Cro Cop izgubio i od Konga

VIŠE od četiri mjeseca nakon teškog poraza od Gabriela Gonzage, Mirko Cro Cop Filipović želio se vratiti s pobjedom protiv Francuza Cheicka Konga, no jednoglasnom odlukom sudaca nakon tri runde francuski je borac svladao Cro Copa.

Dobro je izgledao Mirko na početku meča, krenuo je agresivno i većim dijelom prve runde Kongo se morao povlačiti. Čak je pri kraju runde bio u dobroj poziciji na tlu, mogao je i završiti meč, no u posljednjim se sekundama izvukao Kongo.

Od druge runde gledali smo neki novi meč. Mirko se povlačio, a Francuz je od prve sekunde krenuo agresivno, i do kraja meča nije se zaustavljao. Udarao je, dosta toga je promašivao, ali je i pogađao, dok se Cro Cop uglavnom povlačio i povremeno neuspješno pokušavao iznenaditi Francuza pokojim middle i high kickom.

U drugoj je rundi Kongo bio u sjajnoj poziciji, no Cro Cop se uspio izvući, ali i nakon toga Francuz je često držao Mirka na mreži i neugodno udarao koljenom, uglavnom u bedra. Jednim je takvim udarcem početkom treće runde slučajno pogodio i između prepona hrvatskog borca, zaradio upozorenje, ali to nije previše utjecalo na ishod meča.

Umjesto "velikog povratka", kraj jedne velike karijere

Jednoglasnom odlukom sudaca očekivano je pobjednikom proglašen Cheick Kongo, koji je bio bolji u dvije od tri runde i tako si na račun hrvatskog borca znatno podignuo rejting u UFC-u. Nije pomogao ni kavez koji je, poučen prošlom borbom, Mirko dopremio u Zagreb, niti duge i naporne pripreme, Francuz je jednostavno više želio pobjedu, bio agresivniji, bolji i na kraju je zasluženo pobijedio.

Vidjelo se da Cro Cop više nije onaj stari, s hematomom ispod desnog oka, umoran i izudaran odmah nakon proglašenja pobjednika povukao se u svlačionicu, vjerojatno svjestan da će nakon ovog, drugog poraza zaredom, biti gotovo nemoguće vratiti se.

Prvi puta u karijeri Cro Cop je izgubio dvije borbe zaredom, od dva kvalitetna borca, koji ipak nisu na samom vrhu te bi ih onaj stari Cro Cop "pojeo za doručak". Iako do kraja ugovora ima još tri meča, teško je vjerovati da će se Mirko Filipović nakon te dvije borbe više ikad vratiti u sam vrh ultimate fighta, a borba najavljivana kao njegov "veliki povratak" vjerojatno će ostati upamćena kao kraj jedne velike karijere.

Tijek meča

U ring je prvi ušao Cheick Kongo, djeluje mirno i samopouzdano, a uz mnogo veći pljesak i poznatu Duran Duranovu "Wild Boys" nakon njega je ušao Cro Cop. Mirko je na lijevoj ruci imao crnu traku u počast poginulim hrvatskim vatrogascima, no zbog strogih pravila UFC-a morao ju je prije meča skinuti.

Prva runda:

Meč je počeo. Većina gledatelja u dvorani navija za Mirka, koji brzo kreće u napad i vrši pritisak na Konga. U prvim sekundama plasirao je jedan middle kick, a Kongo pokušava koljenom udariti Cro Copa. Mirko i dalje napada, s još nekoliko udaraca nogom pogodio je u tijelo Konga, ali Francuz ga hvata u klinč. Drži Cro Copa pritisnutog uz mrežu oktogona i pokušava plasirati udarac koljenom.

No, sudac ih rastavlja i borba nastavlja. Još uvijek Mirko napada, pokušao je i high kick, ali Kongo izbjegava udarac. Početkom četvrte minute nakon nekoliko udaraca borba se seli na tlo, Mirko je na Kongu, ali ga Francuz čvrsto drži. Kratkim udarcima rukom Cro Cop udara u Kongova rebra.

30 sekundi prije kraja prve runde Cro Cop se oslobodio Kongova stiska i plasirao nekoliko snažnih udaraca, ali na kraju se u bolju poziciju uspio izvući Francuz. No, nije imao vremena iskoristiti je prije završetka prve runde.

Druga runda:

Kongo agresivnije kreće  u drugu rundu, sada se Mirko mora povlačiti, a Francuz udara rukama i pokušava middle kickom pogoditi hrvatskog borca.

U drugoj minuti Kongo ruši Cro Copa i ima vrlo dobru poziciju, bočno je na Mirku koji se pokušava obraniti od udaraca.

Nakon jedne minute uspio se Mirko izboriti za bolju poziciju i sada pokušava nogama odgurnuti Konga sa sebe. U međuvremenu je i primio nekoliko neugodnih udaraca na tlu. Kongo se u četvrtoj minuti diže i pokušava nogom udariti Mirka, koji je još uvijek na tlu, ali brzo se opet baca na njega i nastavlja borba na tlu.

Minutu prije kraja runde konačno ga uspijeva odgurnuti sa sebe i dići se. No, Kongo odmah ponovno nasrće, drži Cro Copa na mreži i pokušava ga udariti koljenom i srušiti. Dvadesetak minuta do kraja runde sudac ih razdvaja, a još je nekoliko udaraca koljenom uspio plasirati Francuz prije isteka druge runde.

Treća runda:

Mirko pokušava lijevim high kickom, ali udarac ne prolazi. Nakon toga u klinču Kongo udara Cro Copa u genitalije, a sudac prekida borbu dok se Mirko ne ustane i upozorava Francuza.

Kongo se ispričao Mirku i nastavio borbu. Francuz nastavlja napadati, snažno udara rukama i pokušava middle kickovima.

Oba borca već su izgubila mnogo snage, ali Kongo djeluje spreminiji i agresivniji, još jednom drži Cro Copa na mreži i pokušava udarati koljenima. Sudac ih tri minute prije kraja treće runde opet vraća u sredinu ringa, a Mirko konačno pogađa jedan middle kick.

Još jednom su se našli na mreži i prisilili suca da ih vrati u centar ringa, a Kongo u posljednjoj minuti meča i dalje izgleda bolje.

Kraj meča. O pobjedniku će odlučiti suci, ali po visoko podignutoj Kongovoj ruci i umornom, razočaranom pogledu Mirka Filipovića može se naslutiti njihova odluka.

Jednoglasnom odlukom sudaca pobjednikom je proglašen Francuz Cheick Kongo.

Foto:Nova TV

Pročitajte više