EP U VATERPOLU

CRNA GORA - HRVATSKA 10:11 Bijač u drami odveo Hrvatsku u četvrtfinale Eura

Foto: EPA

HRVATSKA vaterpolo reprezentacija je u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Budimpešti.

Momčad Ivice Tucka svladala je u velikoj drami Crnu Goru 11:10 (2:1, 4:2, 4:2, 1:5) u ključnom derbiju skupine A, čime je drugom vezanom pobjedom, nakon one nad Njemačkom 17:9, osigurala prvo mjesto i preskočila osminu finala.

Zbog toga će Hrvatska imati tri dana odmora više, a za polufinale će se boriti 22. siječnja s boljim iz dvoboja trećeplasirane reprezentacije skupine B (to je trenutačno Nizozemska) ili drugog iz skupine D (trenutačno Grčka), a u polufinalu će je vrlo vjerojatno čekati europski i olimpijski prvak Srbija.

Najefikasniji u sastavu Hrvatske bio je Luka Bukić s tri gola, po dva su dodali Ivan Vrlić i Xavier Garcia, dok su kod Crne Gore po dva pogotka postigli Brguljan, Obradović, Petković i Vidović.

Crnogorci su poveli u trećoj minuti u Duna Areni preko kapetana Brguljana, a onda je Hrvatska golovima kapetana Bušlje i Garcije u finišu prve četvrtine okrenula na 1:2. 

Bijač je briljirao na golu, posebno u drugoj četvrtini, te sjajnim obranama izluđivao Crnogorce, koje su na drugoj strani probijali Bukić, Joković, Garcia i Vrlić, pa je Hrvatska serijom 3:0 vodila 6:3 uoči posljednje dvije četvrtine.

Jaka obrana i raspoloženi Bijač bili su veliki problem Crnoj Gori, što se potvrdilo u trećoj četvrtini. Hrvatski golman je briljirao obranama, a Lončar, Benić, Bukić i Vrlić donijeli prednost 10:5 uoči posljednje četvrtine.

Činilo se da je Hrvatska završila posao i da nikako ne može prokockati pet golova razlike. Međutim, malo čudo se gotovo dogodilo. Napad je zakazao uslijed bolje crnogorske obrane, a na drugoj strani su redom pogađali Obradović, Brguljan i tri puta Petković za nestvarnu seriju 5:0 i izjednačenje 10:10 u finišu utakmice. Potom su Crnogorci propustili i napad za preokret.

Zbog svega je Tucak zatražio time-out i rekao igračima na minuti odmora - "Što smo se us*ali, koji vam je ku*ac danas?". Nakon toga je, na sreću, Garcia minutu prije kraja zabio za 11:10, a Crnu Goru u posljednjim sekundama Bijač (ukupno 12 obrana) spriječio da dođe do remija. 

Crna Gora nije pobijedila Hrvatsku na velikim natjecanjima još od 2010. i Europskog prvenstva u Zagrebu, a posljednji put je slavila u međusobnom duelu 2013. u Svjetskoj ligi. 

Hrvatska je tri četvrtine igrala dobar vaterpolo, uz jaku obranu i odličnog Bijača kontrolirala derbi, ali je u posljednjoj četvrtini totalno zakazala i umalo prokockala već viđenu pobjedu, što može biti važna lekcija uoči vjerojatnog polufinala protiv Srbije. O tome je govorio i sam Tucak nakon utakmice

U posljednjem kolu 18. siječnja Hrvatska igra protiv Slovačke, a Crnu Goru čeka direktni dvoboj s Njemačkom za drugo mjesto u skupini i što bolju poziciju u osmini finala. 

HRVATSKA - CRNA GORA 11:10 (2:1, 4:2, 4:2, 1:5)

HRVATSKA: Bijač (12 obrana), Marcelić; Macan, Fatović, Lončar 1, Joković 1, Bukić 3, Vukičević, Bušlje 1, Miloš, Vrlić 2, Benić 1, Garcia 2.

CRNA GORA: Lazović (4 obrane), Tešanović; Brguljan 2, Radović, Petković 2, Čučković, Obradović 2, Vidović 2, Đurđić, Ivović, Spaić, Drašković 1, Pješivac 1.

 

Pročitajte više