Ćiro stopama Bin Ladena

ĆIRO BLAŽEVIĆ, čovjek unatoč kojem je hrvatska nogometna reprezentacija postigla jedini zapaženi uspjeh, mogao bi, ako su točna pisanja hrvatskih medija, postati novi zaposlenik Al Jazeere. Ćiro bi, kako saznaje Jutarnji list, trebao za 50 milijuna Arapa komentirati Europsko nogometno prvenstvo.

Osim što je najveća arapska televizija s 50 milijuna gledatelja, Al Jazeera je poznata po nekoliko drugih stvari. Na primjer, česti je poligon za objavljivanje islamističkih poruka. Najpoznatiji islamist koji je objavljivao na njoj svakako je sam Osama Bin Laden, ali daleko od toga da je jedini. Iako, doba interneta malo je promijenilo stvari, pa islamisti sada i sami objavljuju svoje poruke na web stranicama, dok ih najveća televizija u Arapa samo prenosi.

Osim toga, Al Jazeera je revolucionirala izvještavanje. Za razliku od neosobnog, hladnog i senzacionalističkog pristupa nevjerničkih pasa, oprostite, zapadnih medija, novinari Al Jazeere pričaju priču s individualnog stajališta. Tako je program vijesti vrlo često ispunjen intimnim, toplim reportažama o maskiranim borcima Allaha, koji iz prve ruke objašnjavaju koliko je točno zao cijeli nevjernički svijet protiv kojeg se bore.

Televizija Al Jazeera je napredovala od svojih početaka 1996. godine, pa sad ima dopisnike u gotovo svim zemljama svijeta, novinarski kadar im nije strogo arapski, osnovni format vijesti također se promijenio, zapadu predstavljena verzija više nema spikerice s feredžama na glavi, ali i dalje su glavne teme Al Jazeere dobri muslimani i zli nevjernici, iako to nije eksplicitno izgovoreno.

Gdje je Ćirino mjesto u svemu tome? Mladi Arapi će njegove nogometne ekspertize vjerojatno moći čuti između reportaža o afganistanskim talibanima i diskusija o tome zašto zapad poduprt muslimanima izdajnicima svaljuje krivnju za međunarodni terorizam na islamiste. "A sad, braćo, Miroslav al-Blažević".

Ćiro bi zapravo mogao napraviti vrhunsku karijeru u arapskom svijetu. Nakon što je snubio Arape iz susjedstva, dok je trenirao iransku nogometnu reprezentaciju, sad kreće na Al Jazeeru. Nakon toga mogao bi postati dopisnik Hezbollahove televizije Al Manar, gost komentator na libanonskom MTV-u, ili voditelj talkshowa na televiziji Abu Dabija.

Ako se dovoljno potrudi, mogao bi dobiti i mjesto u ministarstvu informiranja neke od arapskih država. Zna se, privatnici plaćaju dobro, ali nema do financiranja od strane država koje se guše u nafti. Nakon što su ga, potaknut rogoborenjem islamofilnih krugova zbog povezanosti s Franjom Tuđmanom, odbili kao izbornika reprezentacije BiH, Ćiro je odlučio krenuti tamo gdje poljima ne teče samo zelena boja islama, nego i crna boja nafte.

J.D. 

Pročitajte više