Crystal Palace ulaže 100 milijuna funti u predivan novi stadion

Foto: cpfc.co.uk

AKO STE mislili da samo najveći engleski klubovi imaju novaca da grade nove stadione, varate se. Crystal Palace, klub koji zadnje četiri godine igra u Premiershipu, a do tada je uglavnom životario po nižim ligama, ulaže 100 milijuna funti u svoj Selhurt Park.

Klub s jednim od najglasnijih navijača u Premiershipu, kroz sljedeće tri godine će kapacitet svojeg 93 godine starog stadiona povećati s 26.000 na 34.000 mjesta. Selhurst Park će zapravo samo djelomično zadržati stari dizajn, budući da će i izvana biti potpuno preuređen i izgledat će uistinu spektakularno.

Osim toga, povećati će i dimenzije travnjaka sa 101 x 68, na 105 x 68 metara što je standard i dimenzije igrališta na gotovo svim europskim stadionima. Na taj način će pokušati dobiti organizaciju i nekih europskih utakmica, a klub će dobiti i muzej. Iz Crystal Palacea tvrde da će moći koristiti stadion tijekom proširenja, odnosno da neće morati igrati utakmice na jednom od 13 drugih nogometnih stadiona na gradskom području Londona (u metro regiji ih je ukupno 21).

Inače, Crystal Palace je dobio ime po impresivnoj istoimenoj građevini koja je izgrađena 1851 godine u Hyde Parku za potrebe međunarodne izložbe koja je trajala od svibnja do listopada te godine. Predivna staklena palača bila je duga 563, a široka 139 metara. Krov je bio prekriven s ukupno 84.000 četvornih metara stakla, a građevina je bila površine nešto manje od 72.000 četvornih metara.

Po završetku izložbe cijela konstrukcija je 1854. godine preseljena u Sydenham Hill u južnom Londonu te je služila i dalje kao izložbeni, ali i koncertni prostor te brojna druga društvena događanja. Te godine je i osnovan Crystal Palace FC.

Nažalost, kristalna palača je polako počela poslovati s gubitkom, a 1911. godine proglasila je bankrot. Sredinom 20-ih godina preuzela ju je skupina investitora te je polako vraćala na staze stare slave, da bi konačni kraj doživjela 1936. godine kad ju je progutao požar. Iako ga je gasilo 90 vatrogasnih kola, 440 vatrogasaca i 750 policajaca, Crystal Palace je izgorio do temelja. Gašenje je s okolnih brežuljaka gledalo oko 100.000 ljudi.

Pročitajte više