LJETO ZA POVIJEST

Dan kad je Hrvatska bila udarna vijest u svijetu

Grafika: Index

*** U serijalu Index Sporta vraćamo se u ljeto 2018. i donosimo neispričane priče iz Rusije, intervjue i videosnimke koje su obišle svijet. Idemo iza kulisa povijesnih utakmica i rušenja Argentine, Rusije, Engleske i Danske, proći ćemo istim putem kojim je Hrvatska u potpunom transu stigla do finala i pisati o reakcijama koje je izazvala. Nakon prve pobjede protiv Nigerije reprezentaciju Hrvatske do Moskve više nitko nije uspio zaustaviti i počelo je mjesec dana ludila.

PRIJE TOČNO godinu dana Hrvatska je bila u općem deliriju. 

U spektakularnoj utakmici Hrvatska je 21. lipnja 2018. u Nižnjem Novgorodu razbila Argentinu 3:0 golovima Rebića, Modrića i Rakitića. Ante Rebić vjerojatno sljedećih 20 voleja nakon Caballerove pogreške ne bi uspio tako savršeno zakucati u gol. Modrić bi vjerojatno promašio sljedećih deset udaraca s 20 metara, ali te večeri, kao i cijelog ljeta, sve je Hrvatskoj išlo na ruku.

Debakl Argentine i fantastična izvedba Hrvatske odjeknuli su diljem svijeta i bili glavna sportska tema tog i sljedećeg dana. Argentinci su, naravno, bili u potpunom šoku i odmah su tražili odgovornost Messija i argentinskog saveza, koji je na klupu stavio čudnog čovjeka Jorgea Sampaolija.

"Sramota", "Caballerov horor", "Tko je kriv?" bili su neki od naslova, a najokrutniji bio je najčitaniji argentinski list Clarin, koji je komentar utakmice naslovio s "Argentina, ruglo Svjetskog prvenstva".

I dok su Argentinci naricali nad svojom reprezentacijom i tražili krivce, ostali svjetski mediji bili su očarani Hrvatskom koja nije silazila s njihovih naslovnica.

"Hrvati imaju savršenu momčad, najbolju na Svjetskom prvenstvu. Fizički su moćni i spremni i maksimalno samouvjereni", govorili su komentatori ruskog Prvog kanala u studiju nakon utakmice.

Engleski Guardian, oduševljen izvedbom Luke Modrića i Ivana Rakitića, napisao je da je Argentina doživjela nezamislivo poniženje.

"Jorge Sampaoli pokrio je lice rukama, Leo Messi buljio je u pod. Argentinci su bili bez riječi, stajali su nepomično s rukama na bokovima, dok su oko njih u ekstazi slavili igrači Hrvatske. Luka Modrić zabio je pogodak koji će konkurirati kao jedan od najljepših na turniru. Kada je Rakitić zabio za 3:0 u 90. minuti, potpuno je slomio dvostruke svjetske prvake. Doživjeli su poniženje i na rubu su ispadanja sa SP-a. U srcu anarhije Argentine je Leo Messi. Pretjerali su u svemu: u trčanju, agresivnosti, pokušajima da uspostave posjed lopte. Pogodak Ivana Rakitića za 3:0 na koncu ih je otpuhao s terena", napisao je komentator Guardiana.

New York Times je pobjedu Hrvatske objavio kao udarnu vijest, a čitateljima je poslao push notifikaciju preko svoje mobilne aplikacije. "Hrvatska je okovala Messija i osakatila nade Argentine na SP-u", bio je naslov teksta, a Modrićevu golčinu za 2:0, projektil brzine 99 km/h, opisali su u posebnoj grafici. Hrvatska je bila udarna vijest na naslovnici BBC-a, a mnogobrojni mediji prenijeli su fotografije Diega Maradone kojeg je Rebićev gol doslovno zavario za stolicu. 

Španjolske novine u prvi plan gurale su katastrofu Argentine pa je Mundo Deportivo izašao s fotografijom Sampaolija koji se drži za glavu i naslovom "U provaliji". AS je stavio naslov "Ni Messi, ni Argentina", što u prijevodu na hrvatski jezik znači upravo "Ni Messija, ni Argentine", dok je Marca objavila fotografiju Messija i naslov "Svjetski fijasko".

Regionalni mediji bili su također oduševljeni Hrvatskom. 

"Hrvati su odigrali maestralnu utakmicu i potpuno nadigrali Gaučose, osigurali nokaut-fazu i ujedno gurnuli momčad Lea Messija na rub ispadanja uoči nastavka natjecanja", napisao je srpski B92 dok je Blic dobro prognozirao nastavak natjecanja:

"Momčad Zlatka Dalića pokazala je kako se može nositi sa svima, pa i s Argentinom, i da je nadigra, ponizi i dovede na rub ispadanja. Argentina je potučena samo tako. Jorge Sampaoli izgubio je taktičku bitku, a Gaučosi izblamirali cijelu naciju koja je polagala toliko nade."

Slovenski Sportal objavio je da je "Hrvatska lavina zatrpala Argentinu i Messija", a po mišljenju bosanskog SportSporta, "Vatreni su obrukali Messija i društvo".

Pročitajte više