Dan kad je Hajduk došao dalje od ijednog hrvatskog kluba u Ligi prvaka

Foto: Screenshot

TOČNO je 29 godina od dana u kojem je Hajduk igrao utakmicu četvrtfinala Lige prvaka. Podsjetimo, suparnik poljudskom timu među osam najboljih u sezoni 1994./95. bio je nizozemski velikan Ajax, a nakon 0:0 na Poljudu, dana 15. ožujka 1995. Hajduk je istrčao u uzvrat četvrtfinala u Amsterdamu gdje je završio svoje europski put nakon 0:3.

Nastup Hajduka u četvrtfinalu Lige prvaka i dalje je najbolji rezultat hrvatskih klubova u najjačem europskom klupskom nogometnom natjecanju. Ispostavit će se te 1995. da je Hajduk ispao iz natjecanja od kasnijeg pobjednika. Ajax je u polufinalu bio bolji od Bayerna (0:0. 5:2), a u finalu igranom u Beču pobijedio je Milan 1:0.

Iz skupine u četvrtfinale

U Ligi prvaka igrali su tada samo prvaci država. Tako je u skupinama LP-a bilo samo 16 prvaka, a među njima najbolji klubovi Rumunjske, Grčke, Austrije, Rusije i Hrvatske. Hajduk je postao prvi hrvatski klub u skupini Lige prvaka tako što ju je izborio s dvije pobjede nad poljskim prvakom Legijom (1:0, 4:0), nakon čega je ždrijebom dobio skupinu s Benficom, Anderlechtom i Steauom.

Prolazak je izborio s po dvije pobjede, remija i poraza, a s obzirom na to da je u Ligi prvaka tada bilo upola manje klubova nego danas, to je značilo da je Hajduk ušao u četvrtfinale Lige prvaka, tada prvu nokaut rundu.

Pročitajte više