VREMEPLOV

Dan kad je Dinamu uspjelo ono što nikad nije nijednom hrvatskom klubu

Screenshot: Youtube/GNK Dinamo TV

NA DANAŠNJI dan, 6. rujna 1967. godine, zagrebački Dinamo osvojio je Kup velesajamskih gradova nakon što je u finalu pobijedio Leeds United sa slavnim Jackiejem Charltonom i škotskim legendama Billyjem Bremnerom i Peterom Lorimerom.

Modri su pobijedili 2:0 u prvoj utakmici, dok je druga završila neodlučeno bez golova. U Zagrebu su pogotke postigli tada 19-godišnji Marijan Čerček i Krasnodar Rora. Bilo je to dovoljno za veliko slavlje Purgera i najveći uspjeh hrvatskog klupskog nogometa do danas.

Tadašnji predsjednik FIFA-e sir Stanley Rous predao je trofej kapetanu i najboljem strijelcu Dinama Slavenu Zambati. Igrači koji su sudjelovali u tom sjajnom uspjehu su: Zlatko Škorić, Branko Gračanin, Filip Blašković, Rudolf Belin, Denijal Pirić, Krasnodar Rora, Marijan Čerček, Marijan Brnčić, Mladen Ramljak, Josip Gucmirtl, Stjepan Lamza i Slaven Zambata. Treneri su bili Branko Zebec i Ivica Horvat.

Prije finalnih dvoboja s Englezima Modri su odigrali nekoliko uzbudljivih utakmica. Već u prvom kolu o prolasku dalje odlučivalo je bacanje novčića. Dinamo je bio sretniji od Spartaka iz Brna izborivši dvoboj protiv škotskog Dunfermlinea. I protiv njih rezultat je bio izjednačen, no zbog više golova u gostima, Dinamo je išao dalje. U osmini finala pao je rumunjski imenjak iz Pitestija.

Moćni Juventus bio je protivnik u četvrtfinalu, no dinamovce to nije pokolebalo i ukupnim rezultatom 5:2 izborili su polufinale. Malo tko je vjerovao u prolazak dalje nakon poraza od 3:0 u Frankfurtu od Eintrachta. No ako je netko vjerovao u to, bio je to Stjepan Lamza, koji je fantastičnom partijom pomogao momčadi da upiše pobjedu od 4:0 i izbori spomenutu finalnu utakmicu.

Kako je nastao Kup velesajamskih gradova?

Inicijator natjecanja bio je Švicarac Thommen, potpredsjednik UEFA-e koji je 1955. u Baselu okupio predstavnike 10 europskih velesajamskih gradova (Barcelona, Basel, Birmingham, Frankfurt, Kopenhagen, Laussane, Leipzig, London, Milano i Zagreb) i predložio organizaciju natjecanja gradskih reprezentacija.

Prvo izdanje zamišljeno je kao dvogodišnje natjecanje, ali se protegnulo na tri godine. I sljedeća dva izdanja, 1958./60. i 1960./61., održana su kao natjecanja gradskih vrsta, a od sezone 1961./62. postaje jednosezonsko klupsko natjecanje u koje je svaki član UEFA-e imao pravo poslati do tri sudionika, odnosno najjače klubove osim prvaka država.

KVG su osvajali velikani europskog nogometa, a Dinamo je nastupio šest puta

Snagu ovog natjecanja potvrđuje i popis dotadašnjih osvajača:

1955.-1958. Barcelona
1958.-1960. Barcelona
1961. Roma
1962. Valencia
1963. Valencia
1964. Real Zaragoza
1965. Ferencvaros
1966. Barcelona

Nakon Dinama osvajači Kupa velesajamskih gradova bili su engleski klubovi Leeds United, Newcastle, Arsenal i ponovno Leeds.

Dinamo je šest puta nastupio u Kupu velesajamskih gradova, a manje je poznata činjenica da je bio finalist istog natjecanja i 1963. Na putu do tog finala izbacio je velikane poput Porta, Ferencvarosa i Bayern Münchena, no u finalu se ispriječila španjolska Valencia.

Pročitajte više