Euro 2020

Dalić može biti sretan nakon pobjede Čeha

Foto: EPA

U POSLJEDNJIM pripremnim utakmicama za Europsko prvenstvo reprezentacije uglavnom kriju glavne adute kojim žele tražiti pobjede na natjecanju. Prava je rijetkost da i prvi susreti na Euru otkriju mane i vrline određenih ekipa, ali Češka i Škotska u međusobnom susretu nisu uspjele skoro ništa sakriti. Zbog toga Zlatko Dalić može biti sretan.

Češka je pobijedila 2:0 golovima Schicka, a razvoj događaja natjerao je obje ekipe da razotkriju većinu stvari koje zanimaju izbornika Hrvatske. 

Škotska i Češka nisu mogle skrivati karte

Dalić je do prvog češkog gola u 42. minuti imao priliku vidjeti sve što je o Česima i Škotima znao i ranije - igru bez rizika, mnogo prekršaja, dugih lopti, izuzetno nizak postotak točnih pasova i težnju da se protivnik kazni nakon greške ili nakon prekida.

Međutim, od početka drugog poluvremena, a posebno nakon drugog gola iz 52. minute, Škoti su morali otkriti sve napadačke opcije, dok su Česi pokazali sposobnost da brane svoj gol u trenucima kada je to jedini cilj.

Ova dva segmenta igre bit će najvažnija za analizu u pripremi Hrvatske za susrete protiv Češke i Škotske.

Česima bi bod protiv Dalićeve momčadi garantirao plasman u osminu finala, a ni minimalan poraz ih ne bi isključio iz borbe za nokaut-fazu osvajanjem trećeg mjesta. S tri boda i gol-razlikom 2:0 momčad koju vodi Jaroslav Šilhavy ima vrlo dobre šanse da barem kao jedna od najbolje četiri trećeplasirane reprezentacije prođe skupinu, jer na Euru 2016. plasman među 16 najboljih izborile su sve momčadi koje su imale barem tri boda i jednak broj primljenih i datih golova.

Drugo poluvrijeme je pokazatelj što čeka Hrvatsku

Stoga, Česi će za četiri dana protiv Hrvatske na teren izaći vjerojatno s ciljem da izvuku barem bod. Njihova ionako oprezna igra bit će još više izražena.

Oni će znati da bi remi veću sreću donio njima nego Hrvatskoj i sve su prilike da će se postaviti slično kao u drugom poluvremenu protiv Škotske.

S druge strane, Škotska će susret protiv Hrvatske 22. lipnja dočekati vrlo vjerojatno bez bodova, jer će u međuvremenu igrati protiv Engleske na Wembleyju. To će je natjerati da od početka utakmice krene po tri boda, a ne radi se o momčadi koja je navikla na takav pristup.

Problem za Čehe je što ne mogu biti ponosni na igru iz drugog dijela. Iako su u tih 45 minuta uputili čak pet udaraca u okvir škotskog gola, imali su mnogo problema u svom kaznenom prostoru. 

Vidjelo se koliko je njihov stoperski par Čelustka-Kalas nesiguran i koliko mu ne odgovara igra protiv korpulentnih napadača opasnih u zračnim duelima kao što je Lyndon Dykes. To bi moglo otvoriti mnogo prostora za Brunu Petkovića, kao i za vrlo snažne Antu Rebića i Ivana Perišića.

Česi su pokazali brojne mane braneći se u niskom bloku, a Škotska nije navikla napadati

Ipak, broj čeških udaraca iz drugog dijela, kao i snalažljivost Schicka, dobar su znak da Hrvatska mora pripaziti na eventualne kontranapade i prvog napadača Češke.

Škotska se nakon ždrijeba za Euro možda mogla ohrabrivati činjenicom da je u pet okršaja protiv Hrvatske upisala dva trijumfa i tri remija, ali nikada kao sada nije imala imperativ pobjede. Ovaj put neće moći igrati svoj tradicionalni nogomet baziran na čekanju protivnika, sjeckanju igre i traženju šansi iz suparničkih grešaka.

Izbornik Steve Clarke će morati napasti Hrvatsku. Protiv Češke je pokazao kako to čini, a teško je očekivati da će smisliti nešto značajno drukčije.

Znalo se i ranije da Škotska u napadu najveće nade polaže u ofenzivna istrčavanja kapetana Andyja Robertsona koji igra na poziciji lijevog bočnog igrača u sustavu 3-5-2, kao i na Dykesa i njegove zračne duele, ali rijetko je s više od pet igrača dolazila u završnicu. Protiv Češke je pri zaostatku od 2:0 čak i desni stoper Hendry dolazio na 25 metara od protivničkog gola i dalekometnim pokušajima prijetio Vacliku.

Dalić je tako mogao vidjeti da Škotska može biti opasna kada krene na sve ili ništa, ali i da tada postaje vrlo ranjiva na kontranapade.

Red je da hrvatski napad proradi

Obje ekipe su veliku manu pokazale i u izrazito niskom postotku točnih pasova. Škotska je na kraju utakmice imala 77 posto točnih pasova i po tome je trenutno peta najgora od 16 selekcija Eura koje su odigrale utakmice prvog kola, dok je Češka sa samo 69 posto točnih pasova druga na listi najgorih.

Bilo bi iznenađenje da bilo koja od ove dvije selekcije u ogledu protiv Hrvatske ostvari puno bolji učinak od ovog, a to otvara šansu da konačno proradi napad hrvatske reprezentacije.

Ovo su razlozi zbog kojih Dalić može biti sretan iako bi podjela bodova Češke i Slovačke vjerojatno odavala lakšu sliku stanja na tablici za Hrvatsku, ali tada bi obje selekcije vjerojatno sakrile mnoge elemente u igri. Ovako pobjeda Čeha uz razvoj događaja na terenu olakšava Dalićevu pripremu za obje utakmice.

Pročitajte više