Dan kad je rođen nogomet

Foto: Sheffield F.C.

NOGOMET danas slavi 160. rođendan!

Najpopularniji sport na svijetu, za kojeg tvrde da se igrao i u drevna vremena, službeno je zaživio na današnji dan u Sheffieldu gdje je osnovan prvi nogometni klub u povijesti. Sve je počelo s dvojicom kriketaša koji su tražili zamjenu za svoj omiljeni sport kako bi održali formu tijekom zimskih dana.

Već 1855. članovi šefildskog kriket kluba napucavali su loptu bez ikakvih pravila, a onda su 24. listopada 1857. dvojica članova Nathaniel Creswick i William Prest osnovali Sheffield Football Club. Godinu dana kasnije donijeli su i prva klupska, a ujedno i prva nogometna pravila, kasnije nazvana šefildskim pravilima. Novi klubovi koji su nastajali u okolici razvijali su vlastita pravila, a tek 1878. nakon duge borbe, protesta i bojkota natjecanja, šefildski klubovi su pristali igrati po pravilima engleskog nogometnog saveza koji je oformljen u međuvremenu.

Prvi lokalni derbi odigrali su 1860. protiv rivala Hallama koji je osnovan iste godine. "Rules derby" smatra se najstarijim nogometnim derbijem na svijetu, koji se i danas igra.

Kad je osnovana prva profesionalna liga, a Englezi počeli graditi profesionalne momčadi, amaterski Sheffield FC nije se mogao nositi s konkurencijom i uz pomoć saveza osnovali su prvo natjecanje isključivo za amaterske klubove, FA Amateur Cup, kojeg su osvojili 1904. što im je i najveći uspjeh.

 

 
Sheffield F.C. danas igra u osmom razredu engleskog nogometa, na stadionu s 250 sjedećih i oko 2000 stajaćih mjesta i potpuno je u sjeni puno uspješnijih Sheffield Uniteda i Wednesdaya. No, mogu se pohvaliti da su jedini klub, osim Real Madrida, koji nosi najveće FIFA-ino priznanje (FIFA Order of Merit) za poseban doprinos razvoju nogometa.
 
Iako su osmoligaš, najstariji klub na svijetu drži do svog naslijeđa i na svojoj službenoj stranici podsjeća na slavnu povijest. Između ostalog, izdvajaju nogometne inovacije za koje su izravno zaslužni, poput prve prečke gola, prvog udarca iz kuta i slobodnog udarca, kao i ubačaja iz auta.

1878. odigrali su prvu nogometnu utakmicu u povijesti pod reflektorima pred čak 20 tisuća ljudi.
 


Ponosni su na svoj amaterski status i vjerni su svojoj 160 godina dugoj tradiciji razvoja mladih nogometaša i amaterskog nogometa. Prije sedam godina osnovana je i klupska fundacija u tu svrhu. Kako sami kažu, klub nikada neće ulagati u igrače, nego u lokalne ili globalne projekte koji šire istinske vrijednosti nogometne igre, integritet, respekt i zajedništvo.

Zbog svog doprinosa nogometu, ali najviše zbog širenja filozofije nogometa kakav je nekad bio, Sheffield F.C. danas ima tisuće fanova širom svijeta, a posjećuju ga i navijači njemačkih, belgijskih, nizozemskih i drugih europskih klubova.

U planu im je izgradnja novog stadiona i sportskog centra na mjestu gdje je originalno začet nogomet, a tamo bi bilo prostora i za edukaciju mladih sportaša i posjetitelja. "Najvažniji cilj nam je da budemo tu i za još 160 godina", poručio je prvi čovjek kluba uoči jubilarne proslave.
 

Pročitajte više