NAJLUĐA ZADNJA KOLA

Dan kad smo gledali najtužnije slavlje u povijesti nogometa

Foto: Getty Images / Guliver Image

* U još jednom tjednu bez nogometa prisjećamo se onog najboljeg što nam je pružio. U kratkom serijalu donosimo vam tekstove o najnapetijim i najluđim završnicama nacionalnih prvenstava. Preokrete i nevjerojatne priče pamtimo i danas kao nezaboravni dio nogometne povijesti.

NAVIJAČI Schalkea utrčali su u teren tog 19. svibnja 2001. kako bi s igračima proslavili naslov prvaka koji su čekali 43 godine. Usred slavlja na semaforu Veltins arene pokrenut je prijenos jedne druge utakmice.

Uslijedilo je deset najšokantnijih sekundi u povijesti njemačkog nogometa, a navijači su shvatili da su slavili naslov koji nikad nisu osvojili. Šokirao ih je Bayernov Šveđanin, koji je zabio najpoznatiji gol Schalkeove povijesti. Tog i sljedećeg dana hitne službe u Gelsenkirchenu bilježile su četverostruko više intervencija na onima slabijeg srca.

Embed from Getty Images

Nevjerojatno izjednačena Bundesliga

Bundesliga 2000./01. donijela je najgori start Bayerna u posljednjih 20 godina. Nakon 13 kola imali su već šest kikseva, ali je jako izjednačena Bundesliga te godine značila da su bodove gubili i svi ostali. Najmanje ih je dotad izgubio Schalke.

Odlična momčad za koju su igrali Andrea Moller, Jorg Böhme, Jiri Nemec, Ebbe Sand, Gerald Asamoah i Emile Mpenza imala je tvrdu obranu i odlične napadače, zbog čega je vodila veći dio prvenstva. Nevjerojatno zvuči podatak da je pet kola prije kraja čak šest klubova bilo unutar tri boda i nadalo se naslovu: Schalke, Bayern München, Bayer Leverkusen, Borussia Dortmund, Hertha i Kaiserslautern. Od početka sezone čak se sedam klubova izmijenilo na prvoj poziciji.

Iduća tri kola donijela su veliku čistku nakon koje su na vrhu ostali Schalke i Bayern. Dva kola prije kraja Schalke je sve imao u svojim rukama.

Hajdukov trener pomogao Bayernu

U pretposljednjem kolu Bayern je nakon šest kola ponovno zasjeo na vrh ljestvice. Bavarci su na domaćem terenu gubili od Kaiserslauterna od pete minute. U 55. minuti Jancker je uspio zabiti za izjednačenje, a sva tri boda donio je Zickler golom u sudačkoj nadoknadi.


U isto vrijeme Schalke je držao nulu u Stuttgartu, ali je izgubio golom Krasimira Balakova u sudačkoj nadoknadi. 

Bayern je u zadnje kolo ušao s tri boda prednosti. Morao ja na gostovanje kod HSV-a, dok je Schalke kod kuće igrao protiv Unterhachinga, kluba koji je sezonu prije "oduzeo" titulu Leverkusenu, a sada i matematički ispao iz lige. Schalkeu je trebalo mini čudo. Pobjeda nad Unterhachingom se podrazumijevala, ali im je trebalo da HSV svlada Bayern. To se i dogodilo. Nažalost za Schalke, ne samo jednom.

Proslava naslova prvaka

Schalkeu nisu stvari krenule po planu. Osluškivanje onoga što se događa u Hamburgu ih je koštalo pa je Unterhaching poveo 0:2. Schalke je do poluvremena izjednačio, ali je Unterhaching ponovno poveo. U 70. minuti Schalke je gubio 2:3, a u Hamburgu je bilo 0:0. Bayern je s dvije ruke već obujmio pehar prvaka.
Onda se Schalkeu ukazao Jorg Böhme.

Golom iz slobodnog udarca, pa onda i iz igre, u samo dvije minute preokrenuo je rezultat u korist svoje momčadi, a Ebbe Sand je u 89. minuti potvrdio pobjedu od 5:3.

Embed from Getty Images



Minutu kasnije stadion je eruptirao od sreće. U Hamburgu je bosanskohercegovački reprezentativac i legenda HSV-a Sergej Barbarez glavom svladao Kahna i donio vodstvo svojoj momčadi. Sve je djelovalo gotovo. Iako je Schalkeov sportski direktor Rudi Assauer pozivao na oprez i strpljenje, navijači nisu mogli čekati. Uskoro se stadionom pronijela informacija kako je utakmica u Hamburgu gotova, a Schalke prvak Njemačke.

Tisuće ljudi utrčale su na teren, nosili su igrače na ramenima, a trener Huub Stevens plakao je od sreće. Bile su to nezaboravne scene, ali su svi napravili neoprostivu grešku i zaboravili da za Bayern nikad nije gotovo. Uslijed meteža na Schalkeovoj Veltins areni, na semaforu se odjednom pojavio prijenos utakmice iz Hamburga koja nije bila gotova. 


Naslov im je oduzeo čovjek kojem je to bio jedini gol u Bayernu

Već u idućem napadu Kuffour je propustio s nekoliko metara pogoditi gol i vratiti Bayernu naslov, nakon čega je uslijedilo naguravanje koje se zamalo pretvorilo u tučnjavu. U posljednjem Bayernovom napadu Effenberg je dodao loptu u prostor.

Do nje je prvi stigao HSV-ov Hertzch i odbio je prema svom golu, a vratar Mathias Schober ju je ulovio u ruke. Sudac je opravdano dosudio indirektni udarac, a baš u tom trenutku se slika s te utakmice počela vrtjeti i na Schalkeovom stadionu.

Navijači Schalkea mogli su samo bez daha promatrati idućih dvadeset sekundi kako Bayern izvodi završni udarac tog prvenstva. Effenberg i Hargreaves namjestili su loptu za udarac braniču Patriku Anderssonu, koji je probio suparnički blok i golmana. Andersson je u Bayernu proveo dvije sezone, a to mu je bio jedini gol u Bundesligi.

Bayern je započeo luđačko slavlje, Kahn je iščupao zastavicu i vitlao njome slaveći najnevjerojatniji triler-naslov u povijesti njemačkog nogometa.



Navijači Schalkea blijedo su gledali kako im je naslov koji su već upisali ispao iz ruku na najšokantniji mogući način. Suze radosnice zamijenjene su plačem i jecajem navijača koji su još satima u šoku sjedili na travnjaku i tribinama. Čak i za one neutralne, bio je to prilično bolan prizor. Schalke je postao poznat kao "prvak od četiri minute", koliko je proteklo od isteka 90 minuta u Hamburgu i njegovog slavlja do Anderssonovog gola u posljednjoj minuti sudačke nadoknade.

Schalke je tog dana zaradio najveću psihološku traumu u svojoj povijesti, od koje se nikad nije uistinu oporavio, a Bayern je preuzeo apsolutni primat u Bundesligi. Patrik Andersson je zabio možda i najvažniji gol u povijesti Bundeslige. 

Penali između Bayerna i Schalkea u kupu 2002. godine

PROČITAJTE OSTALE TEKSTOVE IZ SERIJALA: 

Kako je Bayer Leverkusen postao Neverkusen

Kiša koja je donijela Laziju titulu

Pročitajte više