Austrija - Hrvatska 1:3

Dalić izdvojio jednog igrača: Oduševio me je

Foto: EPA-EFE

HRVATSKA nogometna reprezentacija upisala je pobjedu u ključnoj utakmici Lige nacija. U gostima je s 3:1 pobijedila Austriju i izborila plasman na Final Four. Donosimo vam prve izjave nakon utakmice:

Zlatko Dalić: Stanišić me oduševio. Ne smije biti euforije

Zlatko Dalić, izbornik: Zaista veliki rezultat i pobjeda u teškoj utakmici. Poveli smo i primili gol. Bila je velika borba, stoga još više čestitam dečkima, uložili su maksimum truda i energije. Dečki su sjajni i hvala im na svemu, ali hvala i svima koji su oko reprezentacije i dio ovog ambijenta. Nema većeg ponosa nego kada 25 tisuća Hrvata dođe navijati za nas.

Brozović je vjerojatno istegnuo zadnju ložu, to zahtijeva pauzu od tri-četiri tjedna, ali do Svjetskog prvenstva će sigurno biti ok. Žao mi je što je morao izaći, to nas je malo poremetilo. 

Nismo uopće spominjali rezultat Danske i Francuske, bilo nam je bitno da se mi drugačije postavimo, da spustimo loptu na zemlju i tražimo više pasa. Čim smo uzeli kontrolu igre, stvarali smo prilike i zabijali golove, odahnuli smo i igrali dobro. Mislim da je ovo sjajno uoči Svjetskog prvenstva, u 15 utakmica izgubili smo samo od Austrije u Osijeku, moramo biti zadovoljni.

Imamo zaista širok izbor igrača, detalji presuđuju o tome kome će igrati. Sve to ovisi i o protivniku. Stanišić me danas oduševio. Dečki daju sve od sebe i igraju sjajno. Nismo izmjene pravili napamet, nego smo razmišljali i razgovarali. Želimo da su svi unutra, da su svi aktivni, tako imamo ekipu koja diše dobro.

Liga nacija je za mene bila frustrirajuća, u njoj smo u početku gubili, ali sada smo se vratili, sretan sam i zadovoljan. Ne smije biti euforije ni tragedije. Ostat ćemo na zemlji. Zadatak mene i stožera je spremiti se za Svjetsko prvenstvo, idemo dalje, korak po korak.

Livaja: Najdraži gol u reprezentaciji

Marko Livaja, strijelac drugog gola: Zaslužili smo Final Four nakon svih igara koje smo pružili u grupi, igrali smo na visokom nivou i zasluženo pobijedili. Igrali smo protiv fizički jakog protivnika i utakmica je bila teška. Sretan što sam dao gol za 2:1 i što smo pobijedili. Imamo kvalitetu za otići do kraja. Nakon teškog prvog poluvremena bili smo usredotočeni samo na sebe, znali smo da možemo podići igru i pobijediti.

Ovo mi je najdraži gol za reprezentaciju, nisam do sada igrao velika natjecanja. Nadam se da ću ovako nastaviti i u klubu i izboriti svoje mjesto u Kataru.

Modrić: Ovako se bori za hrvatski dres

Luka Modrić, kapetan hrvatske reprezentacije i strijelac prvog gola: Odigrali smo jako dobru utakmicu. Ušli smo odlično, poveli, ali smo primili jako brzi gol. Austrija je bila bolja u jednom periodu, imala dvije jako dobre šanse, ali hvala Bogu nisu zabili. Znali smo da moramo dići našu igru i biti okomitiji u drugom dijelu, to smo i napravili i zabili dva gola. Sad smo na Final Fouru gdje smo htjeli biti, to je veliki uspjeh za hrvatski nogomet.

Izlazak Broza nas je poremetio jer on puno znači za ovu ekipu. Mislim da se Lovro Majer dobro snašao, trebalo mu je malo vremena da uđe u utakmicu jer je ušao nezagrijan. Na kraju krajeva, mislim da smo po ukupnom dojmu zasluženo pobijedili.

Svjetsko prvenstvo je pred nama, zadnjih pet utakmica je putokaz kako trebamo igrati i kako se trebamo ponašati, odnositi prema dresu, ako tako nastavimo u Katru ćemo biti opasni za sve. Ne bih uspoređivao ovu ekipu s onom iz Rusije. Imamo dobru ekipu, dobre alternative, 26 igrača koliko će izbornik voditi. Mislim da u svakom trenutku mogu odgovoriti na zahtjeve i to je jako lijepo saznanje. 

Ne trebamo se zanositi najavama i očekivanjima. Tamo smo gdje trebamo biti, na Svjetskom prvenstvu, trebamo nastaviti ovako, biti zajedno, kao ekipa, boriti se jedan za drugoga i ići utakmicu po utakmicu, ne trebamo euforiju, trebamo ostati čvrsto na zemlji.

Kovačić: Imamo širinu koja nam je prije falila

Mateo Kovačić, veznjak: Nije bilo lagano. Prvo poluvrijeme je bilo jako teško, radili smo greške, a oni su imali prilike, ali u drugome smo igru stavili pod kontrolu. Sjajno je bilo pobijediti u ovakvoj atmosferi. Sada se trebamo spremiti za Katar i tamo napraviti što bolji rezultat.

Broz je jedan od naših najbitnijih igrača, drži balans u sredini i odlično se kreće, kada je izašao nije nam bilo lako, ali snašli smo se i zasluženo pobijedili.

Mislim da imamo širinu koja nam je prije falila. Dosta nas je u dobroj formi i možemo odigrati fenomenalne utakmice, nije lako ovdje pobijediti 3:1. Znao sam da će atmosfera biti sjajna jer znam koliko Hrvata živi ovdje. Atmosfera je bila fenomenalna, hvala im na tome.

Pročitajte više