Dalić rutinski vodi reprezentaciju na velika natjecanja, ali napravio je jednu grešku

Foto: Pixsell

HRVATSKA se pobjedom protiv Armenije 1:0 na Maksimiru plasirala na Europsko prvenstvo koje će se sljedeće godine igrati u Njemačkoj. Momčad Zlatka Dalića slavila je golom Ante Budimira u 43. minuti i čeka 2. prosinca kad će se održati ždrijeb skupina. Kvalifikacije za Index komentira Marko Lozo, najmlađi trener u povijesti HNL-a. 

Na kraju je sve dobro ispalo. Hrvatska se plasirala na Europsko prvenstvo, ali izjava Luke Modrića nakon utakmice puno toga je rekla. Izjavio je da nije zadovoljan s dosta stvari i, iako nije objasnio o čemu je točno riječ, svjestan je da Hrvatska ima nekih problema te je dodao da će morati biti puno bolja ako želi igrati važnu ulogu na Euru.

Ne znam na što je točno Modrić mislio, ali pretpostavljam da mu je zasmetao pristup određenih igrača u nekim utakmicama. Činjenica je da se u neke utakmice u ovim kvalifikacijama ulazilo previše ležerno, ali to je u neku ruku i prirodno s obzirom na rezultate na zadnja dva Svjetska prvenstva i individualnu kvalitetu igrača.

Nemamo mi njemački mentalitet ili mentalitet nekih drugih zapadnih reprezentacija da s istim postavkama ulazimo u svaku utakmicu. I onda kad ne dobiješ dvije utakmice, uvuče se nervoza, ništa ne valja, na zub te uzmu i mediji i lako sve ode u krivom smjeru. No Hrvatska ima previše kvalitete da se ne bi kvalificirala na Europsko prvenstvo.

Kvalifikacije trebalo iskoristiti za afirmaciju mladih igrača

Zlatko Dalić te kvalifikacije odrađuje manje-više rutinski. Međutim meni je žao što ove kvalifikacije nije iskoristio za potpunu afirmaciju nekih mladih igrača koji će mu trebati u budućnosti. Po mojem mišljenju puno ranije je trebao uključiti Marca Pašalića, Martina Baturinu, Franju Ivanovića, Roka Šimića, pa čak i Filipa Bradarića koji je standardan u Salernitani.

Njih je trebalo sustavno ubacivati u kadar reprezentacije da osjete kako reprezentacija diše i kako igra i smatram da se to moglo kvalitetnije odraditi. Hrvatska ima kostur reprezentacije i druga je priča kad se vrate Perišić, Petković i Kovačić i onda tu ima dosta solucija, ali trebalo ih je biti i kroz te klince.

Jako mi je drago za Antu Budimira. On je ove zadnje dvije utakmice odigrao mandžukićevski i kupio si je mjesto u reprezentaciji. Ne samo da je smanjio brige izborniku nego je on i dodatno rješenje uz Brunu Petkovića i, naravno, Andreja Kramarića koji je tu već dugo. 

Budimir je trebao biti u momčadi i u Osijeku protiv Turske. Dalić je pokušao s Petrom Musom, ali on nije bio na potrebnoj razini. Budimir se pokazao kao egzekutor kad dobije kvalitetan centaršut, ali i puno je radio bez lopte. Musa nije bio na toj razini. Niti je dobivao dovoljno centaršuteva, a i kad jest, nije s njima napravio ništa.

Beljo je morao biti u reprezentaciji

No, ja bih dodatno rješenje tražio i u Dionu Dreni Belji za kojeg smatram da mora biti u reprezentaciji. On može biti i nekakva poludevetka, čak i poludesetka kao Petković. Tu su i Budimir i Kramarić i to je onda ozbiljan arsenal rješenja u napadu za plan A i plan B.

Tu se onda vraćamo na priču o mladim igračima jer i Beljo spada među njih. Pogledajte Marca Pašalića. Ono malo što je igrao je odmah pokazao da nema straha, da je klasa, i njemu, Belji, Baturini i ostalim igračima koje sam spomenuo se trebala dati veća šansa.

S tim odmah dodatno budiš i Lovru Majera, Marija Pašalića i imaš pojačanu konkurenciju na dosta pozicija. To su igrači koji imaju klasu, ali im treba utakmica, treba im kontinuitet dobrih nastupa i kad to dobiju, siguran sam da će biti top klasa.

Majer je u ove dvije utakmice igrao odlično, ali i u Osijeku protiv Turske. Bio je na visokoj razini, osobito protiv Armenije. Puno je odlazio šire na desnu stranu, dobar je bio u centrali i on je ta potrebna vrijednost koja širi kadar igrača. 

Nije lako nekom senatoru reći: "Ej, neću te zvati"

Hrvatska je uvijek bila najuspješnija kad je forsirala svoje mlade igrače. Razumijem Dalića da nije lako doći nekom standardnom reprezentativcu ili senatoru i reći mu: "Ej, neću te zvati, zvat ću nekog mlađeg." Nije to samo tako, teške su to odluke, ali mi imamo dobrih mladih igrača kojima samo treba davati prilike.

Kad će to biti teško je reći, jer će prijateljske utakmice u ožujku poslužiti za završno uigravanje za Euro i tad je kasno isprobavati neke nove varijante. Što se samog Eura tiče, puno je još do početka turnira i puno toga će ovisiti o formi igrača i ozljedama.

Iz ove perspektive Hrvatska ima probleme koje mora riješiti, ali i kvalitetu zbog koje se uopće ne treba zamarati ni s potovima ni sa ždrijebom. Ako popravi to što je Modrić rekao, ima šanse za velike stvari. To smo pokazali i protiv Francuske koja je sigurno najjača reprezentacija na Euru. Protiv njih smo dominirali i mislim da nitko drugi nije toliko posebno bolji od Hrvatske.

Pročitajte više