legende

Dan kad se na Santiago Bernabeuu dogodilo nezamislivo

Foto: Reuters

OČAJNO lice Ikera Casillasa govorilo je dovoljno.

Veliki španjolski golman, jedan od najuspješnijih u povijesti nogometa, držao je ruke na bokovima i tupo gledao oko sebe okrećući glavu lijevo-desno u nevjerici. U jednom trenutku slegnuo je ramenima i napravio izraz lica kao da je želio reći:

"A što ja tu mogu?"

Nije mogao ništa. Ni Iker Casillas, ni Sergio Ramos, ni Zidane, ni Ronaldo, onaj brazilski, nisu mogli ništa tog 19. studenog prije točno 15 godina u prvom Clasicu sezone 2005./2006. 

Izluđivao Ramosa čitavu utakmicu

Igrala se 75. minuta, a Ronaldinho je još jednom na pik uzeo Sergija Ramosa kojemu je to vjerojatno bila najnapornija večer u karijeri. Čitavu utakmicu čudesni Brazilac mu je vadio mast, a u akciji za treći gol Barcelone danas jedan od najvećih španjolskih igrača u povijesti više nije znao što da radi. Prvo je želio izaći na Ronaldinha, onda je zaključio da je bolje da se povlači kako ne bi ispao budala kao 15 minuta ranije kad ga je Dinho također učinio smiješnim. No, pomoći nije bilo. Ronaldinho je u munjevitom trku prošao kraj Ramosa kao kraj spomenika i onda zavukao loptu kraj Casillasa u gol za konačnih 0:3.

I dok je Brazilac slavio svoj drugi gol, Realovi navijači, barem oni objektivni koji su bili svjesni da svjedoče nečemu prekrasnom, ustali su i zapljeskali Brazilčevoj genijalnosti. Nikad prije ni poslije Santiago Bernabeuu nije ovacijama pozdravio igrača Barcelone koji se 75 minuta poigravao sa zvijezdama nakrcanom momčadi Reala. Posebno si je "priuštio" tad još neiskusnog Ramosa koji je barem pet puta promašio klizeći start, odnosno Brazilac bi, kad bi vidio da Ramos uklizava, samo podignuo loptu pokraj njega.

Istu stvar napravio mu je u 60. minuti kad ga je prošao, a Ramos je otklizao do reklama, onda je varkom tijela izbacio i Helgueru te zakucao kraj nemoćnog Casillasa za 2:0. No, nisu ovacije Realovih navijača bile samo za tu utakmicu.

Na vrhuncu forme

Veliki Brazilac u to vrijeme bio je u naponu snage i na svojem vrhuncu. A kad je bio u takvoj formi, protiv Ronaldinha je bilo apsolutno nemoguće igrati. Zastrašujuća dominacija i dribling kojima je u očaj bacao svakoga tko mu se našao na putu očaravali su nogometne fanove diljem svijeta. Do te utakmice je u toj sezoni već imao deset golova i deset asistencija, a sa svake utakmice Barcelone mogao se napraviti video od nekoliko minuta samo Ronaldinhovih majstorija.

Clasico na Santiago Bernabeuu bio je demonstracija moći tad najjače europske momčadi i najatraktivnijeg igrača na svijetu koji će mjesec dana kasnije osvojiti i Zlatnu loptu. Bio je isto tako i simbolični kraj Galacticosa, megamomčadi koju je godinama stvarao Florentino Perez.

La liga, 12. kolo sezone 2005./2006.:

Real Madrid - Barcelona 0:3

Strijelci: Eto'o 15, Ronaldinho 60', 75'

Real Madrid: Casillas - Roberto Carlos, Helguera, Ramos, Soldado - Beckham, Garcia - Zidane, Raul, Robinho - Ronaldo

Barcelona: Valdes - Van Bronckhorst, Marquez, Puyol, Oleguer - Deco, Edmilson, Xavi - Ronaldinho, Eto'o, Messi

Pročitajte više