Collina za RTS: Spremni smo za meč Hrvatske i Srbije

VEĆ PET godina Pierluigi Collina je izvan aktivnog suđenja. No, s obzirom na posao koji obavlja iza sudačkih kulisa, čini se kao da je slavni ćelavac još uvijek na travnjaku. Collina je član Uefinog sudačkog boarda, dok u komisiji sudaca talijanskog nogometnog saveza radi volonterski, kao konzultant. U slobodno vrijeme dobro unovči svoje iskustvo: snima reklame i kao maneken s kreditne kartice uzdiže kredibilitet sudačke službe na seminarima po zaostalim i neposlušnim regijama. Prošle godine slušali smo jedan takav njegov seminar u Rovinju, a ovih dana o suđenju je govorio i za javnu srpsku tv.

"Jako je teško doći na vrh, Ali je još teže tu i ostati. Rad, rad, rad... Stalno se mora raditi", kaže neumorni 51-godišnji Collina o svom sudačkom putu.

Ne slaže se da djelitelji pravde danas trebaju biti zvijezde, makar i sam ubire planetarnu slavu.

"Sudac ne bi smio biti zvijezda. Ne zaboravite da su na početku oni bili baš kao suci u sudnici. Kravata, odijelo. Tako su počeli u nogometu. Danas moraju biti fizički spremni i poznavati nogomet. Danas su više kao atlete"

U nadolazećem doigravanju za Euro moguću su međusobni sudari bivših jugo-zemalja, a Hrvatska i Srbija dijele i skupinu kvalifikacija za SP. Koliki je to izazov za sudačku organizaciju?

"Poklanjamo pažnju svakom meču. Naravno, i mečevima o kojima govorite. Budite sigurni da ćemo izabrati suca koji u potpunosti odgovora tom izazovu. Uostalom, imali smo već u ovim kvalifikacijama mečeve Srbije i Slovenije i nije bilo nikakvih problema. Mi ćemo biti spremni", odgovorio je Collina novinaru RTS-a.

Nakon završetka karijere, Collina, inače strastveni skupljač dresova, priznao da je navijač Lazija, no njegova prava ljubav je Fortitudo Bologna.

"Jednom sam rekao da je Predrag Danilović moj omiljeni igrač. To je jednako kao da ste navijač Partizana, a najdraži vaš igrač nastupa za Zvezdu. Danilović je, naime, nastupao za Virtus i imao sam malo problema zbog toga. Već sam imao dres Saše Đorđevića, a sinoć sam evo - dobio i Danilovićev", rekao je za posjeta Srbiji.

Pročitajte više