CSKA slavio u ruskom polufinalu Eurolige

Foto: Screenshot Euroliga

U PRVOJ utakmici košarkaškog Final Foura koji se igra u glavnom gradu Njemačke Berlinu, CSKA je u Mercedez-Benz Areni pobijedio Lokomotiv Kuban 88:81 te se plasirao u finale gdje će čekati bolje iz susreta između Fenerbahce Ulkera i Laboral Kutxe.
 
Košarkaši moskovskog CSKA plasirali su se u finale Eurolige nakon što su pobijedili sunarodnjake iz Krasnodara iako su u svom stilu umalo potpuno vratili Kuban u život nakon što su imali +15 3:06 do kraja.
 
Momčad Dimitrisa Itoudisa u samom startu je prezentirala svoje iskustvo igranja na završnim turnirima. Nakon prvih deset minuta imali su vodstvo 23:12 koje su držali do samog kraja, iako su izgubili sve ostale četvrtine. 
 
Itoudisova momčad imala je vodstvo 82:67 nakon što je Victor Khryapa zabio četiri minute prije kraja, no Kuban se nakon toga predvođen Delaneyem vraća u igru. Veliku priliku dovesti Kuban na četiri koša zaostatka imao je Ryan Broekhoff minutu i pol prije kraja, ali je promašio čistu tricu dok je na drugoj strani iz kontre zabio Cory Higgins za +9 te je tako dao CSKA-u „mjesta za disanje“. Kuban se do kraja približavao, ali nije uspio ozbiljnije zaprijetiti.
 
Prvo ime susreta bio je aktualni MVP Eurolige Nando De Colo koji je zabio 30 koševa, a tome je dodao i četiri asistencije, tri skoka i sedam iznuđenih prekršaja. Pored njega najzapaženiji u redovima pobjednika bili su Vitaly Fridzon (13 koševa) i Kyle Hines (8 koševa, 7 skokova). Kod poražene ekipe najistaknutiji su bili Malcolm Delaney (26 koševa, 4 asistencije) i naš Dontaye Draper (17 koševa).
 
Zanimljivo je napomenuti da je CSKA šutirao odličnih 58,4% iz igre te 66,7% za dvicu dok je Kuban gađao samo 37,3%. Upravo je to bio ključan faktor uspjeha s obzirom da je Kuban nadskakao Moskovljane (30:25) te imao manje izgubljenih lopti (15:11). 
 
 
Dimitris Itoudis igrat će tako po prvi put u finalu Eurolige kao prvi trener momčadi nakon što je osvojio pet titula kao pomoćnik Željka Obradovića.
 
„Želim čestitati svojim igračima. Kontrolirali smo utakmicu skoro od početka do kraja. Dobro smo isplanirali utakmicu i čestitam igračima što su ostali fokusirani. Velika stvar je biti u finalu, ali znamo zašto smo ovdje. Želimo osvojiti naslov.“ 
 
„Znali smo da je Lokomotiv dobra momčad. Znali smo da imaju dobre igrače u napadu koji mogu zabiti ako ih pustite da igraju. To se dogodilo na kraju, ali uspjeli smo izdržati i plasirati se u finale. Odigrao sam odličnu utakmicu jer je moja momčad dobro igrala. Odigrali smo onako kako smo se dogovorili. Moramo se odmoriti i pripremiti za sljedeći susret. Moramo ostati fokusirani bez obzira protiv koga igramo u finalu“, izjavio je najbolji igrač CSKA Nando De Colo.
 
Trener Kubana Bartzokas neće osvojiti svoj drugi naslov prvaka Europe, ali svakako nema razloga za nezadovoljstvo:
 
„Čestitam CSKA-u na pobjedi. Odigrali su jako dobru utakmicu danas. Mi možemo biti prezadovoljni svojom sezonom. Bilo je to osam mjeseci teških putovanja, velikih pobjeda i nekih poraza. Ponosni smo na trud koji je ova momčad pokazala. Bilo smo spori u prvoj četvrtini. Većini mojih igrača ovo je bio prvi nastup na F4 i to se pokazalo u prvoj četvrtini. Ostale četvrtine smo igrali dobro, ali to nije bilo dovoljno.“
 
 

Pročitajte više