Cico na mukama: Belgijski zicer ili njemački ubojica?

PROTEKLI vikend bio je sjajan za naše igrače u belgijskom Bruggeu. Iako to i nije neka velika novost, uoči odlučujućih kvalifikacijskih utakmica za SP u Njemačkoj, svaki dobar potez dvostruko se cijeni. Naš izbornik već je odavno na mukama oko izbora druge špice, pa su uporedo s njim na mukama i naši internacionalci.

Balaban ili Klasnić? Obojica u očima Cice Kranjčara podjednako stoje. "Killer" Klasnić u reprezentativnom dresu nikako da pokaže svoja ubojita oružja, no niti Balaban se među kockastima ne može pohvaliti nekom većom efikasnošću.

Napadača Bruggea u reprezentativnom smo dresu mogli vidjeti 20 puta, a njegove pogotke u mreži protivnika u tek 6 slučajeva. Statistika je mnogo nemilosrdnija prema napadaču Werdera, koji je u 12 utakmica precizan bio 4 puta, što je za njegov prosjek od oko 20 golova po sezoni Bundeslige uistinu malen doprinos.

Kranjčar je nedavno u javnost izišao sa tvrdnjom kako niti Bošnjak "nije za baciti". Ukoliko dobije priliku, hajdučko srce i nabolji igrač Dinama mogao bi biti veliko iznenađenje.

No, kako stvari sada stoje, za pozciju druge špice definitivno će se boriti Klasnić i Balaban.

U beligijskoj Jupiler ligi Balaban je vođa svog prestižnog kluba.

4. kolo i utakmica protiv Liersea bila je još jedna u nizu sjajnih partija naših nogometaša. Počnimo s Balabanom, koji je već u 11. minuti zatresao mrežu protivnika te sasvim sigurno izazvao osmijeh na licu našeg izbornika.

Kao iznimno dobar protiv Liersea pokazao se i naš Tomislav Butina. Kako javlja samo 7 minuta prije zadnjeg zvižduka suca Verveckena, Butina je na prilično grub način srušio Aleksandra Yakovenka. Sudac je bez razmišljanja pokazao na bijelu točku, no Butina grešku ispravlja na najbolji mogući način. Njegovom zaslugom rezultat ostaje izjednačen, iako momčadi na terenu to zaista nisu.

Balaban i Butina, po svemu sudeći, Bruggeu vrijede svakog isplaćenog novčića. Nekadašnjem napadaču Aston Ville pogodak protiv Liersea treći je ove sezone. 

Veliku priliku Balaban je propustio u 47. minuti, no više ćemo mu ipak zapamtiti onaj zicer protiv Brazila, koji ga je iz peterca momčadi Parreire mogao lansirati direktno u zvjezdanu orbitu. Prestrašno je taj promašaj izgledao ako ste ga bili u prilici vidjeti sa novinarskog mjesta, odmah iza Didina gola. No, kiks se te noći na prepunom Poljudu ipak stopio s euforijom, pa ga Balabanu i ne možemo uzeti za ozbiljno.

Ozbiljno će biti tek kad i ako ne opravda moguće ukazano povjerenje našeg izbornika.

Dea Redžić

Pročitajte više