Šundov nalazi pred izlaznim vratima.

U predvečerje dvoboja sa Slovencima, čelnici Vukova koji su odlazili iz Savske ulice u Zagrebu nakon Cibonina treninga, zadovoljno su trljali ruke. Zadar se po tko zna koji put poskliznuo u Beogradu i širom im otvorio vrata regionalnog Final foura. Pobjedom protiv Krke, Vukovi bi velikim korakom zakoračili na Final four.

Perasović: Sienu moramo odstraniti iz naših misli

Trener Cibone Velimir Perasović komentirao je poraz Zadra protiv FMP-a kojim je Cibona došla na korak od plasmana na Final foura. Zapravo, na koračić od plasmana na Final Four.

"Mi smo bez obzira na ovaj poraz Zadra uvijek govorili da ovisimo samo o nama. Poraz Zadra nam daje mogućnost da izgubimo jednu utakmicu i da se plasiramo na Final four. No, mi želimo dobiti sve do kraja i imati što bolju poziciju".

Krka je pred vratima, utakmica koja se mora dobiti. No, nije niti Siena tako daleko u budućnosti. Vukove utakmica sezone očekuje sljedećeg četvrtka. 

"Moramo odstraniti misli od Siene, u protivnom bi nam se mogao dogoditi neugodan poraz. O Talijanima ćemo intenzivno razmišljati tri četiri dana, ali ogled s Krkom je vrlo važan za nas, pa ćemo o njima razmišljati nakon te utakmice. Krka je napadački dobra momčad, puno je njih igralo u Ciboni, imaju i trenera koji je bio u Ciboni. Bit će vrlo motivirani", ističe Velimir Perasović.

Šundov: Nitko mi ništa ne govori, pitajte trenera zašto ne igram

Bruno Šundov došao je u Cibonu kao centarsko pojačanje, no igrao je minimalno. Sada je na izlaznim vratima, čini se kako niti on više ne vjeruje da će ostati u klubu. Bio je vrlo nezadovoljan kada je doznao da neće igrati protiv Krke, a o navodnom transferu u Split kaže kako mu za sada nitko ništa nije rekao.

"To trebaš pitati ove gore. Meni nitko ništa ne govori. Ja i dalje treniram s ekipom. Što se tiče Splita, stvarno ne znam. Ja sam za sada igrač Cibone, nitko mi do sada ništa nije rekao. Protiv Krke se neću skidati, nisam u momčadi i to je to. Kako mogu biti zadovoljan s ovime, normalno da nisam. Puno se ljudi pita kako sam tako dobro igrao u Rigi, a ovdje ne igram. Očito ovo ne štima, a zbog kojih razloga, treba pitati trenera. Nismo se očito našli i to je to. Vidjet ćemo što  nosi budućnost", rekao je razočarani i ljuti Bruno Šundov koji bi se tako nakon seljakanja po NBA ligi i europskim momčadima mogao vratiti tamo od kuda je i krenuo u košarkaški svijet, Split.

Marin Rozić također je komentirao poraz Zadra kojim Cibona dolazi u poziciju da je jednom nogom na Final four NLB lige.

"Zadar je izgubio, to nam sigurno ide na ruku, ipak smo se s njima borili za te bodove za Euroligu".

Utakmica sezone s Montepaschijem je sljedećeg četvrtka. Kako se koncentrirati na Krku?

"Svi očekujemo Sienu, a Krka nam je također važan susret. Moramo u NLB ligi sve do kraja svladati. Moramo naći koncentracije da to odradimo na najbolji način".

Ima li Cibona snage odigrati veliku europsku utakmicu, dobiti tako jakog protivnika u gostima i osigurati plasman među osam najboljih europskih ekipa?

"Cijela ekipa vjeruje da možemo. U Turskoj smo odigrali odličnu utakmicu, no Siena je nešto sasvim drugo. Mi tamo idemo pobijediti, a vidjet ćemo što će biti".

Davor Kus je krenuo kada je najpotrebnije, protiv Fenerbahčea je bio najbolji Cibonin pojedinac. No, Fener je prošlost, a Montepaschi budućnost.

"Vjerujem da ukoliko odigramo kao protiv Fenera da se možemo nadati pobjedi u Sieni. Ipak, Krka je tu, nama je NLB liga prioritet. Cilj nam je pobijediti u sve četiri utakmice. Sve imamo u svojim rukama. Ako dobijemo sve, mi smo na Final fouru".

Montepaschi će biti pod velikim pritiskom?

"Oni su apsolutni favoriti u toj utakmici. Ne sjećam se kada su izgubili na domaćem terenu, imaju samo pet poraza ove sezone. Ako odigramo kao protiv Fenera, mislim da ćemo imati šansu. Oni su sposobni u dvije minute razbiti svakog protivnika, nema opuštanja protiv njih.

Brindley Wright je odradio prvi trening nakon što je i službeno postao pojačanje Cibosa do kraja NLB lige. Ovo je njegov povratak među Vukove za koje je nastupao prije dvije sezone.

"Odlično se osjećam. Imamo dobru momčad, dobrog trenera. Pokušat ću dati sve od sebe kako bi ostvarili što više pobjeda".

Ostaješ samo do kraja NLB lige ili možemo očekivati tvoj duži ostanak?

"Nadam se da ću ostati u Ciboni još dugo vremena. Moram vidjeti što će biti, što će odlučiti Uprava".

Cibona ove sezone?

"Gledao sam susret s Fenerbahčeom. Igrali smo dobru obranu, dobro u napadu, to je bila odlična utakmica. Bio sam sretan zbog pobjede".

Protiv Krke igraš, no za Montepaschi nisi registriran?

"Bio sam razočaran što nismo dobili sve papire na vrijeme. Ukrajinska federacija je tu zakazala, no kao što rekoh, dat ću sve od sebe u sljedećim utakmicama. Protiv Monteapschija očekujem tešku utakmicu, ali s obzirom na momčad koju imamo vjerujem da možemo među osam. Moramo igrati pametno i snažno u obrani", zaključio je novopridošli Wright.

Marko Štefelić
Foto: Vladimir Ivanov (Cropix)/AFP

Pročitajte više