TRANSFERI

Conte je izbacio ljenčuge i doveo igrače po svom guštu. To je riskantan potez

Foto: EPA-EFE

NAKON malo više od pola sezone, u engleskom Premiershipu su se Manchester City, Liverpool i Chelsea odvojili na vrhu tablice. Za četvrtu poziciju vlada velika i ravnopravna borba čak pet klubova koji su u siječanjskom prijelaznom roku bili vrlo aktivni kako bi ulovili poziciju koja donosi 30 milijuna eura čiste zarade.

Tottenham trenutno drži sedmu poziciju. Za četvrtoplasiranim Manchester Unitedom zaostaje dva boda, ali ima čak dvije utakmice manje. Conte je u kratkom roku preporodio klub koji je u zadnjem kolu doživio prvi ligaški poraz pod vodstvom Talijana, nakon devet utakmica u kojima je uzeo bodove.

Tottenham je napravio velike promjene. Odbacio je igrače koji rade probleme i na terenu i izvan njega, a doveo je dvije pomalo ugasle zvijezde koje se nada oživjeti. Svi potezi imaju smisla, ali je pitanje je li Conte pravi čovjek za takav zaokret u građenju ekipe.

Otišli su oni koji su radili probleme na terenu i izvan njega

Conte se odlučio (privremeno) riješiti četvorice igrača. Dele Alli je dobio slobodne papire da potraži novi klub, dok su Giovanni Lo Celso, Tanguy Ndombele i Bryan Gil otišli na posudbe. Ti odlasci imaju smisla ako vidimo učinak tih igrača, ali još više imaju smisla ako poznajemo talijanskog trenera.

Alli igra najslabiju sezonu u karijeri. Upisao je tek 627 minuta u prvenstvu i postigao jedan pogodak. Lo Celso se nije razvio onako kako je klub očekivao kada ga je kupio od Betisa za 33 milijuna eura, a u silaznoj putanji je i Ndombele. Gil je odigrao manje od 90 minuta u ligi ove sezone i nije bilo naročite koristi od njega.

Osim toga, Alli i Ndombele poznati su kao igrači koji rade velike probleme i izvan terena. Alli ne voli trenirati, lijen je i često ne ispunjava obveze u igri, posebno ako smatra da je zakinut minutažom ili ulogom. Ndombele je težak karakter, često ulazi u sukobe s trenerima i, pišu engleski mediji, širi lošu vibru u svlačionici.

"Mislim da je dobra odluka za obje strane da Alli ode. Mislim da mu treba nekakvo drugačije iskustvo, novi izazov u životu", rekao je Conte nakon odlaska veznjaka, dok je ranije u siječnju priznao kako "Allijeva energija nije onakva kakvu on želi i traži."

Istovremeno, klub je potrošio 29 milijuna eura na dvije prinove iz Juventusa, Rodriga Bentancura i Dejana Kuluševskog. To je ojačalo rotaciju na krucijalnim pozicijama, ali je klub i relativno jeftino dobio dva igrača koja su i dalje daleko od izgubljenog slučaja. Ipak, Conte će svoja dva nova igrača morati doslovno oživjeti.

Svi Juventusovi igrači stagniraju već dvije godine. Potrebno im je nešto sasvim novo

Bentancur je odgovoran igrač sredine terena kojeg je ponekad teško zamijetiti, ali radi puno nevidljivog posla za momčad. Iako se Juventus već dugo vremena nalazi u krizi, njegova radna etika i volja da se podredi sustavu učinili su ga gotovo neizostavnim dijelom Stare Dame.

Kuluševski je igrač koji je s loptom u nogama opasan kao vrag. Ima sjajne predispozicije za dribling i vrlo dobru lijevu nogu, a hrvatski navijači najbolje su mogli vidjeti koliki je njegov potencijal kada je u Ligi nacija na Maksimiru dominirao nad obranom Zlatka Dalića.

Ipak, i jedan i drugi nalaze se u silaznoj putanji svoje karijere iako imaju tek 24 (Bentancur) i 21 (Kuluševski) godinu. Dojam je da su bili bolji igrači prije godinu dana i da su u najboljem slučaju stagnirali. Prvi dio ove sezone bit će im za zaborav.

Najveći Conteov izazov bit će probuditi dvojicu mladih igrača - koji mogu još puno ponuditi - iz apatije u koju su upali u kaotičnom Pirlovom Juventusu te koji ni pod Allegrijem ne izgledaju mnogo bolje. I jedan i drugi mogu u pravom kontekstu i pogođenim ulogama pružiti puno više, ali dojam je da imaju velikih problema sa samopouzdanjem i konstantom.

Tottenham je povukao logične poteze, ali kako se oni uklapaju u širu sliku?

To bi moglo još više doći do izražaja u Premiershipu, ligi u kojoj u pravilu novaci imaju jako malo vremena za prilagodbu, novinarska pera su vrlo oštra, a strpljenje navijača gotovo nepostojeće. Ni puno profiliranijim igračima nije se jednostavno naviknuti na tempo engleskog nogometa.

Dva najveća problema Tottenhama ove sezone, osim taktičkih i kadrovskih lutanja pod bivšim trenerom Espiritom Santom, bio je učinak ključnih igrača. Harry Kane je u prvih 15 kola zabio tek jedan gol. Son je igrao bolje, ali je zbog ozljeda propustio par susreta i tek se treba vratiti.

Iz te perspektive, dobra je odluka bila dovesti igrače koji će povećati broj opcija u sredini terena i koji su relativno fleksibilni i za 3-5-2 i za 3-4-3, između kojih Conte stalno miksa. Razumno je i da su doveli igrače koji su karakterno po njegovoj volji.

"Potpisali smo dva igrača koji su veliki potencijal za Tottenhamovu budućnost i filozofiju. Oni su mladi igrači koji trebaju napredovati i trebat će vremena kako bi postali nositelji igre", rekao je talijanski stručnjak pri predstavljanju.

Ipak, u toj Conteovoj izjavi leži i najviše skepse. Poznat je kao ćudljiv tip žestokog temperamenta koji svugdje ostvaruje rezultate, ali i vrlo brzo odlazi s klupe. Može li se budućnost kluba i slaganje nove filozofije povjeriti u ruke čovjeku koji već sutra može otići? 

To će se vidjeti narednih sezona. Do kraja aktualne, Conte ima šansu napraviti nevjerojatan preokret i jedan polumrtav klub, koji je gubio od slovenske Mure, vratiti u Ligu prvaka. Odbacio je one koji ne vjeruju u sebe i momčad, ali za ostvarenje tog cilja morat će probuditi ugasle Juventusove zvijezde.

Pročitajte više