Dan odluke u Primeri: Barca već danas može osvojiti naslov

Foto: Getty Images / Guliver Image

UTRKA za naslov prvaka Španjolske u 17 sati dosegnut će svoj vrhunac jer će sva tri pretendenta Barcelona, Atletico i Real Madrid na travnjake, jedino Katalonci imaju sve u svojim rukama, dvije pobjede iz dva preostala kola značit će kako će La Liga dobiti novog starog prvaka. Svaki Barcin kiks s nestrpljenjem iščekuju gradski rivali Real i Atletico, koji će u slučaju poraza ili nerješenog rezultata, pobjedom mogu preskočiti "blaugranu".

Prvi ispit imat će danas protiv gradskog rivala Espanyola, a trener Luis Enrique svjestan je da su ispucali sva prava na pogrešku i do konca sezone ne smiju ispustiti više ni bod.

"Moramo pobijediti obje utakmice, ne vjerujem da će Real i Atletico kiksati"

"Dva kola su do kraja i svaki naš kiks bit će presudan, moramo pobijediti sve preostale utakmice jer Real i Atletico neće kiksati," smatra trener Barcelone.

Dvije pobjede bit će dovoljne Barci za šesti naslov u posljednjih osam godina, a mogla bi im biti dovoljna i samo ova današnja, ako Real Madrid propusti pobijediti Valenciju danas, te ako Atletico izgubi od Levantea, no vjerojatnije je kako će "dan odluke" biti tek u posljednjem kolu.

"Jedino mi možemo postati prvaci pobijedimo li danas. Ne brinu me naši suparnici, jedino čime se opterećujem jest - kako pobijediti Espanyol," kaže Enrique.


Espanyol je 2007. oduzeo Barci naslov


Protiv gradskog rivala već je triput igrao ove sezone, u kupu ga je dvaput pobijedio, a u prvenstvu su odigrali bez golova u utakmici s dva crvena kartona, svinjskom glavom koja je uletjela na travnjak i neukusnim komentarima koje su domaći navijači svih 90 minuta sipali na račun Piqueove supruge Shakire. Kao šlag na tortu došla je tučnjava u tunelu po završetku utakmice.
Espanyol bez opterećenja ulazi u današnju utakmicu, ostanak u ligi davno je osigurao i jedini motiv za današnju susret jest - spriječiti gradskog rivala u osvajanju naslova, baš kao što su to učinili 2007. godine.

Tad je Raul Tamudo s dva gola osigurao remi Espanyolu i omogućio Real Madridu Fabija Capella naslov posljednjeg dana sezone. Taj je slučaj poznat kao "Tamudazo" i sadašnji Espanyolov napada Felipe Caicedo nada se kako će ponoviti njegov uspjeh.

"Caicedazo? Sviđa mi se! Imamo priliku učiniti nešto što će se pamtiti u povijesti danas i ako budemo u prilici, rado ćemo uprskati Barcino slavlje," rekao je Caicedo.


Barca ima bolji međusobni omjer s Atleticom i Realom, te u slučaju da nakon zadnje utakmice svi budu imali isti broj bodova - prvaci će postati Katalonci.

U posljednjem kolu, iduću nedjelju, Barcelona će u goste Granadi, koja se grčevito bori za ostanak u ligi, ali Enrique, kaže, kako im dvije pobjede u zadnje dvije utakmice protiv ovog suparnika daju nadu uoči posljednjih 90 minuta sezone.

Simeone nikad nije pobijedio Levante u Valenciji

Atletico će danas igrati protiv Levantea, a baš kao Espanyol, Levante nema suviše motiva danas jer je već ispao iz prve lige, no crveno-bijeli pobijedili su samo pet puta u posljednjih 13 utakmica na stadionu Ciutat de Valencia i sigurno im neće biti lako.

Diego Simeone pobjeđivao je najbolje svjetske klubove, ali nikad nije slavio protiv Levantea u gostima, Levante ga je pobijedio 2:0 pri kraju sezone 2013/14. kad je Atletico bio prvak, no taj rezultat nije ga koštao naslova jer su Barca i Real u istom kolu remizirali i ostali ispod njega na tablici.

"Ne opterećuje me omjer s Levanteom, ni to što tamo još nemam pobjedu, to ne mogu promijeniti niti na to mogu utjecati, koncentriran sam samo na cilj pred nama," kaže Diego Simeone, koji će u posljednjem kolu dočekati Celtu na Vicente Calderonu.

No pobjede u posljednja dva kola neće mu značiti ništa bez Barcinog kiksa u jednoj od posljednje dvije utakmice.


Valencija je posljednje dvije sezone u svibnju izbacila Real iz utrke za naslov

Real Madrid ima vjerojatno najtežu zadaću pred sobom, no čak i ako pobjedi u obje preostale utakmice, mora se nadati pogreškama oba konkurenta, želi li naslov.

Posao će im biti dodatno otežan jer neće biti Garetha Balea, Keylora Navasa i Danija Carvajala protiv Valencije, a upitno je hoće li se Benzema i Ronaldo oporaviti za današnju utakmicu.

"Neće nam biti lako, Valencija je naš rival i igra odličan nogomet u zadnje vrijeme. Želimo dati sve od sebe pred svojim navijačima, ali na Santiago Bernabeuu Real Madrid je uvijek favorit," rekao je Zinedine Zidane u najavi utakmice.

Kraljevski klub je pobijedio deset puta uzastopno u La Ligi, ali protekle dvije sezone oba puta odigrao je 2:2 s Valencijom u svibnju i upravo zbog tog rezultata ostao bez naslova. Ove sezone također su odigrali 2:2, a Rafa Benitez dobio je radnu knjižicu u ruke po završetku tog susreta. Protekle dvije sezone "Šišmiši" su uzeli Realu naslov, ali ove sezone dali su mu priliku za borbu za prvo mjesto pobijedivši Barcu na Nou Campu 2:1.

U posljednjem kolu Real će u goste Deportivu na Riazor, a taj stadion za kraljevski klub bio je uklet dugih 18 sezona, naime u razdoblju od 1992. do 2010. nisu ni jedanput pobijedili u La Coruni. Depor još nije izgubio izglede za ostanak i dočekat će bijele u uzavreloj atmosferi posljednjeg dana sezone.

 

Pročitajte više