MASTERS U RIMU

ĆORIĆ - FEDERER 6:2, 4:6, 6:7 Borna propustio dvije meč lopte protiv najvećeg

Foto: Getty Images / Guliver Images

U VELIKOJ drami nakon više od dva i pol sata igre, Borna Ćorić ispao je u četvrtfinalu Mastersa u Rimu nakon što je izgubio Rogera Federera 6:2, 4:6 i 7:6.

Prvi set nije mogao bolje proći za Ćorića koji je igrao izvrsno dok se Federer tražio i pružao izvedbu daleko ispod svoje razine. Dva breaka zaredom napravio je Ćorić i brzo došao do 4:0 vodstva. Švicarac se u međuvremenu žalio sucu zbog skliskog terena, smetala mu je sjena na terenu, dok je Hrvat marširao do laganog osvajanja seta od 6:2.

Federer je potom krenuo bolje igrati, ali nije došao do prilike za break do rezultata 3:2 u drugom setu. Ćorić je tada pokleknuo, činilo se da će Švicarac bez problema doći do odlučujućeg seta. Ipak, Borna je potom dobro odservirao, vratio break, stigao na 5:4, ali nije izdržao. Kod servisa za 5:5 napravio je dvije ključne pogreške forhendom i tako poklonio Federeru drugi set.

Drama trećeg seta

U trećem setu Borna je bio bolji, Federer mu se nije približio na njegovom servisu, a Ćorić nije iskoristio dvije break lopte pa je meč otišao u odlučujući tie-break. U njemu je Ćorić igrao sjajno i stigao do vodstva 6:4 i dvije meč lopte. Imao je sjajnu situaciju gdje je poen mogao završiti forhendom, ali je pogodio mrežu. Federer je potom sigurno osvojio svoja dva servisa. Ćorić je odgovorio svojim vrhunskim prvim servisom, ali onda je kod rezultata 7:7 napravio neforsiranu pogrešku forhendom. Imao je priliku i kod 8:7 vodstva Federera, dobro je izgradio poen, a onda je promašio volej na mreži i Federer je počeo slaviti.

Ćorić je osvojio 12 poena više u cijelom meču od Federera, ponajviše zahvaljujući prvom setu, a na kraju je izgubio meč. Federer će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz meča Grka Stefanosa Tsitsipasa i Talijana Fabija Fogninija.

Ćorić - Federer: 6:2, 4:6, 6:7

Treći set:

Nevjerojatan poraz Ćorića. Imao je Borna dvije meč lopte u tie-breaku i vodstvo od 6:4, ali ruka je zadrhtala u ključnim trenucima, a Federer je bio smireniji i zasluženo na kraju slavio.

Bez izgubljenog poena Ćorić je uspio izboriti tie-break. Velika drama.

Ako želi do pobjede, Ćorić će to morati napraviti u tie-breaku. 6:5 vodi Federer, Borna ponovno servira da ostane u meču.

Bravo, Borna! 30:30 na njegovom servisu, talijanska publika čvrsto iza Federera koji je bio na dva poena od meča, ali Ćorić je sigurno sa asom i servis winnerom poravnao na 5:5.

Kakva propuštena prilika! Ćorić je imao novu priliku za break, ali je lopticu poslao u aut. Nakon toga Federer je uspio spasiti situaciju kod izjednačenja i Borna će servirati za ostanak u meču. 5:4 vodi Švicarac.

I dalje bez breakova u odlučujućem setu. Ćorić poravnava na 3:3. Federer uzvraća vrhunskim servisima i dolazi do 4:3.

Šteta. Borna je došao do 2:2, imao break loptu na Federerovom servisu, ali je išao na winner i lopticu zakucao na mrežu. Švicarac je izvukao gem na kraju i sada vodi 3:2.

Federer lagano dolazi do 2:1, Ćorić je počeo dosta promašivati.

Neugodna situacija na prvom servisu u trećem setu Ćorića. Federer je imao 15:30, ali dva puta je nakon toga promašio, a Ćorić sjajno bekendom pogodio. 1:1.

Federer sigurnim osvajanjem svog servisa ulazi u odlučujući set.

Drugi set:

Statistika drugog seta: 

I sada ga je ponovno vratio i poklonio Federeru drugi set. Švicarac igra bolje u ovim trenucima, ali dva promašaja Borninog bekenda odvode ovaj meč u treći set.

Ćorić je vratio break! Sada Federeru nije dao šanse za razliku od njegovog servisa kod 4:2 i Borna je ponovno u igri da riješi ovaj meč u dva seta.

Veliku priliku Ćorić sada nije iskoristio. Imao je 0:40, tri break prilike za povratak u drugi set, ali nije uspio. 5:2 vodi Federer.

Prvi break za Federera! Borna nije uspio izvući najteži gem u ovom meču, Federer je nekoliko puta fantastično pogodio i dolazi do zaslužene prednosti od 4:2. Ovo sada je već pravi Federer.

Ponovno je Ćorić došao do 40:40, ali Federer je fantastičnim slice udarcima i kratkim loptama izvukao gem. Vrlo je ohrabrujuće što Borna do sada u drugom setu lakše osvaja svoje servise od Federera koji se i dalje traži, unatoč nekoliko bljeskova koje je pokazao.

Borna nastavlja sjajno servirati, ima više od 85% osvojenih prvih servisa i bez izgubljenog poena dolazi do 2:2.

Sada dobar pritisak Ćorića na Federerov servis. Dva puta je dolazio do 40:40, ali najbolji tenisač u povijesti se izvukao s dva dobra udarca, forhend dijagonalom i odličnim servisom.

Sigurno kreće i Borna na svom servisu u drugom setu. 1:1.

Federer dolazi do prvog vodstva u meču sa samo jednim izgubljenim poenom i vodi 1:0. Ćoriću sigurno neće biti lagano kao u prvom setu jer je Švicarac napokon počeo igrati bolje.

Prvi set:

Evo i statistike prvog seta. Uz winner više i šest neforsiranih pogrešaka manje, nije ni čudo da je tako lagano osvojio set.

Izvanredno! Samo jedan izgubljen poen kod servisa za set i Ćoriću treba još samo jedan za pobjedu!

Šteta! Nekoliko fantastičnih poena odigrao je Ćorić sada na servisu Federera, poigravao se s njim pa ga lagano lobao, ali je napravio ogroman promašaj kada je samo trebao pospremiti zicer na mreži i tako doći do break lopte kod rezultata 30:30. Federer je na kraju došao do drugog gema u meču, a Borna će sada servirati za prvi set.

5:1! 15:30 sada je imao Federer, ali nije iskoristio loš prvi servis Ćorića i uz nove promašaje donio 5:1 prednost Hrvatu. Ćorić igra sjajno, ali nešto slabiji Federer također pomaže.

Napokon je i Švicarac došao do prvog gema u meču zahvaljujući boljim servisima. 4:1 ima Ćorić.

Federer i dalje promašuje, Ćorić igra konstantno dobro, drži lopticu u igri i takva taktika mu se za sada u potpunosti isplatila. Švicarac je imao 40:40, ali u ključnim poenima je promašivao.

Dvostruki break! Švicarac pokazuje znakove umora jer je ipak igrao već jedan meč ranije danas. Jako puno griješi. 

Potvrda breaka! Federer je imao 0:30, ali Ćorić je dobrim udarcima uz nekoliko promašaja Švicarca došao do gema.

FANTASTIČAN ULAZAK U MEČ. Federer je brzo došao do 40:0, ali Ćorić osvaja pet poena zaredom i odmah dolazi do Breaka!

Meč je počeo, Federer prvi servira.

Prije meča:

37-godišnjem Federeru ovo će biti drugi meč dana. Jučer je trebao igrati svoj meč 2. kola protiv Portugalca Souse, ali zbog kiše on je prebačen za danas. Federer je lagano slavio, 6:4 i 6:3, ali je proveo sat i 20 minuta na terenu. Ćorić je još prekjučer u manje od sat vremena svladao Britanca Norrieja 6:2 i 6:2 pa bi trebao biti u prednosti što se tiče energije.

Ipak, Federer je s razlogom najveći tenisač u povijesti, a iako do ove sezone godinama nije igrao na zemlji, favorit je u ovom meču protiv Borne. Ćorić traži formu koja ga je lansirala među 15 najboljih svjetskih tenisača s kraja prošle sezone, a pobjede protiv Federera itekako su mu pomogle na tom putu. U finalu Hallea na travi slavio je u tri seta i tako stigao do najvećeg naslova u karijeri, dok je u polufinalu Šangaja slavio u dva seta te na kraju izgubio u finalu spomenutog Mastersa od Novaka Đokovića.

Švicarac unatoč tim porazima vodi u međusobnim omjerima 3-2. Posljednji put igrali su u polufinalu Dubaija ranije ove sezone, a Federer je lagano slavio 6:2, 6:2. Nikada nisu igrali na zemlji.

 

Pročitajte više