ČILIĆ - QUERREY 1:3 Amerikanci izborili peti meč u borbi za finale Davis Cupa

Foto: Index, Hrvoje Jelavić/Pixsell

Marin Čilić izgubio je od Sama Querreyja 7:6, 6:7, 3:6 i 4:6 pa će Hrvatska i SAD igrati odlučujući peti meč za finale Davis Cupa.

Odlično je najbolji hrvatski tenisač krenuo u prvi set, odmah je oduzeo servis Querryju, ali Amerikanac je vratio rebreakom i do kraja seta oba tenisača dobro serviraju pa se igrala trinaesta igra. Čilić ju je odigrao puno bolje, dopustio je 61. tenisaču svijeta samo dva poena i uzeo prvi set.

U drugom je također igrao bolje, ponovno imao break prednosti, ali opet je Querrey dobro odgovorio. I Čilić i Querrey su igrali jako dobar tenis u tom trenutku i zasluženo se otišlo u tie-break kada se hrvatskom tenisaču dogodio raspad sistema, iako je imao sve u svojim rukama. Vodio je 6:1, imao pet vezanih set lopti, ali Amerikanac radi seriju od sedam osvojenih poena zaredom, ponajviše zahvaljujući neforsiranim greškama Čilića, i uzima drugi set.

Od tog trenutka, Marin nikako nije uspio vratiti ritam koji je držao do tog trenutka drugog seta. Querrey je dva puta oduzeo servis Čiliću u trećem setu koji je osvojio sa 6:3. U četvrtom setu oba igrača bila su vrlo sigurna na svom servisu do 5:4 vodstva Amerikanca, koji tada radi ključni break i zasluženo pobjeđuje Čilića. Nervoza je očito imala veliku ulogu u ovom dvoboju, Čilić je ponovno pokazao za njega nekarakteristično ponašanje na terenu kada je u trećem setu razbio reket, ali ni to mu nije pomoglo.

Tako su Amerikanci poravnali na 2:2, a o drugom finalistu će odlučivati dvoboj Borne Ćorića i Francesa Tiafoea. Ćorić nikada nije igrao protiv 20-godišnjeg Amerikanca kojem je ovo debi u Davis Cupu.

 

Uživo:

Čilić - Querrey: 7:6 (2), (6) 6:7, 3:6, 4:6

Četvrti set:

Deseti gem: Querrey radi ključni break i tako je uspio izboriti odlučujući peti meč za Amerikance. Apsolutno zaslužena pobjeda.

Osmi i deveti gem: Još jednom oba tenisača nastavljaju sa sjajnim servisima. Sve smo bliže novom tie-breaku.

Šesti i sedmi gem: Treći servis gem Čilića zaredom koji osvaja bez izgubljenog poena. Istom mjerom uzvraća Querrey s druge strane.

Četvrti i peti gem: Oba igrača sada lagano prolaze kroz svoje gemove. 3:2 vodi Querrey.

Drugi i treći gem: Čilić je nakon dugo vremena pronašao igru koju je tražio još od sredine drugog seta. Querrey ponovno dobrim udarcima kažnjava Čilića koji mu šalje prekratke reterne. 

Prvi gem: Querrey juri kroz svoje servis gemove. 

Treći set:

Osmi i deveti gem: Briljantna igra Querreyja koji svjetskim udarcima lomi Čilića. Lomi i Čilić, ali svoj reket od nervoze. Amerikanac radi novi break i uzima treći set 6:3.

Šesti i sedmi gem: Amerikanac je sada lagano potvrdio break i vodi 4:2 u trećem setu. Hrvatski tenisač potom bez izgubljenog servisa smanjuje na 4:3, ali i dalje gubi za break.

Četvrti i peti gem: Querrey ponovno igra bolje, sada on radi prvi break u setu i Čilić je u velikim problema. 

Drugi i treći gem: Amerikanac je i dalje u dobrom ritmu, a Marin se ponovno doveo do problema s dvije dvostruke pogreške zaredom, ali se uspio izvući. 

Prvi gem: Mora se sada Marin smiriti i dobro je krenuo u tom smjeru nakon što je sigurno osvojio prvi servis game trećeg seta. 1:0.

Drugi set:

Tie break: Nevjerojatno što je Čilić propustio. Imao je 6:1 u tie breaku drugog seta, ali Amerikanac odjednom uzima sedam poena zaredom najviše zahvaljujući neforsiranim pogreškama Čilića i poravnava rezultat na 1:1.

Dvanaesti gem: Odličnim udarcima je spasio 0:30 Marin. Tie break bi trebao biti vrlo zanimljiv, oba igrača igraju jako dobar tenis sada.

Deseti i jedanaesti gem: Očito je podignuo razinu igre Querrey, ali Čilić je nekim svojim dobrim udarcima uspio odgovoriti i prekinuti neugodnu seriju od sedam poena zaredom Amerikanca. 5:5. Querrey zatim ponovno bez izgubljenog poena uzima servis i tako je osigurao tie-break drugog seta.

Osmi i deveti gem: Vraća break Amerikanac. Taman kad se činilo da Čilić diže igru, vrhunski odgovara Querrey koji je ovdje zaradio oduzimanje servisa nakon što mu je Marin u prvom setu isto poklonio kod rezultata 2:0. Querrey nastavlja s pogađanjem silovitih winnera i jedan game je udaljen od osvajanja drugog seta.

Šesti i sedmi gem: U posljednja tri gema Čilić je izgubio samo tri poena i doista igra sve bolje. 4:2 vodstvo za najboljeg hrvatskog tenisača. Odlično zatim sevira Querrey koji redovno šalje projektile iznad 210 km/h. Smanjio je na 4:3, ali Čilić i dalje ima break prednosti.

Četvrti i peti gem: Diže Čilić ritam igre koju Amerikanac sada sve slabije prati. Sjajna forhend paralela za potvrdu breaka. Querrey sada ipak smanjuje na 3:2, iako je Marin opet imao nekoliko briljantnih udaraca. Vidi se da je opušteniji nakon što je uspio oduzeti servis.

Drugi i treći gem: BREAK ZA MARINA! Bez problema je odservirao Čilić, a potom i oduzeo servis Amerikancu i sada vodi 2:1. U prvom setu je Querrey odmah vratio break, nadamo se da će Čilić sada bolje reagirati nakon nove prednosti.

Prvi gem: Prijetio je Marin u prvom gemu drugog seta, ali dobri servisi su izvukli Querreyja. 1:0 za Amerikanca.

Prvi set:

Tie-break: SET ZA ČILIĆA! Dominantno je najbolji hrvatski tenisač osvojio tie-break gdje je dozvolio samo dva poena Amerikancu!

Dvanaesti gem: Querrey je bez izgubljenog servisa osvojio svoj servis i prvi set bit će odlučen u trinaestoj igri.

Deseti i jedanaesti gem: Veliku priliku propustio je Marin koji je imao 15:40 i dva druga servisa na break prilikama. Mreža se ispriječila u oba pokušaja. Zadržao je svoj servis i tako barem osigurao tie-break.

Osmi i deveti gem: Jedan osvojeni poen na servisima Čilića i Querreyja i rezultat je 5:4. Break bi ovdje sada bio idealan.

Šesti i sedmi gem: Vrhunskim udarcima je Amerikanac sada spasio break loptu. Ne može se puno ovdje prigovoriti Čiliću. Najbolji hrvatski tenisač potom uzima svoj game bez izgubljenog poena.

Četvrti i peti gem: Querrey je dobrim servisima spasio 30:30 u svom servis gemu. Zatim smo vidjeli puno sigurnijeg Čilića na svojem servisu, nije radio neforsirane pogreške. 3:2.

Drugi i treći gem: BREAK ZA ČILIĆA! Odlično je reternirao najbolji hrvatski tenisač i lijepom dijagonalom iskoristio prvu priliku za oduzimanje servisa. 2:0! Nažalost, neforsirane pogreške i vrhunski bekend Amerikanca koštale su ga odmah rebreaka, ali Marin i dalje vodi 2:1.

Prvi gem: Počeo je meč! Čilić prvi servira. Imao je dvije pogreške, ali dobri servisi su izvukli 30:30. 1:0.

10:20: Američki izbornik napravio je promjenu za ključni meč protiv Marina Čilića. Najboljem hrvatskom tenisaču suprotstavit će se Sam Querry, a ne Steve Johnson koji je igrao prvog dana. Čilić i Querry su igrali šest puta, a hrvatski tenisač nikad nije izgubio. Doduše, imali su neke epske bitke u prošlosti, poput Wimbledona 2012. kada je Marin dobio meč 17:15 u petom setu. Također, prošle sezone ga je pobijedio u polufinalu istog grand slama u četiri seta. Srećom, Querrey je najlošiji na zemljanoj podlozi, ali ako ga krene, može biti vrlo neugodan. Zanimljivo, od tih šest dvoboja, nikada nisu igrali na zemlji.

NAJAVA

Marin Čilić od 11 sati trebao bi igrati protiv Stevea Johnsona, ali moguće je da Amerikanci naprave promjenu i ubace Sama Querreyja ili Ryana Harissona. 

Čilić je u svakom slučaju veliki favorit s kim god bude igrao, ali iznenađenja su uvijek moguća. Ako izgubi, u petom odlučujućem meču gledat ćemo dvoboj Borne Ćorića i Francesa Tiafoea.

Hrvatska reprezentacija je nakon prvog dana pokazala da ima bolje tenisače u singlu nakon što su Ćorić i Čilić lagano u tri seta svladali Johnsona i Tiafoea. U subotu se odvijala prava drama i poslastica za ljubitelje parova kad je kombinacija Bob Bryan i Ryan Harrison svladala Ivana Dodiga i povratnika Matu Pavića u drami od pet setova. Meč je odlučen u tie-breaku. 

Jedan sudionik finala je poznat

"Teško je prihvatiti poraz kad imaš takvu kvalitetu, kad imaš takvu podršku. Treba čestitati Amerikancima. Nije presudila kvaliteta. Nekad je potrebno malo sportske sreće koju nismo danas imali. Možda se danas naplatilo što smo nekad dobivali takve mečeve u parovima. Vjerujem da će Mati, sad kad se vratio u momčad, ovo iskustvo koristiti za sljedeće mečeve", rekao je jučer izbornik reprezentacije Željko Krajan.

Osvoji li Hrvatska treći bod, protivnik u finalu je već poznat. Francuska vodi protiv Španjolske 3:0 i Hrvatska bi put do naslova tražila u gostima. Finale je na rasporedu od 23. do 25. studenoga. Jedini naslov Davis Cupa naši tenisači osvojili su 2005. kada su pobijedili Slovačku u Bratislavi. Zanimljivo, tada im je na putu do naslova također stajao SAD, samo u prvom kolu, kada su ih porazili u Los Angelesu 3:2. 

Pročitajte više