Dalić otkrio Arapima: "Nije mi bilo lako, ali morao sam potjerati Kalinića"

Foto: Hina/Pixsell

ZLATKO DALIĆ na Svjetskom prvenstvu u Rusiji povukao je hrabar potez već nakon prve utakmice kada je potjerao Nikolu Kalinića koji je bio nezadovoljan statusom u momčadi.

"Ne volim pričati o prošlosti. Bila je to odluka koju sam osjećao da moram donijeti i nije bila laka situacija ni za igrače, ni za Nikolu ni za mene, ali tako je kako je", rekao je Dalić za arapski Goal.

Je li odluka o isključenju Nikole Kalinića vaša ili HNS-ova?

"Moja je to odluka. Izbornik je taj koji donosi takve odluke, nitko drugi."

Jeste li očekivali Hrvatsku u finalu SP-a?

"To je nešto što smo sanjali, kao i većina sudionika. Vjerovali smo u momčad, u našu kvalitetu. Znali smo da imamo iskusne igrače u najvećim klubovima i da su sposobni dobiti bilo koju momčad na SP-u. No vrlo je teško osvojiti medalju na takvom turniru jer imate 10 momčadi koje mogu dobiti svakoga. Morate biti u top formi, zdravi, imati dobro ozračje u momčadi i ponešto sreće usput."

FIFA je proglasila Luku Modrića najboljim na svijetu...

"Vrlo sam ponosan na njega. Zaslužio je sve te nagrade u 2018. jer nitko nije postigao i napravio više od njega. Ne vidim tko je bio bolji od njega."

Može li mu Antoine Griezmann uzeti Zlatnu loptu?

"Ne, vjerujem da će Luka uzeti i Ballon d'Or. Novinari su uvijek birali vrlo mudro i ne sumnjam da će prepoznati da je Luka imao najbolju godinu. Iako je Francuska osvojila SP, Griezmann nije bio toliko dominantan u momčadi. Iako bi France Football vjerojatno volio da Francuz uzme nagradu, uzdam se u objektivnost novinara koji glasuju."

Ronaldo i Messi nisu došli na FIFA-ino proglašenje...

"Luka zaslužuje sve nagrade u 2018., Ronaldo i Messi su odlični igrači koji su zaslužili toliko velikih nagrada i vjerujem da bi bila lijepa gesta da su čestitali Luki osobno. Ali, to je njihova odluka, ja tu ne mogu ništa..."

Kako ste uspjeli izvući toliko puno iz Dejana Lovrena?

"Dejan je odličan igrač, što pokazuje i u Liverpoolu. Nije lako igrati stopera, ovisiš o ostatku momčadi. Ako cijela momčad igra obranu dobro, stoperima je lakše, a ako ostanu izloženi na širokom prostoru, ni najbolji ne mogu zaustaviti najbolje napadače. Kad je Liverpool igrao dobro, i Dejan je igrao dobro, pa u finalu Lige prvaka bio im je ponajbolji igrač. A Hrvatska je na SP-u igrala dobro, disciplinirano i Lovrenu i Vidi bilo je lakše da i oni budu na najvišoj razini. Sigurno je bio među najboljim braničima na SP-u."

Pročitajte više