DAVIS CUP

ĆORIĆ- HAČANOV 7:6, 4:6, 4:6 Rusija pobijedila Hrvatsku u Davis Cupu

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

NAJBOLJI hrvatski tenisač Borna Ćorić izgubio je u meču protiv Karena Hačanova 7:6, 4:6 i 4:6 pa je Rusija stigla do pobjede protiv Hrvatske na otvaranju Davis Cupa.

Rusi su poveli 1:0 nakon što je Andrej Rubljev lagano pobijedio debitanta Borna Goju 6:3, 6:3. Pobjeda nije bila iznenađenje jer je Rubljov 23. igrač svijeta, dok je Gojo 279. na svijetu. 

Treba reći kako je Hačanov cijeli meč bio bolji, pogotovo na svom servisu. Čak i u prvom setu koji je Ćorić osvojio najbolji hrvatski tenisač je u jednom trenutku spašavao tri vezane break lopte, no u tie-breaku je bio puno konkretniji te je stigao do osvajanja prvog seta.

U drugom setu se držao do rezultata 3:3 kada je Hačanov napokon iskoristio prvu break priliku opalivši forhend winner iz reterna iz prve. Ćorić je došao do prve break prilike odmah u sljedećem gemu, ali je odigrao loš forhend.

Viroza uzela danak u trećem setu

Pobjednik se odlučio u trećem setu gdje je Borna odlično ušao, ali kako je set išao, vidjelo se da gubi snagu. Ćorić je imao problema s virozom prije turnira, nije puno trenirao i to se vidjelo kada je došao do ključnog breaka i vodstva 4:3. Ćorić je sve više skraćivao poene, igrao servis volej, Hačanov je to iskoristio i na kraju došao do zaslužene pobjede.

Ovo znači da su Rusi stigli do pobjede u ovom dvoboju, ali svejedno će se odigrati susret parova. U novom formatu Davis Cupa svaki gem i osvojeni set mogli bi u nekom krugu biti važni pa će za Hrvatsku dalje na teren istrčati Ivan Dodig i Nikola Mektić.

Reprezentacija će sutra imati dan odmora pa u srijedu slijedi domaćin Španjolska, predvođena prvim tenisačem svijeta, Rafaelom Nadalom. Hrvatska mora pobijediti kako bi ostala u igri za prolazak skupine. Šest prvoplasiranih reprezentacija prolazi u četvrtfinale, a još dvije najbolje drugoplasirane ekipe će također proći dalje.

 

Ćorić - Hačanov: 7:6, 4:6, 4:6

 

Prije meča

18 reprezentacija u tjedan dana će odlučiti novog pobjednika Davis Cupa. Igra se u šest skupina, a pobjednici skupina uz dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije plasirat će se u četvrtfinale. U nedjelju je na rasporedu finale i pobjednik novog izdanja Davis Cupa. Tako će Hrvatska danas igrati protiv Rusije, a već u srijedu s domaćinom turnira, Španjolskom. Isti dan igraju se dva meča singla i jedan meč parova. Do sada su se mečevi Davis Cupa igrali na tri dobivena seta, no to je sada smanjeno na dva dobivena seta.

Novi format osmislila je Cosmos grupa koju predvodi stoper Barcelone i biznismen Gerard Pique. Otkupila je prava natjecanja na 25 godina pa se tako i financijski kolač natjecanja povećao. Samo za nastup na finalnom turniru igrači dobivaju 600 tisuća dolara, a teniski savezi reprezentacija 300 tisuća. Za plasman u četvrtfinale igrači dobivaju 1,28 milijuna, a savezi 600 tisuća. Za polufinale novci će se dijeliti u omjeru 1,75 milijuna/844.000, a za naslov 2,4 milijuna/1,06 milijuna. 

Hrvatska je oslabljena za neigranje Marina Čilića zbog ozljede, ali za Rusiju isto tako neće igrati 5. tenisač svijeta, Danil Medvjedev.

Pročitajte više