Dalić ima devet startera za Katar. Tko trebaju biti ostala dvojica?

Foto: EPA-EFE

ZLATKO DALIĆ objavio je popis na kojem se nalazi 26 igrača koje će voditi na Svjetsko prvenstvo u Katar. S prvotnog popisa otpalo je osam imena, od kojih su neka vrlo cijenjena i sigurno bi mogla pomoći reprezentaciji na najvećoj međunarodnoj nogometnoj smotri.

Sad kad se zna tko ide u Katar, jedino je pitanje tko će igrati. Mundijal počinje 20. studenog, a Hrvatska svoju prvu utakmicu igra tri dana kasnije protiv Maroka. I u tom pogledu je puno toga poznato. U ovom trenutku postoji još samo nekoliko dilema oko toga tko će biti starteri na Svjetskom prvenstvu.

Nepoznato tko će zaigrati na samo dvije pozicije

Dalić je na presici pojasnio zašto je s popisa izostavio igrače poput Josipa Mišića i Antonija Mirka Čolaka. Govorio je i o očekivanjima, o Brozovićevoj ozljedi i o onome što je ključno za nacionalnu vrstu. U pogledu toga tko će igrati od prve minute, Dalić nema puno nedoumica.

"Zna se kod nas sve osim napadača i desnog krilnog igrača. Imamo kvalitetnu momčad i slagat ćemo to kad napravimo analizu Maroka. Jako smo blizu sastava za prvu utakmicu. Imamo velik broj opcija", poručio je izbornik i time samo potvrdio ono što su već neko vrijeme njegove jasna ideja i praksa.

Dalić zna devet startera. Mi ih znamo osam 

Od devet Dalićevih startera, osam ih je poznato i javnosti. To su Dominik Livaković, Borna Sosa, Joško Gvardiol, Josip Juranović, Marcelo Brozović, Luka Modrić, Mateo Kovačić i Ivan Perišić. Deveti sigurni starter je drugi stoper, ali iz ove perspektive nije očito kome će Dalić povjeriti tu ulogu.

Naime, Martin Erlić i Josip Šutalo su sjajno odradili ključne utakmice u Ligi nacija i dali su veliku nadu da je pitanje stoperskih pozicija riješeno za narednih deset godina. Ipak, poznato je da Dalić voli dati povjerenje iskusnijem kadru.

To znači da bi u Kataru mogao zaigrati i Dejan Lovren. Igra vrlo dobru sezonu u Zenitu, odigrao je vrlo dobro protiv Austrije u posljednjoj utakmici Lige nacija, u kojoj je zabio i gol, te ne bi bilo iznenađenje da on stane uz mladog Gvardiola u srce obrane. Gvardiol je ozlijedio nos u posljednjoj utakmici, ali bi trebao biti spreman za Svjetsko prvenstvo.

Tko će zaigrati na desnom krilu?

Dok je Perišić siguran na lijevom krilu, za dvije preostale pozicije u napadu se vodi velika bitka. Pojedini napadači konkuriraju za obje pozicije, što im povećava šansu da će biti starteri na Svjetskom prvenstvu.

Jedan od njih je Andrej Kramarić, koji je u reprezentaciji igrao skoro sve, pa tako i desno krilo koje se u fazi napada stalno uvlačilo u sredinu terena. Iza njega je period u kojem se borio s ozljedom, ali se polako vraća na radnu temperaturu.

Drugi kandidat za tu poziciju je i Mario Pašalić, koji je odigrao neke od ključnih minuta u Ligi nacija. Njegova sposobnost da napada gol iz drugog plana je nešto ostatku konkurencije nije toliko izražena odlika.

Donedavno je Lovro Majer bio neprikosnoveni kandidat za tu poziciju. Jedini je ljevak i ulascima u sredinu daje dodatnog veznog igrača. Ipak, u Rennesu se nalazi u čudnoj rotaciji pa je nakon povratka poslije ozljede započeo samo jednu od posljednjih sedam prvenstvenih utakmica.

Konačno, jedno od mogućih rješenja za tu poziciju je i Nikola Vlašić. Nakon loše i teške epizode u Evertonu, Vlašić je u Torinu našao svoj mir, igra sve bolje i pomalo podsjeća na tipa koji je prije dvije sezone bio prvi izbor na desetki u reprezentaciji.

Gužva u napadu

Na poziciji devetke je u teoriji najveća gužva jer čak četiri igrača konkuriraju za poziciju jedinog središnjeg napadača. Uz spomenutog Kramarića, koji je u proteklom ciklusu uglavnom bio prvi izbor, tu su Marko Livaja, Bruno Petković i Ante Budimir.

Livaja je i ove sezone nastavio s vrlo dobrim igrama u HNL-u. Ponovo je prvi strijelac lige i motor Hajduka te često jedina razlika između utrke s Dinamom i debelog zaostatka već nakon manje od pola prvenstva.

Petković se ove sezone probudio dolaskom ozbiljne konkurencije u vidu Josipa Drmića. Drugi je strijelac HNL-a, dao je neke ključne golove u Europi i odigrao nekoliko izvrsnih partija. Njegov spoj snage i razigravanja nema nijedan drugi hrvatski napadač.

Budimir ne igra najbolju sezonu u karijeri. U La Ligi ima tek jedan pogodak, a starter je za Osasunu bio u 50% dosad odigranih utakmica. Ipak, Dalić ga jako cijeni zbog iznimne požrtvovnosti. Budimir igra presing, puno donosi u fazi obrane, a istovremeno je i elitan skakač.

Dojam je da Hrvatska traži startno desno krilo, dok će na poziciji napadača Dalić vjerojatno puno više eksperimentirati i iskušavati različite opcije, ovisno o tome kako suparnik igra. Ostatak momčadi je poznat i uigran te Hrvatska na Mundijal odlazi s velikim snovima.

Pročitajte više