SKIJANJE

Dan kada je Ivica Kostelić uspio ono što nitko nikad nije

Foto: Getty Images/Guliver Image

PROŠLO je točno 20 godina od jedne od najvećih skijaških senzacija u povijesti. Utrka Svjetskog skijaškog kupa ostat će upamćena kao Čudo u Aspenu, a glavni protagonist je veliki Ivica Kostelić koji je tog dana ostvario najposebniju pobjedu svoje karijere.

Svi su otpisali senzacionalnog klinca. Bio je 64. od 75 skijaša

Tada je hrvatski skijaš kao 21-godišnjak senzacionalno pobijedio na prvom slalomu sezone. Startao je s brojem 64 i do danas nitko nije pobijedio s tako visokim startnim brojem. 

Nakon prve vožnje bio je sjajan sedmi s 85 stotinki zaostatka za vodećim Marijem Mattom, a u drugoj vožnji je imao drugo najbolje vrijeme te je s 12 stotinki prednosti slavio ispred Talijana Giorgija Rocce. Matt je završio treći s 19 stotinki iza senzacionalnog Ivice.

"Sve mi je jasnije kako je to strašan pothvat. Gledam frajera s brojem 64 na postolju i ne mogu vjerovati da je tamo. Ali stvarno dobro izgleda, zar ne?" rekao je Ivica nakon utrke. 

Imao je više operacija nego utrka. Naklonio mu se cijeli svijet

U tom trenutku Kostelić je u karijeri odvozio svega tri slaloma u Svjetskom kupu, a imao je čak četiri operacije. Čovjek koji je doslovno više vremena proveo na operacijskom stolu nego na stazi šokirao je svijet koji mu se naklonio.

Ta veličanstvena pobjeda ga je lansirala među vrhunske slalomaše, a da ta pobjeda nije bila slučajnost pokazao je samo 24 sata kasnije kada je, također u Aspenu, bio peti u slalomu, ali već s puno boljim startnim brojem (23). 

Do kraja sezone obranio je prvo mjesto, a posebno uzbudljivo bilo je na završnici sezone u austrijskom Flachau gdje su se za Mali globus borili Kostelić, Bode Miller i Jean-Pierre Vidal. 

Na kraju je Kostelić bio najbolji, a prvi veliki trofej u karijeri proslavio je uz majicu s natpisom "Ja nisam genije".

Pročitajte više