hrvatska reprezentacija

Tko će igrati u napadu protiv Austrije? Dalić se našao u ozbiljnim problemima

Foto: Zoe Šarlija/PIXSELL

HRVATSKA reprezentacija okupila se jučer u Zagrebu uoči četiri utakmice Lige nacija koje je očekuju u sljedeća dva tjedna. Momčad Zlatka Dalića u petak dočekuje Austriju u Osijeku, a tri dana kasnije na Poljud stiže svjetski prvak Francuska. Nakon toga Hrvatska 10. lipnja gostuje u Danskoj i 13. lipnja kod Francuske.

Gusto natrpani raspored Lige nacija dolazi reprezentativcima nakon naporne klupske sezone pa je Zlatko Dalić još ranije najavio da će jako rotirati momčadi i da će priliku dobiti svi igrači koje je pozvao. Dalić je za ovu akciju sastavio širi popis od čak 35 igrača, ali je potom nenadano upao u probleme s napadačima.

Otpali Perišić, Musa i Livaja

Ivan Perišić se ozlijedio, a u zadnji tren iz kombinacija su otpali Petar Musa i Marko Livaja zbog bolesti. Dalić je s pretpoziva aktivirao Luku Ivanušeca, ali puno opcija u napadu izostankom spomenutog trojca nema.

"Žao mi je, posebno zbog Muse. To je tako u životu. Skupina je dobra, želimo biti konkurentni. Želimo isprobati sve igrače koje smo pozvali, a cilj nam je rezultat i dobro igrati. Bit će problem što su dečki sedam-osam dana na odmoru, a sad se vraćaju u reprezentaciju. No tako je svima", rekao je Dalić na press konferenciji uoči okupljanja.

Izborniku su na popisu ostala dva klasična napadača, od kojih jedan tu poziciju uopće ne igra. To su Ante Budimir i Andrej Kramarić, a izostankom Ivana Perišića bit će promjena i na lijevoj strani. Jedino klasično lijevo krilo u momčadi je Mislav Oršić i za očekivati je da će on biti na toj strani.

Igrači izvan pozicija

Na desnoj strani konkuriraju Ivanušec i Brekalo, a u sredini Majer, Pašalić ili Vlašić. Problem za Dalića je što će u njegovu sustavu 4-2-3-1 dosta igrača igrati izvan pozicija koje igraju u klubovima. Lovro Majer je postao klasični vezni igrač u Rennesu i ne igra visoko na krilu, Ivanušec se s krila u Dinamu preselio na polušpicu, a Brekalo kod Jurića u Torinu u 3-4-2-1 igra drugog napadača.

Kramarić je ove sezone u Hoffenheimu igrao nekoliko pozicija, ali najčešće je bio druga špica i polušpica. Kramarić je prije godinu dana rekao da on nije klasični napadač i da to nikad u karijeri nije igrao, ali će u ovoj akciji u barem dvije utakmice morati. 

Jedini pravi centarfor je Ante Budimir, koji je imao sjajnu sezonu u Osasuni, u kojoj je u 30 utakmica zabio devet golova i dodao dvije asistencije. Imao je period pred kraj sezone kad je zabio u šest utakmica zaredom i u nedostatku glavnih napadača Budimir će s Kramarićem podijeliti minutažu u ove četiri utakmice.

Isto vrijedi i za poziciju desetke, za koju konkuriraju Vlašić, Pašalić i Majer. Vlašić je tu u najlošijoj poziciji jer je imao sezonu za zaborav, dok se ne zna tko je bio bolji između Majera i Vlašića. Obojica su u klubovima igrala sjajno, osobito Pašalić, i oni će iznijeti veći dio tereta Lige nacija.

 

Pročitajte više