Cico: Igračima se protiv Australije dogodio "totalni blackout"

IZBORNIK hrvatske reprezentacije Cico Kranjčar ipak je prihvatio poziv da gostuje u HTV-ovoj emisiji Goleo kako bi javnosti pojasnio neuspjeh hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu. No, niti četiri dana nakon povratka iz Njemačke, te dva dana nakon održane press konferencije iz njega se ništa novo nije moglo izvući, a nije regirao niti na pokušaje provokacija Ivice Blažička.

"Ja vjerujem, i kod puno prijatelja nogometa ostaje taj zaključak, da smo ispunili svoj cilj. Ja sam ispunio sve ugovorne obaveze prema Savezu i javnosti. Kad sam preuzeo reprezentaciju prije dvije godine uvjet je bio plasman na Svjetsko prvenstvo. Bilo je skeptika, nevjerice i sumnji da ćemo uspjeti, i ti kritičari koji me danas kritiziraju nisu vjerovali niti da ćemo biti na Svjetskom prvenstvu. " - započeo je Cico svoje izlaganje pred televizijskom publikom dodajući kako su životne ambicije svakog čovjeka da želi više, ali da u tome nisu uspjeli, te da to nije razlog da reprezentaciju svi sada tako kritiziraju.

O novinskim napisima iz kojih je bio vidljiv Cicin optimizam uoči SP-a, Cico je kazao kako taj pozitivni optimizam nije bio samo prazna priča, već je to bila priča s uvjerenjem.

"Bio je to optimizam koji su mi dali igrači. Mislim da to nije bilo ništa pogrešno, dapače, treba u životu biti optimist. Možda u tim situacijama moji igrači nisu odgovorili na moje zahtjeve, ali oni će danas - sutra opet biti akteri rezultata za hrvatsku reprezentaciju." - kazao je Cico.

"Nedostajala nam je sreća koju smo imali u kvalifikacijama. Nitko ne spominje priznati gol Australiji iz zaleđa, taj gol koji je odlučio. Mi nismo uspjeli samo i jednom: nismo prošli u drugi krug, ali u rezultatu, prezentiranju hrvatskog nogometa smo uspjeli. Pod mojim vodstvom učinjeno je maksimalno." - kaže Cico.

Na komentar o prejakim i učestalim prijateljskim utakmicama prije SP-a, o čemu se izjasnio i Robert Kovač govoreći kako je bio preumoran, ali i Ivić koji je kazao kako su prve dvije utakmice trebali igrati igrači koji nisu previše igrali u svojim ligama, Cico je kazao kako se ne slaže s njihovim mišljenjima tvrdeći kako su reprezentaciji trebale jake utakmice jer kroz prvenstva naši igrači nisu igrali utakmice takvog karaktera.

"Mislim da je logično da sam nastupio s najjačim sastavom. Znao sam kad na prijateljskim utakmicama trebam odmoriti Dadu, Niku Kranjčara, posebno Srnu i ostale. Mi smo sve programirali onako kako to zahtijeva situacija za takvo turnirsko natjecanje." - pojasnio je Cico, dodavši kako su reprezentativci napravili najbolje što su mogli za hrvatski nogomet, te da su pokazali je Hrvatska u nogometu moćna i jaka.

Ivica Blažičko dobrano se potrudio iz svih triju utakmica izvući najzanimljivije trenutke, kako bi zatražio Cicino objašnjenje. Počelo se od Brazila. Cico je kazao kako je uloga Dade Prše u utakmici s Brazilom bila sasvim drugačija od one na utakmicama s Japanom i Australijom.

"Dado je trebao biti više na sredini uz Niku Kranjčara, ali i stil igre protivnika utjecao je na njegovu igru." - kazao je Cico.

Na pitanje koliko je ozljeda Nike Kovača poremetila našu igru, Cico je kazao kako se nema namjeru vaditi na Niku Kovača i Roberta Kovača koji nije igrao protiv Australije. "Vrlo je bitno ovdje naglasiti da sam ja u svom mandatu morao standardizirati ekipu i stabilizirati kadar igrača. Sigurno da Niko Kovač kao kapetan ima veliku igračku ulogu i ulogu vođe i on je to na najbolji mogući način pokazivao na svim utakmicama. Njegova ozljeda nas je hendikepirala, ali nije poremetila stil igre." - tvrdi Cico.

Komentirajući pogodak Kake, Cico je kazao kako je Tudor bio taj koji je trebao spriječiti njegov udarac, dodajući kako je Niko Kranjčar, koji je zaostao iza brzonogog Brazilca, pokušao ali nije stigao.

"Svi su nas otpratili, pa i vi, na SP s mislima da ako prođemo sa samo tri gola razlike da smo napravili uspjeh. Ja kao izbornik sam se pripremio da pokušamo zaustaviti taj Brazil da ne bude toliko favoriziran. Mi smo se jako dobro pripremili i puno smo napravili."  - misli Cico.

"Ja imam svoj dojam, ja nemam krivi dojam: Hrvatska je ostavila dobar dojam na Svjetskom prvenstvu općenito." - tvrdi naš izbornik.

Nakon utakmice s Brazilom, krenule su najave u našim medijima o idućim utakmicama. "Naslove nisam ja uređivao. Nikad nisam rekao da ćemo pojesti Australiju, da smo moćni, iza toga i danas stojim. Od samog početka sam govorio da su i Japan i Australija kvalitetni i da ih respektiramo, ali da smo mi za nijansu kvalitetniji." - tvrdi Cico.

"Mi smo se jako dobro pripremili za Japan. Bili smo vrlo disciplinirani, imalo smo puno više kornera i šansi koje nismo realizirali. Ponovo nam je nedostajala sreća." - rekao je Cico odbijajući tvrdnje da nije vodio posljednji sastanak s momčadi uoči utakmice. "Mene će veseliti da se na sudu suočim s igračem koji je to rekao. Na sastanku smo bili prisutni ja, Mihačić i Vlak, ja sam započeo i završio analizu." - tvrdi Cico dodajući kako se čini da se radi o destabilizaciji Večernjeg lista.

Cico je kazao kako je propušteni jedanaesterac Darija Srne psihički djelovao na momčad, ali tvrdi kako se hrvatski nogomet nipošto nije osramotio te dodaje kako je bitno da je Hrvatska imala šanse, te da je igrala svojim stilom igre i bila dominantna.

Komentirajući promjenu sustava igre u odlučujućoj utakmici protiv Australije, Cico je kazao kako je morao to učini zbog neigranja Roberta Kovača, te da Šimiću ne poremeti njegovu situaciju, te dodao kako nije istina da je Tudor odbio igrati u zadnjem redu, jer o takvoj opciji nije ni razmišljao. Dok se svi čude kako to naši nogometaši nisu poslušali Cicu, te su se neobjašnjivo nakon oba pogotka povukli protiv Australije, Cico kaže je to bilo u njihovim glavama, te da im se vjerojatno dogodio "blackout".  Blažičko je zatim pitao Cicu je li razlog takvog neobjašnjivog ponašanja igrača možda njihova slaba fizička pripremljenost ili ga u stvari ne slušaju?

"Mislim da je to deplasirano. Mene oni jako dobro slušaju jer inače ne bi niti bili na SP-u. U tim trenucima oni su bili poptuno u grču, totalno blokirani. Također, ono što se događalo s Tomasom, to morate njega pitati, on nije bio svjestan svojih pokreta." - misli naš izbornik.

O agresivnim izjavama nakon SP-a, te zašto se nije poput Pekermana i Parreire ispričao nakon ispadanja sa SP-a, Cico je kazao će se ispričati samo navijačima.  "Jedino se njima mogu ispričati, a svim drugima ću argumentirano reći da je Hrvatska napravila uspjeh s kojim se moramo dičiti. Ova generacija po svojim kvalitetama nije rekla zadnju riječ, već s početkom priprema za EURO 2008 okrećemo novu stranicu" - rekao je Cico.

Naravno, bez pitanja o izbornikovom sinu Niki Kranjčaru nije moglo proći. "Strani mediji su potvrdili kako nema nikakve riječi o nepotizmu, već da je posrijedi kvaliteta. Naši to nisu prenijeli jer je njima interesantno govoriti o nepotizmu. Svaki igrač kojeg sam izabrao, izabran je zbog kvalitete." - tvrdi Cico, međutim moramo spomenuti kako su zapravo mnogi eminentni strani mediji također pisali o nepotizmu u našoj reprezentaciji.

A.H.

Pročitajte više