HNL

Dambrauskas: U tri mjeseca sam dvaput bio vani. Ni ne znam kako doći do Rive

Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

HAJDUK u nedjelju od 15 sati dočekuje Slaven Belupo u 23. kolu 1. HNL-a. Splićani u ovu utakmicu ulaze kao izraženi favoriti nakon dvije startne pobjede u 2022. godini. Hajduk je pobijedio 3:1 kod Šibenika i 4:0 kod Gorice, a nakon toga klub je potpisao povratnika Nikolu Kalinića. To je izazvalo veliku euforiju u Splitu.

Hajduk trenutno zaostaje pet bodova za Dinamom (s kojim mora odigrati i zaostali derbi na Poljudu), a Slaven Belupo se nalazi na osmom mjestu prvenstvene ljestvice. Momčad Zorana Zekića šokirala je Osijek 29. siječnja 2:1 pobjedom u gostima, a onda je protiv Šibenika odigrala 1:1 u Koprivnici.

Hajdukov trener Valdas Dambrauskas ovako je najavio utakmicu: "Vidjet ćemo hoće li svi novi igrači krenuti od prve minute. Svi treniraju svakog dana. Svi imaju priliku. Biuk je vrlo upitan za nedjelju, ali ga očekujemo u punom trenažnom procesu idući tjedan. Mislim da nema bolje stvari nego da se Biuk i Ljubičić razvijaju uz Kalinića, Livaju, Krovinovića... To je najbolja moguća škola. Odredit ćemo minutažu iz utakmice u utakmicu. Svi će imati priliku dokazati svoj rad. Ako želiš biti dio momčadi, moraš se žrtvovati."

Može li Hajduk pobijediti sve utakmice do kraja? "To je odlično pitanje. To je san kojem svaki klub teži. Najvažnija stvar je pobijediti iduću utakmicu. Ako nastavimo dalje ovako, to je sve o čemu vodim računa. Najvažnija je nedjelja i utakmica sa Slaven Belupom. Ne želimo špekulirati dalje."

Dambrauskas je potom govorio o pritisku navijača: "Vrlo malo čitam medije. Ne izlazim. U tri mjeseca sam dva puta bio vani. Ni ne znam kako doći do Rive. Sa svojim prijateljima sam prošli tjedan bio na Rivi. Moram biti fokusiran na momčad. Imamo nove članove stožera, kondicijskog trenera. Ne možeš nešto izgraditi u jednom danu. Čeka nas još 15 utakmica do kraja sezone. Želim da ljudi budu ponosni na nas. Ako svi dajemo podršku i kad je dobro i kad nije, može se dogoditi magija."

"Ne smijemo biti slijepi"

Tema je bio i Nikola Kalinić, koji se vratio nakon 13 godina. "Nikola je igrač koji ima dosta iskustva. Igrao je za jako puno trenera, puno klubova je prošao. Za njega se lako adaptirati na svaki sistem. Vjerujem da smo dobili igrača čiji profesionalizam je na nivou", rekao je Dambrauskas pa se dotaknuo teme suradnje Marka Livaje i Nikole Kalinića: "Svaki top igrač želi igrati s drugim takvim igračem. Privilegija je imati takve igrače, a i meni kao treneru je to isto privilegija. Želim izgraditi odnose, komunikaciju, uigrati ih."

Hajduk je kod Gorice igrao u formaciji 3-5-2. "Ja sam trener koji se voli adaptirati. Uvijek gledamo protivnika. Slaven je jako dobro vođen. Jako je jasan model igre koji žele uspostaviti. Ne smijemo biti slijepi. Ako se koncentriramo samo na rođendan, izgubit ćemo utakmicu. Nismo u svlačionici uopće spominjali rođendan. Moramo biti fokusirani na teren. Imamo još dosta stvari za napraviti. U Gorici su trojica igrača debitirala. To su neke stvari za koje treba vremena. Svi žele napredovati i igrati bolje. Rezultat ne daje uvijek pravu sliku."

O Slaven Belupu Dambrauskas kaže: "Zabijaju u svakoj utakmici. Protiv Šibenika su zaslužili pobjedu. Stvorili su dosta šansi. Mi smo Hajduk i moramo gledati što mi radimo. Neće biti lako. Motivacija i atmosfera koja se očekuje na Poljudu će i njih motivirati. Morat ćemo biti na visokom nivou."

Za kraj je spomenuo sjajnu atmosferu na Poljudu koja igrače čeka u nedjelju: "Poljud je najbolje mjesto za igrati. Da nije restrikcija, bilo bi i više ljudi. Uživat ćemo u atmosferi i biti spremni."

Pročitajte više