Čudesni Dončić krvavih koljena vodio Dallas do pobjede u prvom meču finala Zapada

Foto: Profimedia

DALLAS je pobjedom kod Minnesote 108:105 poveo 1:0 u finalu Zapadne konferencije NBA play-offa u seriji koja se igra na četiri pobjede. Sjajni Kyrie Irving postigao je 30 poena, od čega dva ključna slobodna bacanja sedam sekundi prije kraja za potvrdu preokreta i pobjede, ali ovo je trijumf Luke Dončića.

Svaka čast Irvingu, ali nevjerojatno je što je u završnici sve napravio ozlijeđeni Dončić

Slovenski fenomen bio je najefikasniji na utakmici s 33 poena, od čega je čak 15 postigao u zadnjoj četvrtini. Dodao je 8 asistencija, 6 skokova, 1 blokadu i 3 ukradene lopte. One su se pokazale izuzetno važnima. 

Evo što je napravio samo u napetoj završnici: 3 minute i 14 sekundi prije kraja, prvi vodstvu Wolvesa 102:98, Dončić je tricom vratio Mavse u život. Zatim je krađom lopte prekinuo napad suparnika, nakon čega je Washington pogodio tricu za prelazak Dallasa u vodstvo minutu i 56 sekundi prije kraja. Zatim je Dončić opet ukrao loptu suparnicima te 49 sekundi prije kraja pogodio za osjetno vodstvo Dallasa, 106:102. Odmah potom Dončić je skokom pod svojim košem izborio loptu i novi napad gostima, ali Irving je promašajem propustio tada dotući Wolvese.

Sve ovo Dončić uspio s ozlijeđenim, krvavim desnim koljenom i natečenim lijevim zglobom, a tijekom utakmice mu je od udaraca prokrvarilo i do tada zdravo, lijevo koljeno. Njegova krvava koljena možete vidjeti na fotografiji ispod naslova. 

Veliki trijumf kod momčadi koja je eliminirala Jokićeve prvake

Reid je nakon spomenutog Irvingovog promašaja pogodio za Wolvese, koji su se približili na minus dva. No, Irving je zatim bacanjima odveo Dallas na četiri poena razlike. Conley je zatim dvije sekunde prije kraja imao tri slobodna bacanja za Minnesotu. Pogodio je samo jedno i to je značilo veliki trijumf Dallasa.

Pobijedio je Minnesotu na staru serije na njenom terenu i to nakon što su Wolvesi izbacili aktualne prvake velikim preokretom u sedmoj utakmici. Podsjećamo, Jokićev Denver je imao 20 poena prednosti, ali su ga Wolvesi eliminirali za finale Zapada.

Obrana Wolvesa uništila je Nuggetse. Protiv Dončića i Irvinga bila je nemoćna

Do sada sjajna obrana Wolvesa, koja je u četiri pobjede nad Nuggetsima ograničila prvake na tek 85 poena u prosjeku, bila je nemoćna protiv zvjezdanog dua Mavsa. Dončić i Irving postigli su 63 poena, a svi ostali igrači Dallasa zajedno 45. Ali, nepošteno bi bilo reći da je ovo pobjeda samo njih dvojice. Rookie Dereck Lively ubacio je 9 poena bez promašaja, a dodao je 11 skokova i 2 blokade. P.J. Washington ubacio je 13 uz 7 skokova. 

Kod Minnesote podbacili najbolji

Kod Minnesote je čak šest igrača bilo dvoznamenkasto, ali su podbacile najveće zvijezde. Jaden McDaniels bio je najefikasniji s 24 poena, no Karl-Anthony Towns je imao samo 16 poena uz šut iz igre 6/20. Rudy Gobert s 12 poena i 7 skokova također nije bio na svojoj, vrhunskoj razini. Anthony Edwards imao je 19 poena uz šut 6/16 te 11 skokova i 8 asistencija, ali je ostao bez poena u trećoj četvrtini.

Minnesota je domaćin i druge utakmice, koja se igra u subotu u 02:30 po našem vremenu. 

Pročitajte više