Ćiro, Canjuga i Karačić traže Bišćanov povratak

VEZNJAK Liverpoola Igor Bišćan je, uz standardnog reprezentativca, Roberta Kovača, jedini hrvatski nogometaš čiji klub igra u završnici najelitnijeg nogometnog klupskog natjecanja, a u javnosti se sve češće čuju apeli izborniku Zlatku Kranjčaru da uputi poziv Igoru Bišćanu.

No, o statusu Igora Bišćana još je davno odlučio predsjednik HNS-a Vlatko Marković, koji u zadnje vrijeme lopticu prebacuje na kapetana reprezentacije Niku Kovača, pa bi se tako prema Markovićevom mišljenju za napuštanje reprezentacije Bišćan trebao ispričati Kovaču (koji u vrijeme incidenta uopće nije bio s reprezentacijom!).

Podsjetimo, nakon što je Bišćan u listopadu 2003. napustio reprezentaciju dan uoči kvalifikacijske utakmice s Bugarskom, Disciplinska komisija HNS-a kaznila ga je šestomjesečnom suspenzijom.

Igor je svoju kaznu odslužio bez pogovora, a pismo u kojem objašnjava svoj postupak HNS nikad nije objavio. No, čelnici HNS-a od Igora zahtijevaju ispriku, a prvotimac Liverpoola, za kojeg su se svojevremno otimali klubovi poput Barcelone, Juventusa i Milana, preko svog dobrog prijatelja Mihaela Mikića poručuje kako smatra da nije napravio ništa loše, te se ne treba ispričati.

Podršku Bišćanovom povratku u reprezentaciju su u razgovoru za Sportske novosti dali trener čuvene generacije "brončanih", Ćiro Blažević, kao i Branko Karačić te nekadašnji predsjednik Dinama (koji se svojevremeno dekretom predsjednika RH Franje Tuđmana zvao Croatia) Zlatko Canjuga.

"Ne mogu se pomiriti s upornim izbjegavanjem Igora Bišćana. Iluzorno je svađati se s tim mladim čovjekom i igračem Liverpoola, a nepotrebno, čak smiješno, inzistirati da se prije priključivanja mora ispričati. Kome i zašto?" – zapitao se Canjuga u razgovoru za Sportske novosti.

"Činjenica je da su u vrijeme tog događaja standardni bili i oni iz mnogo manjih klubova nego što je Igorov. Uostalom, on nikad nije dobio pravu šansu. Danas potvrđuje, sve češće i sve više, da za nj ima mjesta u državnoj momčadi, to prije što slijede ozbiljne utakmice, presudne za plasman na SP 2006. One zahtijevaju veliku pripremu i svakog nogometaša istinske vrijednosti. Bišćanova nije upitna, zbog toga je pozivnica nužna, apsolutno nužna." – smatra Canjuga.

Iako Vlatko Marković i izbornik Zlatko Kranjčar uporno ponavljaju da se Bišćan unatoč odrađenoj šestomjesečnoj suspenziji mora ispričati, Canjuga smatra da je na potezu izbornik, čiji posao i jest kontaktiranje s potencijalnim reprezentativcima.

"Na potezu je izbornik, nitko drugi. Osjeća li da mu je potreba, kao što direktor tvrtke smatra da ne može bez određenog tehnologa, mora ga nazvati, pozvati, upoznati s njegovom ulogom, sa skupnim zahtjevima i ciljevima. Mislim da je, u konkretnom primjeru, problem što bivši nogometaši smatraju da nitko nije veći od njih. Doduše, neki se mogu pohvaliti da su igrali za Jugoslaviju, ali nisu igrali za Liverpool! Vlatko mora popustiti, zašto ikoga izopćavati." – zaključio je Canjuga.

Sa bivšim predsjednikom Dinama slažu se i treneri Ćiro Blažević te Branko Karačić.

"Bišćan je potreban hrvatskoj reprezentaciji, pogotovo na toj osjetljivoj poziciji. Njegova igra rasteretila bi Ivana Leku i Niku Kranjčara u defanzivnim zadacima. Iskusan je, igra u Premiershipu, mnogo ozbiljnijoj ligi od naše." – kazao je Karačić, a slično razmišlja i Ćiro.

"Nema tu previše prostora za bilo kakvu priču. Igor Bišćan je potreban nacionalnoj vrti, to je moj čvrsti stav. Nema posebnog objašnjenja, igrač Liverpoola morao bi imati svoje mjesto u reprezentaciji, posebice što nacionalna momčad u veznom redu ne funkcionira baš uvijek savršeno. Sve ostalo je folklor koji ne koristi nikome." – tvrdi Blažević.

Podsjetimo, Anthony Šerić je svojevremeno izbornika Otta Barića (istog onog kojeg je napustio Igor Bišćan) nazvao "seljakom kojem su se tresle gaće u razgovoru s engleskim izbornikom Erriksonom", a danas opet igra u reprezentaciji, bez ikakve isprike.

Pročitajte više