HRVATSKA REPREZENTACIJA

Dalić je dobio igrača koji bi mu mogao riješiti veliki problem

Foto: Vjeran Zganec-Rogulja /Pixsell

HRVATSKA je u pretposljednjem kolu grupne faze kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru deklasirala Maltu sa 7:1. Sjajne utakmice odigrali su Joško Gvardiol, Mario Pašalić i Andrej Kramarić koji je postigao pogodak te podijelio tri asistencije.

Ipak, u velikoj Indexovoj anketi nakon utakmice za igrača susreta proglašen je Lovro Majer, koji do prije tjedan dana nije bio ni na širem popisu Zlatka Dalića. Veznjak Rennesa bio je fantastičan i najavio je velike stvari za reprezentativnu karijeru. Ne samo zbog svoje kvalitete, nego zato što je igrač koji može odigrati poziciju kakva reprezentaciji kronično nedostaje u posljednjih nekoliko godina.

Uletio je u zadnji tren i odigrao ključnu ulogu

Malta nije protivnik po mjeri Hrvatske koji nudi velike i sigurne zaključke o tome kako je netko odigrao i koliko može dati, ali Majer je odskakao. To je posebno impresivno ako se znaju tri stvari. Prvo, ovo mu je praktički bio debi za reprezentaciju, izuzmemo li prijateljsku utakmicu protiv Meksika prije četiri godine u kojoj je igrala selekcija HNL-a i šest minuta u kojima je ušao protiv Slovačke.

Drugo, u prvu postavu reprezentacije uletio je iako ga Zlatko Dalić nije imao ni na pretpozivu kada je objavio koga je zvao u ključan kvalifikacijski ciklus. Konačno, bila je to utakmica koju je Hrvatska morala dobiti, a od njega se, kao od svježe krvi u momčadi, očekivalo da ponese što je moguće veći dio tereta u kreaciji koji će omogućiti igračima poput Modrića da ih se što više sačuva za Poljud i Rusiju. Dalić je dobio sve što je tražio od Majera. I puno više od toga.

Pregled igre, kreativnost, lopte s očima. Majer je nastavio tamo gdje je stao u Dinamu

Igrač koji danas karijeru gradi u francuskoj Ligue 1 još je u Lokomotivi bio jedan od najvećih talenata domaćeg nogometa. U HNL-u je do izražaja došla njegova lucidnost i tehničke kvalitete koje su mu vrlo brzo donijele neformalnu titulu plemenitog veznjaka. Bilo je pitanje na kojem nivou može implementirati svoju igru kojoj je ponekad nedostajalo brzine i snage potrebne za moderni nogomet, ali prošle sezone ušutkao je sve kritičare kada je bio jedan od ključnih igrača Dinama na putu do novog europskog proljeća.

Sve ono zbog čega ga je zavoljela domaća publika Majer je demonstrirao na Malti. S krilne pozicije je stalno zabadao s loptom unutra i tražio rješenja kojima je probijao suparnički blok tamo gdje je najtanji. Dao je dva gola, ali još su ljepše bile lopte s očima koje je dijelio suigračima i gurao ih u velike šanse. 

Grafika: Sofascore za IndexSport

Treba napomenuti i odličan posao u obrani koji je prošao ispod radara. Hrvatska je relativno brzo slomila suparnika, ali upravo se igra u obrani pobrinula za to da ne gledamo dugu i mučnu utakmicu u kojoj će domaćin dugo vremena čuvati čistu mrežu. Prije prvog pogotka Kramarić je svojom kretnjom natjerao Maltežane na stranu i pokrio središnjeg stopera kako ne bi mogli okrenuti stranu, što ih je učinilo vrlo predvidljivima. Napadač Hoffenheima odlično je radio to čitavu utakmicu, a Majer je na vrijeme iskočio na igrača s loptom, natjerao ga na pogrešku i par sekundi kasnije Hrvatska je vodila.

Majer još uvijek raste i razvija se, ali ovoj reprezentaciji donosi nešto novo

Nekoliko zadnjih utakmica u Rennesu dovele su Majera do reprezentacije. Protiv Strasbourga je asistirao za jedini gol na utakmici, a kasnije je isti uspjeh ponovio i protiv Mure u Konferencijskoj ligi. Protiv Lyona, u susretu koji je njegova momčad pobijedila s 4:1, Majer nije ni zabio ni asistirao, ali je bio jedan od najboljih igrača na terenu.

Inicirao je najopasnije napade svoje momčadi, sudjelovao je kod dva pogotka i stalno je kretnjama i dodavanjima kreirao višak za svoju momčad. I dalje raste i razvija se, ali sada je sasvim jasno da se razvija u pravom smjeru. Još od Lokomotive mnogi su mu zamjerali nogomet koji ponekad izgleda neobavezno i koji podsjeća na trequartiste iz osamdesetih godina, ali Majer napreduje u obrani, duelima i čitanju igre. Svoje mjesto na Dalićevom popisu apsolutno je zaslužio, a pokazao je da bi uskoro mogao postati i bitnija karika od šire rotacije.

Bitna prednost u odnosu na konkurenciju mu je i pozicijska. Dalić ga je u Malti stavio u prvu postavu jer je htio na desnom krilu imati ljevaka koji može primiti loptu široko, a onda direktno, dijagonalnim dodavanjem ili driblingom tražiti ulaz u samu završnicu. Dosad su poziciju desnog krila krpali Kramarić ili Vlašić. Oni bi formalno započeli utakmicu kao desno krilo, ali bi se pretvorili u desetku ili drugog napadača, što je ostavljalo prazno mjesto na toj poziciji. To je problem reprezentacije otkad je Dalić prestao zvati Antu Rebića, a Josip Brekalo se muči s ozljedama i formom. Na popisu fali igrača koji mogu odigrati ulogu na krilu.

"Osjećam se jako dobro, usudio bih se reći i bolje nego ikad. Sretan sam što sam na terenu i igram 90 minuta te što mogu pomoći reprezentaciji. Sretan sam i zbog dva gola, naravno. U nedjelju nas čeka velika utakmica i mislim da smo spremni", rekao je Majer nakon susreta. Činjenica da je igrao svih 90 minuta možda sugerira da neće biti u prvom planu za Rusiju. Ali odlična je vijest da je Hrvatska dobila još jednog igrača koji joj može pomoći.

Pročitajte više