Dajaku prolazi ispod radara, a najubojitiji je igrač lige

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

ZANIMLJIV je slučaj Hajdukovog krilnog napadača Leona Dajakua (22). Bivši igrač Sunderlanda koji se razvijao u akademiji njemačkog diva Bayerna doveden je na početku sezone, a dosta skepse je izazvala činjenica da ga je Hajduk vezao ugovorom sve do 2027. godine. Nigdje se do sada u karijeri nije uspio stabilizirati kao prvotimac, a zasad mu to ne uspijeva ni u splitskom klubu.

Ako se ograničimo na SuperSport HNL, on je ove sezone odigrao 17 utakmica za Bijele, ali od toga se u početnoj postavi pojavio samo pet puta. U prosjeku su mu Ivan Leko i Mislav Karoglan pružili 36 minuta po utakmici kada bi zaigrao, a kada u to uključimo utakmice gdje je ostao na klupi (ozljede ne računamo), ispada da je odigrao malo preko trećinu svih dostupnih minuta.

Nikome u ligi ne treba manje minuta za gol ili asistenciju

Statistički gledano, Dajaku svoje minute odlično koristi te je i protiv Rudeša na kraju zaključio utakmicu s golom u sudačkoj nadoknadi. On je ove sezone zabio četiri gola i tome dodao dvije asistencije te sa šest izravnih sudjelovanja za gol se nalazi na 17. mjestu među svim igračima u SHNL-u. Za usporedbu, Dajaku ima jednak broj izravnih sudjelovanja za gol kao Arber Hoxha, Franjo Ivanović, Dario Špikić i Takuro Kaneko te jedan više od nedavno hrvatskog reprezentativca Marca Pašalića.

Dajaku za gol ili asistenciju u ligi treba u prosjeku 103 minute na terenu. Kada uzmemo u obzir sve igrače koji su ove sezone nastupili barem 600 minuta, ne postoji nitko u ligi kome je potrebno manje minuta za gol ili asistenciju, a najbliže tome je Bruno Petković kojem treba u prosjeku 107 minuta. Iza njih se na popisu nalaze Kristijan Lovrić (117), Jorge Obregon (127) i Dario Špikić (129). Ako podatke još malo modificiramo te isključimo kaznene udarce, onda je Dajakuu najbliži Špikić kojem za gol ili asistenciju iz igre treba u prosjeku 26 minuta više.

Grafika: Sofascore

Osim što mu treba malo minuta za gol ili asistenciju, Dajaku ne troši olako prilike pred golom. U cijeloj je sezoni do sada uputio osam udaraca na gol te je zabio u 50% slučajeva. Jedini igrač u ligi koji ima bolju konverziju od njega je Bruno Bogojević koji je zabio 66% svojih udaraca, ali je uputio svega tri udarca na gol. Od igrača koji su pucali barem osam puta, najbliži Hajdukovom krilu su Duje Čop (41%) i Josip Drmić (33%).

Što se tiče Hajduka, više golova i asistencija od Dajakua imaju samo Marko Livaja (12) i Emir Sahiti (9). Ako uzmemo u obzir minutažu, Livaji u prosjeku treba jedno poluvrijeme više po golu ili asistenciji, a treći na popisu je Sahiti kojem treba 78 minuta više na terenu u prosjeku od Dajakua. Konkurencija u napadačkoj liniji nakon dolaska Josipa Brekala i Laszla Kleinheislera je jako pojačana, ali Dajaku definitivno ima argumente da ga se koristi više pa makar kao prva opcija s klupe ako je početna postava objektivno nedostižna zbog jake konkurencije.

Pročitajte više