Ćorluka otkrio po čemu je Dalić drugačiji od bivših izbornika

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

DVA dana nakon velike pobjede nad Argentinom i svog stotog nastupa za reprezentaciju, pred novinare je sjeo Vedran Ćorluka.

Hrvatska čeka okršaj s Islandom na kraju prve faze, a Zlatko Dalić je najavio da će poštedjeti važne igrače, naročito one kojima prijeti drugi žuti karton.

"To je luksuz koji smo zaslužili našim dobrim igrama, trener će odlučiti što je najbolje za ekipu. Trener je u toj situaciji jer smo si sami to omogućili. Zadovoljni smo što možemo neke igrače poštedjeti."

"Ne razmišljamo još o osmini finala, imamo još jednu utakmicu. Najvažnije je da smo na nivou kao do sada", rekao je Vedran Ćorluka.

"Nemojte nas toliko hvaliti, slično je bilo i 2016. godine kada smo pobijedili Španjolsku. Pokazali smo da smo jaki, ali znamo i da smo nepredvidivi. Znamo odigrati slabije kada se najmanje nadamo i najmanje priželjkujemo. Kvaliteta je neupitna i doći će do izražaja, samo treba ostati na ovoj razini. Vjerujemo u sebe i mislim da je došlo vrijeme da odrastemo i napravimo korak više. Više nije dovoljno pobijediti Njemačku, Španjolsku ili Argentinu u skupini i mislim da smo toga svjesni", dodao je 32-godišnji branič koji je protiv Argentine upisao jubilarni stoti nastup za Hrvatsku.

"Nije bilo velikog slavlja nakon pobjede protiv Argentine, mislimo na Island i drugu fazu. Skinuli smo mali teret sa svojih leđa, postali smo ozbiljniji i svjesni koliko smo jaki, a izbornik i stručni stožer drže nas čvrsto na zemlji, govoreći nam da je sve ovo zapravo ništa u odnosu na ono što smo u stanju napraviti. Imamo mane koje moramo potisnuti i tako biti spremni za mnogo veće stvari. Naša nam snaga daje optimizam, zajedno sa svima u Hrvatskoj koji dišu za nas."

Zlatko Dalić jučer je istaknuo Ćorluku kao primjer uzornog profesionalca koji ne postavlja pitanja niti mu je problem ući s klupe čak i u sudačkoj nadoknadi.

"Hvala mu na tim riječima. Svi znamo što nam reprezentacija znači, u ovih 12 godina znamo koliko je bitna podrška igrača koji ne igraju. Oni su nositelji atmosfere, kao i oni koji igraju. Znam koliko mi je značilo kad smo pobjeđivali, kada su se igrači na klupi jednako veselili kao i prva ekipa. To je normalna pojava, tako treba biti."

"Dalić je drugačiji od bivših izbornika"

Prokomentirao je i odnos Dalića i igrača.

"Imali smo prijateljskih izbornika i prije, bliski smo bili i s Bilićem te nam je u Austriji nedostajao mali korak za veliki uspjeh. Dalićev je pristup očito legao igračima. On donosi odluke, no zajedno s igračima traži najbolje rješenje za utakmice ili specifične situacije. Po tom je pitanju drugačiji od ostalih izbornika, a vjeruje da smo spremni za velike stvari, podsjećajući nas da još nismo ništa napravili i da nemamo razloga misliti da smo nešto posebno dobri jer pred nama je veliki put kako bi nas se smatralo velikom generacijom", rekao je Ćorluka.

Odgovorio je Ćorluka i na neprestane usporedbe s generacijom '98.

"To su legende i naši idoli. Od tada nismo prošli skupinu na SP-u. Nadam se da ćemo im se nakon prvenstva barem malo približiti, oni su nam uvijek bili jedna vodilja", rekao je Ćorluka.

"Na pitanje je li vezni red Hrvatske najbolji na SP-u, rekao je: "Luka i Ivan igraju u fenomenalnim klubovima, a ovdje igraju svoj najbolji, najzreliji nogomet. Za mene su najbolji vezni par Svjetskog prvenstva, iako sam ja malo subjektivan jer su naši. Neka tako nastave i nadam se da ćemo s njima kao vođama dogurati jako daleko."

O sudaru s Islandom u Rostovu: "Island ima dvojicu igrača koji igraju u Rostovu pa će publika možda biti malo više za njih, ali podsjećam ruske navijače da smo im pomogli 2007. pobjedom protiv Engleske. Nemojte to zaboraviti."

Pogledajte trening Hrvatske

Noć koju će Hrvati pamtiti Navijači oduševljeni pobjedom nad Argentinom Ovako se slavilo diljem Hrvatske

Pročitajte više