KORONAVIRUS U SPORTU

Ćorluka i suigrači odbili smanjenje plaće. Trener: Ne pričajte da su pohlepni!

Foto: EPA

PANDEMIJA koronavirusa uzrokovala je dramu i u Lokomotiv Moskvi. Inače bogati ruski klub našao se u problemima jer su igrači predvođeni kapetanom Vedranom Ćorlukom odbili prijedlog čelnika da im se plaće za travanj i svibanj smanje za 40 posto.

Taj prijedlog je prošao u Zenitu, Spartaku i CSKA Moskvi, no ne i u Lokomotivu, a da situacija postane još kompleksnija, pobrinuo se iskusni trener Juri Sjomin koji je stao na stranu svojih igrača.

Igrači se pobunili, trener stao ispred njih

Naime, klub je u posljednje dvije sezone igrao u skupinama Lige prvaka i prema grubim procjenama zaradio oko 50 milijuna eura pa Sjominu i igračima nije jasno zbog čega se onda oni moraju odricati svoga novca.

"Igrači su omogućili klubu ozbiljan novac plasmanima u skupine Lige prvaka dvije sezone zaredom. Iz nekog razloga na to se ne obraća pažnja. Zato, nemojte ih kriviti da su pohlepni i nezahvalni jer navodno ne razmišljaju o klubu koji ih hrani. Ovo je zajednički proces, prije će biti da oni hrane klub nego da klub više hrani njih", napisao je 72-godišnji Sjomin u kolumni za Sport Express.

 

Nastavio je potom obrazlagati.

"Ova situacija s koronom je nepredvidiva. Svjedoci smo da veliki broj firmi i organizacija dobiva određenu pomoć od vlada svojih država kako bi prešli preko problema. Vjerojatno i naš posao ima pravo na to. Nogometu bi sada valjalo pomoći, a ne samo da se skuplja novac od igrača. Nogomet je velika i važna industrija, a danas ga nema kako bi popravio raspoloženje velikom broju ljudi. Mjesec dana ga nema, zbog čega milijuni ljudi ne znaju kako se postaviti i što gledati na TV-u. Nogomet i sport su bitan dio svačijeg života."

"Od ugovora s klubom ne žive samo igrači, nego i njihove obitelji"

Novi sastanak uprave i igrača dogovoren je za sljedeći tjedan, no čini se da neće biti većeg pomaka jer Sjomin djeluje odlučno.

"Najlakše je reći: 'Odrekni se dijela svoje plaće.' Puno je teže odnositi se prema nogometašu s dozom poštovanja. Na kraju, to su momci koji proizvode emocije koje nam danas tako nedostaju, nemojte to zaboraviti", rekao je trener moskovskog kluba pa zaključio:

"Od ugovora s klubom ne žive samo igrači, nego i njihove obitelji. Ponekad su to baš velike obitelji, kao što je to slučaj s našim Brazilcima. Sinovi, braća, rođaci i svi ostali ovise od toga što će im naš igrač poslati iz Rusije. Većina ruskih igrača je u sličnoj situaciji i mnogi od njih dolaze iz siromašnih obitelji, malih sredina, gdje njihovi najmiliji nemaju posla. Nemojte zaboraviti da cijela rodbina ovisi o njima."

Ove sezone Lokomotiv je ispao u skupini Lige prvaka. Završili su iz Juventusa, Atletico Madrida i Bayer Leverkusena.

VIDEO: Sažetak utakmice Lokomotiva i Juventusa u Ligi prvaka 

 

Pročitajte više