Da nema sudačke nadoknade, Dinamo bi odavno ispao iz utrke za prvaka

Foto: Marko Lukunic/Pixsell

DINAMO je pobijedio Rijeku 1:0 i došao do potencijalno ključnih bodova za naslov prvaka. Rijeka i Hajduk mu i dalje bježe, ali aktualni prvak ima utakmicu manje, i to protiv Varaždina. Pobjedom bi se doveo u situaciju da sam odlučuje o sebi i da ne mora čekati kikseve rivala.

Jedini gol na susretu dao je Fran Brodić iz penala u zadnjoj minuti nadoknade. To je samo potvrdilo odavno uvriježeni status Jakirovića i njegovog Dinama kao neospornog kralja sudačkih nadoknada. U njima je Dinamo osvojio već jedanaest bodova ove sezone u SuperSport HNL-u.

Kad se tome dodaju i same završnice utakmica, kao ona protiv Rudeša koju su Plavi prelomili u zadnjih 15 minuta, rezultat bi bio još impresivniji. No treba dodati da je Dinamo i gubio bodove u završnici.

Gorica mu je kod kuće uzela bod u zadnjim trenucima, baš kao i Hajduk već u prvom kolu. No protiv Bijelih je na klupi bio sad već bivši trener Igor Bišćan. Ovako izgleda popis Dinamovih trilera u samim završnicama utakmice.

1. Osijek - Dinamo 2:3

Prva takva utakmica bila je i jedna od najpamtljivijih u čitavoj sezoni i ona o kojoj će se, ako Dinamo bude prvak, još dugo pričati. Zagrepčani su gubili 2:0 sve do 70. minute, kada ih je Mahir Emreli vratio u život.

Onda je u sudačkoj nadoknadi uslijedio show. Najprije je Darko Nejašmić u 88. minuti igrao rukom i dozvolio Bruni Petkoviću gol za 2:2. U 97. minuti smo vidjeli novi penal i šok za domaćina, a Petković je novim pogotkom donio pobjedu gostima.

2. Dinamo - Lokomotiva 2:1

Podjednako je nevjerojatna bila i utakmica protiv Lokomotive na Maksimiru u 13. kolu. Dinamo je izgledao loše i blijedo, a gosti su vodili već od četvrte minute golom Indrita Tucija nakon velike pogreške domaće obrane.

Rezultat se nije mijenjao sve do 94. minute, kada je Martin Baturina nakon sjajne solo akcije lijevom nogom proparao suparničke rašlje. Tri minute kasnije Takuro Kaneko našao se na pravom mjestu, pospremio je povratnu loptu u mrežu i izazvao delirij na Maksimiru.

3. Varaždin - Dinamo 1:1

Već u idućem kolu gledali smo novu dramu. Varaždinci su vodili na poluvremenu golom Drožđeka, a Dinamo nije imao rješenja za suparničku obranu. Igrala se 94. minuta kad je Kaneko sjajnim centaršutom pronašao Emrelija koji glavom donosi bod Plavima.

4. Dinamo - Osijek 2:1

Dva kola kasnije novi triler. Dinamo je poveo protiv Osijeka golom Marka Bulata, ali to je poništeno u 75. minuti. Danijel Zagorac je jako loše reagirao na jednu dugu loptu, a njegovo loše istrčavanje iskoristio je Anton Matković za poravnanje.

No onda smo ušli u "Jakir time". Igrala se devedeseta minuta kada je Robert Ljubičić ubacio loptu s lijevog krila. Tibor Halilović ju nije uspio zahvatiti, no do nje je stigao Gabrijel Vidović, koji je lijepim udarcem šalje u suprotni kut.

5. Dinamo - Rijeka 1:0

Do tri boda u nadoknadi Dinamo je stigao i protiv Rijeke. Zanimljivo je da je u svakoj od pet utakmica ključni gol zabio drugi strijelac. Redom su to bili Petković, Kaneko, Emreli, Vidović i Brodić.

Pročitajte više