Cibonina pobjeda od srca

NITKO IM sinoć nije mogao uzeti za zlo što su na poluvremenu ispustili 15 koševa viška ili što se deset minuta nisu mogli sastati s loptom. Trenera nisu naljutila ni uobičajena odskakanja u rubrici izgubljenih lopti, a vjerojatno, na koncu, momcima ne bi prigovorio ni da su poraženi napustili teren.

Jer Cibona je protiv Joventuta odigrala najsrčaniju utakmicu ove sezone. Ono što su pokazali u prvom poluvremenu bio je plafon njihovih mogućnosti. I bilo je briljantno. Kus je zabio 20 od 50 Ciboninih koševa, obrana je bila besprijekorna, a igračka kemija sveprisutna.

Znali smo da takva Cibona negdje mora stati. Izgorili su od nevjerojatne želje, ali se nisu predali. Isti onaj Davor Kus iz prvog dijela u drugom poluvremenu zabio je tri koša, a Cibona u trećoj četvrtini - devet. Na kraju je, pod ruku s Warrenom, kreirao pobjedu u dramatičnoj završnici.

I bila bi prava šteta da Cibona ne uđe među 16 najboljih momčadi Europe. Planove je poremetio Partizan, vjerovali smo da ipak neće do pobjede nad Panathinaikosom. No, neće ni Cibona u Rim na izlet, kazat će Zula.

"Mislim da smo sa ovih šest pobjeda pobijedili sami sebe. To je iznad svakih očekivanja, iznad naše realnosti. Da, bilo ni nepravdeno da ne uđemo među 16. Ali to je samo moje mišljenje. Mogu reći samo da u Rim idemo odigrati pravu utakmicu." - govorio je trener.

Tada još nije znao da će PAO popustiti u Ateni, te da će pobjeda nad Jasminom Repešom u zadnjem kolu biti jedina sigurna opcija za prolaz. Sve ostalo, temelji se na kalkulacijama. Bilo bi idelano da Unicaja pobijedi Partizan u Beogradu, pa Cibosima u tom slučaju i poraz manji od 13 razlike može donijeti plasman. Postoji nekoliko mogućnosti koje nalažu da se među elitu može i kao najbolja šestoplasirana momčad, no trebalo bi pričekati i rezultate današnjih susreta pretposljednjeg kola. Do tad, Zula će uživati u erupciji zajedništva koje je izvojevalo sinoćnju pobjedu.

"Hvala navijačima, to odmah moram naglasiti. Ali isto tako, moram reći da se ovakva utakmica dobije jednom u 100 godina. Imali smo sreće, ali valjda smo je zaslužil nakon čitave sezone. U drugom poluvremenu mogli ste vidjeti sve probleme koji nas ove sezone muče. Dvadeset minuta sam potrošio da igračima utuvim u glavu da su stali trčati. Živjeli smo na šutu, a na šutu se ne živi. Jednostavno nismo mogli istrčati utakmicu do kraja, pa vidjeli ste Kusa, čovjek nije mogao stajati na nogama." - analizirao je.

"No, zbog ove izvedbe opraštam im Ljubljanu. Na kraju ne mogu niti želim sakriti koliko sam ponosan na sve što su ove sezone momci napravili." - dodao je. A mi, potpisujemo.

D.R.

Foto: AFP

Pročitajte više