rukometni euro

Crnogorci nakon povijesne pobjede nad Srbijom: Nije bitna boja

Foto: Epa

CRNA GORA večeras slavi. Crnogorski su rukometaši na Euru u Grazu u drugom kolu srušili Srbiju 22:20 i ostvarili su prvu pobjedu u svojoj povijesti na europskim prvenstvima.

Nakon 15 poraza u 16 utakmica na europskim prvenstvima, uz jedan jedini remi od prije 12 godina protiv Rusije, reprezentacija Crne Gore prvi je put slavila na kontinentalnom natjecanju. I to u posebnim zelenim dresovima. Zeleni dresovi predstavljaju sjećanje na zelenaški Komitski pokret iz 1918. godine, koji je na čelu s generalom Krstom Popovićem božićnom pobunom ustao protiv odluke Podgoričke skupštine da se Crna Gora priključi Srbiji. 

Također, Crna Gora je ovom pobjedom pomogla Hrvatskoj da kolo prije kraja osigura prvo mjesto u skupini i prijenos maksimalna dva boda u idući krug.

Mirko Radović bio je strijelac posljednjeg gola za Crnu Goru u pobjedi nad Srbijom. Njegovim pogotkom Lavovi"su poveli 22:20 i povratka za rivala više nije bilo.

"Nama je svaki trenutak važan, nije jedan bio ključan. Svi smo dali doprinos, to nas čini dobrim, odličnim... Ginemo za svaku loptu, kao prava braća, i ginemo za ovaj dres, što je najvažnije. Prvi put smo igrali u zelenim dresovima, posrećilo nam se, ali nije bitna boja - bitno je da je grb tu. Pokazali smo kako se netko bori za svoju državu, mi smo primjer za to. Uvijek se trudimo da predstavimo Crnu Goru na pravi način", rekao je Radović.

"Čestitke Srbiji, momci su se zaista sjajno borili. Pobijedili smo, sada ćemo se odmoriti i okrećemo se Bjelorusiji", zaključio je.

Izbornik rukometaša Crne Gore Zoran Roganović kazao je nakon velike pobjede da se ni on ni njegovi momci ne žele ovdje zaustaviti. Crna Gora sada želi drugu fazu, a dvoboj odluke igra u ponedjeljak s Bjelorusijom.

"Ne želim tu stati iako je ovo prva pobjeda male Crne Gore na europskom prvenstvu. Ne želim ni da se moji momci s tim zadovolje. Oni mogu još više i to trebaju pokazati u ponedjeljak. Pokazati veliko srce u utakmici velikog uloga. Siguran sam da možemo slaviti još jednom'', kazao je Roganović.

Crnoj Gori igra samo pobjeda jer Bjelorusija ima bolju gol-razliku.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više