Cijela Hrvatska je sve vidjela. Pitajte Perkovca i igrače što se dogodilo

HRVATSKA rukometna reprezentacija ostala je bez izgleda za plasman u polufinale Europskog prvenstva. U utakmici u kojoj je morala pobijediti doživjela je poraz od Islanda 35:30. Sada joj je još preostao susret s domaćinom Njemačkom u srijedu, kojim će završiti nastup na Euru. Novi debakl hrvatskog rukometa za Index je analizirao Veselin Vujović.

Nemam pojma što se dogodilo ni zašto se to dogodilo. To nije pitanje za mene, već za Perkovca i igrače. Glupo mi je da ja govorim nešto što je vidjela cijela Hrvatska, ali ne mogu shvatiti neke stvari. Nije mi jasno da je Klarica igrao cijelo drugo poluvrijeme, a obrana Islanda ga je s pola snage branila.

Ranije sam već rekao da je dečko talent, i nadam se da će napraviti karijeru, ali na ovoj utakmici obrana Islanda nije imala nikakvih problema braniti njegov predvidljiv napad. Svaki put ista stvar. Skok, nadskok s dvije noge i pokušaj šuta. Također mi nije jasno da se na svakoj utakmici, osim protiv Španjolske, Hrvatskoj događala jedna te ista stvar.

Obrana, napad, ma ništa mi nije jasno

Od 45. minute napadačka igra nestane. Krene se s izgubljenim loptama, lopte se daju protivniku u ruke i utakmica se raspadne. Tako je bilo i protiv Austrije, Francuske, Mađarske, a ovo sad protiv Islanda je bilo daleko najlošije lice Hrvatske. 

Svidjela mi se na početku 5-1 obrana s isturenim Srnom, kako igra Zagreb. Tako je nekada Hrvatska igrala s Vorijem, osim što je Igor igrao nešto pliće. Međutim, sve ostalo u obrani nije funkcioniralo. Dvojka i četvorka u obrani su bile previše same, izolirane i bez pomoći i lako ih se moglo probijati.

Hrvatska je igrala obranu za koju se vidi da nije uigrana, ne znam što se radilo na pripremama i treninzima

Načinović se nije uopće priključivao, nije pomagao i, koliko sam vidio, Hrvatska je igrala neku individualnu obranu koja nije imala veze s timskom i uigranom obranom kakva bi trebala biti. Očigledno je da se na pripremama, na treninzima u tom aspektu nije dovoljno dobro radilo.

Jer drugačije ne mogu objasniti kako je moguće da se s ovako raspoloženim Kuzmanovićem, s kojim je Hrvatska trebala imati ogromnu početnu prednost, Hrvatska u jednom trenutku raspadne, prospe veliku prednost i na kraju doživi debakl.

Ne mogu objasniti zašto je Island zabio toliko lakih golova iz kontri, dok se Hrvatska patila i mučila u svakom napadu na postavljenu obranu. Možda se ponavljam, ali toliko toga mi je neshvatljivo.

Pobjeda protiv Španjolske je bila sjajna, velika, ali očito se nakon toga dogodilo bolno otrježnjenje. Bez obzira na zadnje kolo, ovo je već sad loš rezultat, no izgubi li Hrvatska i od Njemačke, a kako sad stvari stoje, teško mogu zamisliti da nabrijani domaćin pred svojom publikom može kiksati, onda je ovo ogroman neuspjeh.

Hrvatska je izgubila zbog mladosti? To nije točno

Ne znam zašto se to dogodilo jer nitko mi ne može reći da je iskustvo presudilo i da je Hrvatska ovo izgubila zbog mladosti. A vidim da se to potencira. To nije točno. Istina, Hrvatska ima niz mladih i talentiranih igrača kojima treba još iskustva, ali tu su i prekaljeni iskusni majstori koji znaju kako se pobjeđuje i kako se osvajaju naslovi. Zato mi nije jasno što se dogodilo. 

Ne bih želio biti taj koji će posebno kritizirati Perkovca, posebice što mogu govoriti kao netko izvana, tko nije unutra i koji je svoj sud stekao tako što je utakmicu gledao s tribina ili preko TV ekrana. Znam jako dobro da u Hrvatskoj ima nekoliko milijuna izbornika i kritičara pa ja nisam ni potreban, ali očito je da puno toga nije funkcioniralo i da će biti velike borbe kad se ekipa vrati kući. 

Pročitajte više