tenis

Čilić za Index govorio o Đokoviću, Davis Cupu i onome što želi do kraja karijere

Foto: Guliver Image

HRVATSKA teniska reprezentacija od četvrtka do 5. prosinca u Torinu igra završnicu Davis Cupa u Torinu.

Momčad Vedrana Martića u četvrtak igra protiv reprezentacije Australije, a u nedjelju je čeka susret s Mađarskom. Uz Marina Čilića u reprezentaciji su Nino Serdarušić, Borna Gojo te Nikola Mektić i Mate Pavić, a u drugi krug idu pobjednici skupina te dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije.

"Spasili" ga od igranja parova

"Uvijek je gušt doći u reprezentaciju i provesti malo vremena s dečkima. Mislim da imamo odlične šanse proći skupinu, a to je najvažnije jer je dalje onda sve moguće. Imamo dobru ekipu, a tu su i Mekta i Mate o kojima ne moram previše govoriti. Hvala bogu da su tako dobri pa ja ne moram igrati parove", kaže kroz smijeh Marin Čilić s kojim smo se čuli uoči Davis Cup tjedna.

Čilić je trenutačno 30. igrač svijeta, a ovu sezonu je uglavnom igrao na bljeskove. Prvi je bio kad je u Stuttgartu osvojio jaki turnir na travi, a drugi na ruskoj turneji krajem listopada kad je igrao finale Moskve i onda osvojio Sankt Petersburg. Sezonu je završio porazom od Korde u 2. kolu Mastersa u Parizu. Ove godine najbolji renking mu je bio 28., a najlošiji 47. mjesto.

"Moram priznati da mi je malo čudno što sam prvi put u karijeri bio tako daleko od vrha. Nisam bio nositelj na nekim turnirima, bilo je teže, ali tako je kako je. U ovom sustavu bodovanja jako je teško držati se u vrhu jer sam neke bodove izgubio, a konkurenti nisu. Jako dobro se osjećam na terenu i mislim ovdje biti još dugo", kaže Marin.

Želi još jedan grand slam

Krajem rujna napunio je 33 godine, dobio je i dvoje djece i polako ide prema "veteranskim" godinama. No, iako je u tenisu već godinama, Čilić kaže da i dalje ima ogromne ambicije.

"Dok mi svaki trening i svaki meč na Touru budu gušt, ne namjeravam prestati. Ne mogu se zamisliti da dođem na trening i ne dam sve od sebe, a kamoli na meč. Ta želja da budem bolji iz dana u dan me i dalje tjera naprijed. Glavni motiv mi je do kraja karijere osvojiti još jedan Grand Slam. Već sam jedan osvojio, igrao sam još dva finala i znam što treba da bih to ostvario. Ako može Roger igrati na najvišem nivou do četrdesete, mogu valjda i ja s 36 ili 37", uz smijeh kaže Čilić i nastavlja:

"Rafa i Roger su ozlijeđeni, čak je i Novak preskočio neke turnire. Mislim da ako tri, četiri mjeseca igram na najvišem nivou i budem pri vrhu, imam šansu otići do kraja na nekom Slamu. Šanse sigurno imam, a to sam pokazao i na turnirima u Rusiji na kojima sam stvarno igrao dobro. Sad iskaču Medo (Medvedev, op.a.) i Zverev, ali ostali igrači ne uspijevaju uhvatiti pravu formu. Odigraju jedan ili dva turnira dobro i onda nestanu. No sljedeće godine će biti sigurno teže jer će se vratiti Nadal i Federer, znamo što oni mogu kad su zdravi".

Prvu priliku u lovu na drugi Grand Slam u karijeri Čilić će imati u Melbourneu na Australian Openu. Puno je priče oko toga hoće li se tenisači morati cijepiti da bi nastupili na tom turniru, a najviše se priča o Đokoviću koji je protivnik cijepljenja. Australski mediji pišu da će turnir gotovo sigurno od igrača tražiti cijepljenje, a Đoković je rekao da će - vidjeti.

Čilićeva zaklada stipendira još 20 klinaca

"Njegova je osobna stvar hoće li se cijepiti i hoće li igrati. To ne bih komentirao. Ne znam kako će tenis izgledati sljedeće godine zbog koronavirusa, mislim da to nitko ne može pretpostaviti. Ova sezona bila je neobična, ali se tamo negdje od travnja situacija malo stabilizirala, iako turniri i dalje ne izgledaju kao prije. No, sad se barem možemo na turnirima družiti, izaći na piće i normalnije živjeti. Lakše ti je tako nego ono kad smo samo bili u hotelu i na terenu", rekao je Marin.

Osim na terenu, Čilić je aktivan i izvan njega, a najviše u svojoj zakladi koja pomaže nadarenim mladim sportašima i glazbenicima. Čilićeva zaklada otvorila je novi natječaj za stipendije koji traje do 7. prosinca.

"Meni je srce puno kad vidim da sam nekome pomogao, teško mi je opisati taj osjećaj. Do sad smo stipendijama pomogli više od pedeset talentirane djece, a na novom natječaju ćemo dodijeliti još dvadeset stipendija. Proces odabira kandidata je težak kad znaš da iza svake prijave stoji dijete koje ulaže jako puno truda u to čime se bavi. Ni meni nije bilo lako u početku teniske karijere tako da znam kako je tim klincima. Svaki stipendist dobije kroz zakladu deset tisuća kuna i sreća na njihovim licima kad saznaju da su dobitnici stipendije je ono što me motivira da nastavim s radom zaklade", zaključio je Marin.

Pročitajte više