Crveni Kaite sve promijenio: Grci preokretom do prve pobjede na SP-ima

GRČKA je u drugom kolu skupine B sa 2:1 svladala Nigeriju. Nigerija je povela, ali je onda Kaita bespotrebno zaradio crveni i Grci su preokrenuli utakmicu. Grci su u vrlo zanimljivoj utakmici došli do svoje povijesne, prve pobjede na svjetskim prvenstvima. Uspjelo im je to u petom pokušaju nakon četiri uzastopna uvodna poraza i gol-razlike 0:12. Utakmicu je s tribina Free State stadiona promatrao hrvatski izbornik Slaven Bilić.



Krenuli su igrači Otta Rehhagela, suparnici Hrvatskoj u nadolazećim kvalifikacijama za Euro 2012., lošije u utakmicu. Afrikanci su dominirali u uvodnih 15-ak minuta te poveli pogotkom Kalua Uchea u 16. minuti. Izveo je veznjak Almerije slobodni udarac desnom nogom iskosa s lijeve strane sa 30-ak metara udaljenosti. Lopta je da je nitko nije dirao pala oko peterca te se odbila u mrežu iznenadivši grčkog vratara Tzorvasa.

Bio je to prvi gol na ovome Svjetskom prvenstvu iz slobodnog udarca te prvi gol iz slobodnjaka uopće na svjetskim prvenstvima od 25. lipnja 2006. i pogotka Davida Beckhama Ekvadoru u dvoboju osmine finala Mundijala igranog prije četiri godine u Njemačkoj. Tu je utakmicu Engleska dobila 1:0.

Sraz Nigerijaca i Grka odlučio je 24-godišnji veznjak Monaca Sani Kaita u 33. minuti zaradivši nepotrebni crveni karton. Izvan granica igrališta nasjeo je na provokaciju jednoga grčkog reprezentativca te zamahnuo prema njemu đonom. Kolumbijski sudac Oscar Ruiz mu je pokazao izravni crveni karton.

Od tog je trenutka igru pod svoje preuzeo Rehhagelov sastav.

Na 1:1 izjednačio je Salpingidis u pretposljednjoj minuti prvog poluvremena udarcem izvan 16-erca iskosa s desne strane. Napadač Panathinaikosa je imao dosta sreće jer se njegov udarac sretno odbio od noge jednoga nigerijskog igrača te prevario golmana Vincenta Enyeamu.


U 59. je minuti najprije Enyama sjajno obranio zicer Gekasu, da bi nakon toga u kontranapadu Yakubu i Obasi upropastili stopostotnu prigodu za sastav Larsa Lagerbacka. Chinedu Obasi, napadač Hoffenheima, idealno je uposlio Ayegbenija Yakubua, kojem je golman Tzorvas uspio obraniti čisti zicer. Lopta se odbila do Obiasija koji je neshvatljivo promašio cijela vrata.

U 68. je minuti dotad besprijekorni Enyeama sjajno obranio udarac glavom Celticova napadača Giorgiosa Samarasa, ali je zato kiksao u 71. minuti. Udarac Tziolisa izvan 16-erca nije uspio uhvatiti u naručje odbivši ga ravno ispred sebe na nogu natrčalom Torosidisu za konačnih 2:1.

Grčka je postala prva momčad koja je napravila preokret na ovom Mundijalu te prva momčad kojoj je to pošlo za rukom na svjetskim prvenstvima od 27. lipnja 2006. godine, kada je Francuska pobijedila Španjolsku u osmini finala SP-a u Njemačkoj 3:1 nakon 0:1 zaostatka.

Nigerijski golman Enyeama, unatoč pogrešci kod ključnog gola, zaradio je naslov Budweiserova igrača utakmice. Zaslužio ga je drugi put na turniru te je jedini nogometaš koji je igračem utakmice u JAR-u proglašavan iz redova gubitničke momčadi.

Pročitajte više