Dalić je u velikim problemima. Hrvatska je u jednoj godini izgubila četiri napadača

Foto: Luka Stanzl/Ansis Ventins/Slavko Midzor/Pixsell

HRVATSKA reprezentacija okupila se danas za prijateljski turnir koji će joj poslužiti kao priprema za Europsko prvenstvo. U Kairo, gdje će turnir biti održan, putuje u četvrtak, a u prvoj utakmici igrat će protiv Tunisa. Ovisno o ishodu tog susreta, slijedi joj dvoboj za pobjednika turnira ili za treće mjesto, a protivnik će joj biti ili Egipat ili Novi Zeland.

Osim ovog ciklusa, Dalić će do početka Europskog prvenstva i utakmice protiv Španjolske na otvaranju grupne faze imati još dvije utakmice. Trećeg lipnja Hrvatska će igrati prijateljski susret s Makedonijom, a pet dana kasnije s Portugalom. Izborniku će to biti zadnje šanse uoči turnira da riješi pitanje na više pozicija, a jedna od onih oko koje je najviše pitanja je u središnjici napada.

U Egiptu će Dalić imati dva rješenja za tu poziciju, ali bit će to po svakom pitanju i generalna proba za igrače koji trebaju dokazati da se na njih može računati u najvećim utakmicama. Posebno zato što Dalić istu poziciju mora još podebljati.

Tko će igrati u napadu?

Za turnir u Egiptu su Daliću na raspolaganju trebali biti Ante Budimir, Bruno Petković i Andrej Kramarić. Budimir je otpao u zadnji čas, ali njih trojica imaju i najviše šansi za start na Euru. Kramarić je vrlo često znao igrati krilo ili ofenzivnog veznog u reprezentaciji, ali ga Dalić sve češće stavlja u vrh napada i za očekivati ga je u toj ulozi u narednom razdoblju.

Kramarić ima jako solidnu sezonu u Hoffenheimu. Prema SofaScoreu, 18. je najbolje ocijenjeni igrač lige, a kao legenda kluba drži momčad na osmom mjestu iako su joj mnogi prognozirali borbu za ostanak. Svojim golovima je direktno donio između osam i deset bodova, a u dobroj je formi i u reprezentaciji, za koju je zabio pet golova u zadnjih osam susreta.

Petković je ove sezone imao problema s ozljedama, zbog kojih je izgubio kontinuitet, ali je opet pokazao da je jedan od najboljih igrača SuperSport HNL-a. Najbolje je ocijenjeni igrač i treći strijelac lige, a odigrao je sjajno i u Europi ove sezone, u kojoj je zabio sedam golova i podijelio četiri asistencije.

Budimir je jedno od najvećih i najugodnijih iznenađenja hrvatske reprezentacije ove sezone. Impozantno zvuči podatak da je s 15 golova drugi najbolji strijelac La Lige, odmah iza Realove superzvijezde Judea Bellinghama, koji ima pogodak više. Drugi je igrač lige po osvojenim zračnim duelima i četvrti po uspješnosti.

Svaki od njih trojice poseban je profil igrača i vjerojatno će o formi i pripremi za protivnika ovisiti za koga će se Dalić odlučiti. S Kramarićem dobiva najprovjereniju završnicu, s Petkovićem odličnu kreaciju iz sidrunske pozicije, a s Budimirom elitnu igru glavom i dobar presing.

Grafika: SofaScore

Problemi u napadu. Daliću fali igrača

No, još jedan problem je taj da se konkurencija u vrhu napada dosta smanjila. Marko Livaja ove sezone nije u formi pred golom, a i otišao je iz reprezentacije u već dobro poznatoj drami uoči Lige nacija.

Dion Drena Beljo se činio kao savršen prospekt za iduću devetku reprezentacije, no u Augsburgu je nakon dobrog starta pao u treći plan. Zadnju utakmicu u prvenstvu započeo je još u listopadu, a otad je samo četiri puta odigrao više od 20 minuta.

Petar Musa je bio na spisku, ali je u međuvremenu odradio transfer u američki MLS. Zbog problema s putovanjima i jet lagom, kao i činjenice da više ne igra u Europi, dojam je da si je smanjio šanse za pravu priliku u reprezentaciji. Probleme s minutažom i formom ima i Matija Frigan, a Franjo Ivanović bi morao odigrati strašnu dionicu da se vrati u konkurenciju.

Turnir u Egiptu bi mogao dati i konačan odgovor na to tko će biti prva devetka na europskoj smotri. Neovisno o tome, Dalić će posebno strepiti od eventualnih ozljeda i suspenzija u tom dijelu momčadi. Ako u obzir uzmemo i da se najmoćniji krilni napadač Ivan Perišić oporavlja od teške ozljede, jasno je da će pitanje napadačkog terceta biti ključno za Euro.

Pročitajte više