NBA DOIGRAVANJE

Clippersi šokirali Jazz. Zubac protiv Šarića za NBA finale, Bogdanović se vraća kući

Foto: AP Photo/Ringo H.W. Chiu/Guliver

LA CLIPPERSI nevjerojatnim preokretom u drugom poluvremenu pobijedili su Utah Jazz u Salt Lake Cityju 131:119 i prvi put u povijesti izborili finale Zapada. Postali su prva momčad u NBA povijesti koja je dvaput u istom doigravanju nadoknadila zaostatak od 2:0 u seriji. Nakon što su izbacili Dallas s 4:3, najbolju ekipu regularnog dijela sezone svladali su četiri puta zaredom za 4:2.

To su učinili bez najboljeg igrača Kawhija Leonarda, koji je propustio drugu uzastopnu utakmicu zbog ozljede koljena, a čovjek koji ga je zamijenio u petorci postao je potpuno neočekivani junak.

Terance Mann, 48. izbor drafta 2019. godine, postigao je 39 koševa, od čega 20 u trećoj četvrtini. To mu nije samo najbolji učinak NBA karijere nego još od srednje škole koju je završio prije šest godina.

Ovakav ishod znači da je Bojan Bogdanović završio sezonu i da bi se trebao uskoro priključiti hrvatskoj reprezentaciji, koju od 29. lipnja u Splitu očekuju kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju, dok će Ivica Zubac s Clippersima igrati protiv Darija Šarića s Phoenix Sunsima za veliko NBA finale.

Bogdanović zabio 14, Zubac igrao samo šest minuta

Zubac je jedva sudjelovao u ovoj spektakularnoj pobjedi Clippersi. Na parketu je bio manje od šest minuta i u to je vrijeme stigao ubilježiti samo jednu blokadu. Bogdanović je za Utu postigao 14 poena (šut 5/11, trice 4/8) uz četiri skoka i tri izgubljene lopte.

Nakon što je Utah prvu četvrtinu završila s dva poena prednosti, u drugoj je šesti igrač godine Jordan Clarkson zabio 21 poen i odveo Džezere na +22, a u trećoj i na 25 poena viška. Tada je započeo preokret pod vodstvom mladića koji je u prve dvije utakmice ove serije ukupno igrao manje od 10 minuta.

Mann poveo preokret u trećoj četvrtini

U trećoj je četvrtini Mann zabio 20 koševa, a Clippersi su nagrickali zaostatak na samo tri poena. Kroz treću i četvrtu četvrtinu vezali su seriju 40:12 kojom su potpuno preokrenuli utakmicu i naposljetku došli do uvjerljive pobjede.

Kao i većinom sezone Leonardu, Paul George sinoć je bio prvi pratitelj senzacionalnom Mannu postigavši 28 koševa uz devet skokova i sedam asistencija, a Reggie Jackson zabio je 27 uz 10 asistencija. Za Utu je ponovno junački odigrao Donovan Mitchell s 39 koševa, devet skokova i devet asistencija, a Clarkson je ostao na 21 poenu iz druge četvrtine. Toliko je ubacio i Royce O'Neale.

Prvih 50 godina bez konferencijskog finala

Clippersi su dio NBA lige još od 1970. godine. Zvali su se Buffalo Braves pa San Diego Clippers, a 1984. su se preselili u Los Angeles, usred showtime ere Lakersa s Magicom Johnsonom. Uvijek su bili nebitan predmet ismijavanja. U prvih 40 godina samo su sedam puta ušli u doigravanje, a ni u posljednjih deset, kada su uz Chrisa Paula i Blakea Griffina konačno postali relevantni, nisu uspjeli proći drugi krug. Više od pola stoljeća moralo je proći da se prvi put plasiraju u konferencijsko finale.

Tamo će im protivnik biti Phoenix Sunsi, koji su još u nedjelju pomeli Denver Nuggetse 4:0 i koji će pokušati tek treći put u povijesti ući u veliko NBA finale, u kojem su poraženi 1976. i 1993. godine.

Pročitajte više