Čilić nakon poraza u Pekingu: Razočaran sam, bio sam pod pritiskom

ČEH Tomaš Berdych osvojio je ATP turnir u Pekingu, nakon što je u finalnom meču pobijedio Marina Čilića sa 3:6, 6:4, 6:1 nakon točno dva sata igre.

Bio je to četvrti međusobni meč ove dvojice tenisača i treća pobjeda za desetog igrača na svijetu. Isto tako, i jedan i drugi su u nedjelju lovili šestu ATP krunu u karijeri, a u tome je uspio češki igrač, makar se može govoriti da je Čilić propustio veliku priliku.

Ovo je Čiliću treći poraz ove godine u finalima, nakon Marseillea i Umaga. Naime, Čilić je imao dobiveni set i dvije break- prilike kod 4:4 u drugom stu. Bile su to praktički dvije mini meč-lopte, ali ih nije hrvatski tenisač iskoristio. Nakon toga je nestao s terena. Do kraja meča je još uhvatio jedan gem i doživio novi poraz u ovoj, ne osobito uspješnoj 2011. godini.

Čilić je odlično otvorio meč, poveo s 3:0 i do kraja dionice držao tu prednost, makar je kod vodstva 4:2 morao spasiti jednu break-loptu.

No, u drugom setu se meč okrenuo. Berdych je zaigrao bolje, prvenstveno na svom servisu, te je tada on imao prednost breaka od 4:1. Ipak, naš tenisač se uspio vratiti do 4:4 i tada je imao ogromnu priliku. Došao je do dvije break-lopte za 5:4 koje bi ga približile na milimetar do pobjede.

Nije ih uspio iskoristiti i potom se raspao. Kod 5:4 za Berdycha je Čilić kod 30:30 napravio dvostruku servis-pogrešku, potom nije spasio prvu set-loptu suparnika, a u trećem setu je na terenu postojao samo Čeh koji je rutinski došao do ukupne pobjede.

Obojica su tenisača imala po pet break-prilika u meču, ali je Berdych iskoristio čak četiri, a Čilić dvije manje. Imali su i isti broj aseva (sedam) i isti broj dvostruki servis-pogrešaka (jedna), ali u oči bode samo 57 posto osvojenih poena Čilića nakon prvog ubačenog servisa (21 od 37)

Treći poraz u finalima ove godine: "Šteta, igrao sam jako dobro"

"Osjećam se malo razočaran nakon poraza u finalu, ali vraćam se u Peking i sljedeće godine. Ovaj turnir mi potpuno odgovara i ovdje sam uvijek igrao jako dobro - rekao je najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić, nakon što ga je Čeh Tomaš Berdych svladao u finalu China Opena sa 3-6, 6-4, 6-1.

Čiliću je to bio treći poraz ove godine u finalima, nakon Marseillea i Umaga. U Pekingu je bio u finalu i 2009. godine, ali tada ga je zaustavio Novak Đoković u dva seta.

"Od početka meča sam igrao stvarno dobro. Imao sam dvije break-lopte kod 4-4 u drugom setu. Tada sam možda bio malo napet, a Berdych je opalio dva velika prva servisa. Od tog trenutka je Tomaš počeo igrati malo bolje i nije mi pružao puno šansi."

"Ja nakon toga nisam pronalazio prava rješenja na terenu. Osjećao sam psihički pritisak i kritičnim trenucima, pogotovo krajem drugog i početkom trećeg seta, kada sam propustio svoje prilike. Na kraju je nekoliko poena odlučilo drugi set ", izjavio je Čilić.

Berdychu prvi naslov ove sezone

Berdych je, pak, u Pekingu odigrao svoj tek prvi finale ove sezone, nakon što je prethodno šest puta izgubio u polufinalu. Isto tako, osvojio je 26-godišnji Čeh prvu titulu nakon slavlja u Münchenu, na zemljanoj podlozi, još 2009. godine. Ukupno mu je to šesti naslov.

"Jako mi puno znači ovaj naslov jer mi je prvi nakon 29 mjeseci. Dugo je to razdoblje i jako me veseli da sam napokon prekinuo post. Nisam mogao pronaći bolje mjesto od Pekinga za osvajanje titule",  dodvorio se Berdych domaćinima, te nastavio:

"Ovdje sam napravio veliki posao, jer sada imam dobre šanse za plasman na ATP finale u Londonu. Svejedno, moram dobro odigrati i zadnja dva Masters 1000 turnira, u Šangaju sljedećeg tjedna i u Parizu. Ovaj uspjeh mi daje veliki poticaj za preostali dio sezone."

"Nadam se da mogu zadržati ovu razinu igre", dodao je Berdych, koji na ATP ljestvici ovoga tjedna zauzima 10. mjesto, ali je po bodovima osvojenima samo ove godine, pobjedom nad Čilićem preskočio Francuza Jo-Wilfrieda Tsongu na sedmom mjestu.

Protiv Čilića je Berdych upisao treću pobjedu u četvrtom nastupu.

"Ključan trenutak je bio moj break kod 5-4 u drugom setu. To je bio trenutak u kojem sam se počeo puno bolje osjećati, dobio sam novu energiju za treći set", zaključio je Berdych.

Pročitajte više