Čilić u finalu Ženeve igra protiv Wawrinke

Foto: Hina

HRVATSKI tenisač Marin Čilić u petak se je plasirao u finale ATP turnira u Ženevi nakon što je u poluzavršnici pobijedio 12. igrača svijeta Španjolca Davida Ferrera sa 7:5, 7:5 poslije dva sata igre. U subotu će se, od 15 sati u svom 25. finalu boriti protiv Švicarca Stana Wawrinke za svoj 15. pobjednički trofej. 

U prvom setu bila su tri "breaka", a hrvatski igrač je drugi puta oduzeo servis protivniku kod vodstva 6:5. Nakon dobijenog prvog seta, Čilić je i u drugom odlično krenuo, oduzeo je servis i poveo je sa 2:0. No, onda je Ferrer nanizao dva "breaka", te je servirao za 5:3, ali neuspješno, jer Čilić je vratio izgubljeni servis. I opet slična situacija kao u prvom setu, kod vodstva 6:5 Čilić je iskoristio prvu meč-loptu i upisao je tek drugu pobjedu u šest međusobnih dvoboja. U prethodna četiri susreta slavio je Ferrer.

Marinu Čiliću je turnir u Ženevi prvi na kojem nastupa nakon gotovo dvomjesečne stanke zbog ozljede koljena, te mu služi kao priprema za  Roland Garros gdje ga u prvom kolu čeka kvalifikant.

Wawrinka - Čilić 9:2

Subotnji finale u Ženevi će biti 12. dvoboj Čilića i Wawrinke u koji će Švicarac ući s prednošću 9-2 i pet uzastopnih pobjeda u njihovim mečevima. Wawrinka je bio bolji u sva tri prethodna dvoboja na zemljanoj podlozi, a Čiliću je pripao jedini finale u kojem su se sastali, onaj u Chennaiju 2010. godine. Marin je posljednju pobjedu nad aktualnim osvajačem Roland Garrosa ostvario na Australian Openu 2010.

Wawrinki će finale u Ženevi biti 23. u karijeri, a u dosadašnja 22 završna meča 13 puta je izlazio kao pobjednik, od čega su i dva Grand Slam naslova, 2014. na Australian Openu i 2015. na Roland Garrosu. U posljednjih devet finala Švicarac ima stopostotni učinak, a posljednji put je u meču za trofej poražen još 2013. godine na travi u 's-Hertogenboschu. Wawrinka nikada nije bio pobjednik u Švicarskoj, iako je na domaćem terenu odigrao prvo finale, 2005. u Gstaadu. No, to je i jedini puta da je igrao u finalu na švicarskom tlu.

Pobjednik turnira u Ženevi osvojit će 250 bodova i 88.900 eura, dok će poraženi otići sa 150 bodova i bogatiji za 46.820 eura.

ATP Ženeva - polufinale

Stan Wawrinka (Švi/1) - Lukaš Rosol (Češ) 6-2, 4-6, 6-3

MARIN ČILIĆ (HRV/3) - David Ferrer (Špa/2) 7-5, 7-5


 

Pročitajte više