Dalić: Belgija je broj 2, a mi broj 12

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

IZBORNIK hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić i igrač Mateo Kovačić na konferenciji za medije najavili su sutrašnju utakmicu (16 sati) protiv Belgije u trećem kolu skupine F Svjetskog prvenstva. Hrvatskoj je za prolazak u osminu finala dovoljan bod protiv Belgije. U tom slučaju imala bi ih pet i samo bi Maroko mogao imati više bodova, a iz skupine prolaze najbolje dvije momčadi.

Kakvu Hrvatsku očekujemo protiv Belgije?

"Odlučujuća utakmica za prolazak skupine protiv druge momčadi svijeta, koja je četiri godine bila prva. Da smo birali, ne bismo htjeli ovu utakmicu da odlučuje. Očekujemo tešku utakmicu, nećemo se opustiti s malo lošijim njihovim utakmicama. I njima je to jako važna utakmica.

Spremni smo, idemo probati riješiti utakmicu u svoju korist. Neće biti lako. Ne idemo na bod, koji bi nam bio dosta za prolaz. Takva igra donosi nešto loše. Moramo igrati kako smo protiv Kanade. Digli smo kriterije. Dobro smo odigrali protiv Kanade. Vidjet ćemo što ćemo napraviti. Nemamo razlog puno mijenjati. Imamo još jedan trening", rekao je Dalić.

Belgijski izbornik Martinez pohvalio je Dalića

"Preuzeo je Belgiju i s njom bio prvi na FIFA-inoj ljestvici. To može napraviti samo sjajan stručnjak. Ne smijemo se opustiti protiv sjajne reprezentacije i izbornika. Imamo svoju kvalitetu i vjeru. On ima sjajnu reprezentaciju.

Ako igrate protiv De Bruynea, Lukakua i Hazarda, morate biti spremni za tešku bitku. Čekamo vrhunsku Belgiju, neće nas iznenaditi pila naopako. Idemo spremni u taj rat", odgovorio je izbornik Dalić.  

Naporan ritam usred sezone

"Raspored nije bio lak, ali svi smo došli koncentrirani. Očekujemo da ćemo odigrati dobru utakmicu, kao što smo protiv Kanade. Onda nema straha, moramo biti pravi", rekao je Kovačić, koji poznaje Romelua Lukakua iz vremena zajedničkog igranja za Chelsea.

Podsjetimo, Lukaku zbog ozljede nije igrao u prvoj utakmici protiv Kanade (1:0), dok je protiv Maroka (0:2) dobio desetak minuta. Utakmicu s Hrvatskom trebao bi početi od prve minute. "Poznajem Romelua iz Chelseaja. Vrhunski igrač, pokazao je to, zabio je jako puno golova. Bit će nam teško, ali spremni smo na jaku Belgiju. Čeka nas teška utakmica", rekao je Kovačić.

Ključni igrač Belgije je Kevin De Bruyne, veznjak Manchester Cityja protiv kojeg je Kovačić igrao u Premier ligi. "De Bruyne je godinama u Premier ligi možda i najbolji igrač. Kada i nema svoj dan, može iznenaditi potezom. Sjajan je, moramo paziti na njega. Moramo pokazati svoje pravo lice. To je najvažnije", ponovio je Kovačić.

Problematična situacija u Belgiji

U medijima se puno pisalo o svađama u belgijskoj reprezentaciji. Novinari su Dalića pitali što misli o tome. "Ne mislim ništa, mislim samo o drugoj reprezentaciji svijeta i igračima koje imaju. Drugo je sporedno i nebitno.

Razmišljamo o njihovoj kvaliteti, dobrim stranama i igrama. Ne mogu oni preko noći zaboraviti igrati nogomet i biti loši. To je top reprezentacija. Ako tako gledamo, oni su broj 2, a mi broj 12. Nakon ove utakmice nema popravnog.

Igra nam jedan bod, ali nećemo ići na njega. I mi i Belgija razmišljali smo o drugačijem raspletu grupe. Mene samo brine da moja momčad bude na svom nivou i da pruži najbolje od sebe. Bit će drugačije nego protiv Maroka i Kanada, bit će teže. Maroko i Kanada su pružili dobre igre, respekt, ali Belgija je teži ispit", odgovorio je Dalić.

Gvardiol navodno ide u Chelsea

Novinari su Kovačića pitali o navodnom interesu Chelseaja za Joška Gvardiola, 20-godišnjeg hrvatskog reprezentativca i braniča RB Leipziga. "Nemam komentar na Gvardiola u Chelseaju. Neka samo tako nastavi igrati", rekao je Kovačić.

"Kao kolektiv smo odigrali dobru utakmicu protiv Kanade. Kad smo takvi, možemo dobiti svakoga. Idemo protiv Belgije pokazati da smo dobri, moramo pokazati isto lice kao protiv Kanade. Belgija je, po meni, najbolja momčad u skupini", dodao je hrvatski veznjak.

"Našim stoperima će biti teško protiv Lukakua"

Na kraju konferencije za medije opet se razgovaralo o Lukakuu. "Očekujemo da će on početi za Belgiju, njihova se igra tada mijenja. Primat će lopte leđima okrenut golu i čekati da se suigrači priključe napadu. Nemoguće ga je dobiti u duelu, treba spriječiti protok lopte.

Nije igrao puno u zadnje vrijeme, ali on je odličan napadač  Našim će stoperima biti teško. Ako se dobro postavimo, ako ga udvojimo, riješit ćemo pola posla. Mi razmišljamo o tome da odigraju dugu loptu na njega i zatim je on čuva za suigrače", rekao je Dalić.

Kovačić je zaključio: "O Belgiji mislimo sve najbolje, pokazali su da igraju sjajan nogomet. Ne brine nas što pričaju o njima. Analizirat ćemo ih, ali moramo gledati sebe, moramo biti pravi."

Pročitajte više