Dalić je dobio što je tražio

Foto: Goran Stanzl/Pixsell

HRVATSKA nogometna reprezentacija odigrala je 0:0 u svojoj prvoj utakmici na Svjetskom prvenstvu u Kataru protiv Maroka. Bila je to utakmica koja je u većoj mjeri bila bez ritma, energije i kontinuirane dominacije bilo koje ekipe, a samim time ni prilika ni golova.

Dalić je postavio momčad tako da traži nulu, a na kraju je to i dobio. Remi je na otvaranju skupine solidan ulov, ali Hrvatska će u nastavku prvenstva morati pokazati više, a Dalić će svjetskog viceprvaka morati pustiti da igra svoju igru. U suprotnom će se na današnju nulu gledati na sasvim drugačiji način.

Andreja Kramarića, Nikolu Vlašića i Ivana Perišića je većina fanova ocijenila kao najslabije hrvatske točke u ovoj utakmici. Ipak, sva trojica su bili žrtve Dalićeve taktike. Nisu napravili ništa, ali u ovakvoj igri to nije bilo ni moguće.

Svi krive Kramarića, Perišića i Vlašića. To je sasvim pogrešno

U čitavoj utakmici Hrvatska je imala samo jednu čistu i izrađenu šansu. Igrala se 45. minuta kada je Borna Sosa probio bok i ubacio nisku loptu za Vlašića, ali je golman Maroka na vrijeme izašao na udarac. 

Izvan toga Hrvatska je imala samo udarce izdaleka, a to dovoljno govori o tome koliko je uspješno ulazila u zadnju trećinu terena. Štoviše, veći dio utakmice nije uspjela iznijeti loptu iz svoje prve linije. Problem u tom pogledu bila je činjenica da je Dalić u svakom trenutku ostavljao šest ili sedam igrača ispred lopte, u strahu od marokanske kontre jednom kada se (i ako se) ona izgubi. 

U takvoj statičnoj i sporoj igri hrvatski prednji trojac bio je žrtva omjera brojeva na terenu. Perišić, Vlašić i Kramarić su čitavu utakmicu igrali tri na šest, lopte nisu dobivali u izglednim situacijama i više od ovog ne bi mogli napraviti ni Messi, Neymar i Mbappe u naponu forme.

Problemi u posjedu

Hrvatska je na trenutke podsjetila na svoje neslavne dane kada nije mogla kreirati ništa. Tri vezna igrača koja imaju slične navike i loptu traže u istim zonama navlačila su gust blok suparnika u sredini terena.

Kada se u računicu uvrsti i to da se Juranović i Sosa veći dio utakmice nisu dizali visoko na bokovima, jasno je zašto Hrvatska nije imala dovoljno prostora da kreira kvalitetan napad s više opcija za progresiju.

Stvari se nisu bitnije promijenile ni u nastavku. Dalić je odlučio zaigrati s više igrača na suparničkoj polovici, digao je bokove, a Brozović i Modrić su se spustili između njih i stopera kako bi igrali oko marokanskog bloka.

U tom dijelu utakmice nije bilo dovoljno širine u prvoj fazi napada, a disciplinirani Marokanci nisu nasumično izletavali i vrlo dobro su tijelima branili pas-lopte između linija. Hrvatska je u napadu pokazala premalo i prekasno, a to je nakon utakmice indirektno priznao i Dalić

Dalić je dobio ono što je tražio. Tek ćemo vidjeti je li ovo bilo pametno

U suštini, ovo je bila vrlo predvidljiva utakmica i jednostavna je za analizu. Dalić je svom silom htio Marokance ostaviti na nuli, pa i pod cijenu da Hrvatska u napadu ne napravi ništa. Osnovni plan mu je potpuno uspio.

Takav rezon je razumljiv jer se radi o otvaranju prvenstva, gdje je poraz jako skup, u klimatskim uvjetima u kojima se Hrvatska i dalje traži i teško je prognozirati kako će stajati s potrošnjom energije.

S druge strane, Hrvatska je bitno kvalitetnija momčad od Maroka, došla je na turnir s top ekipom u sjajnoj formi i bljutavo je kad odigra utakmicu u kojoj ne može organizirano ući u zadnju trećinu terena. 

Koliko je bila dobra ova Dalićeva odluka, pokazat će tek dvije iduće utakmice. Već protiv Kanade će morati pustiti svoje igrače s lanca i dati im da traže rješenja kroz posjed u zonama gdje su najopasniji za suparnika. A to kakva je prednja trojka i tko tamo treba igrati, znat ćemo tek kad Hrvatska počne igrati.

Pročitajte više