LIGA PRVAKA

Danas je dan za hat-trickove u Ligi prvaka. Dado Pršo tako je proslavio rođendan

Foto: EPA

DANAS se igra osam utakmica 4. kola grupne faze Lige prvaka, a ako će se povijest ponavljati, netko od igrača večeras bi mogao eksplodirati i postići hat-trick.

Naime, na utakmicama 5. studenog dosad je postignuto čak pet hat-trickova u LP-u, više nego na ijedan drugi datum. 

Autor jednog od njih bio je i Dado Pršo, koji je 2003. otišao i korak dalje te zabio četiri gola u pobjedi Monaca nad Deportivom 8:3. Ta je utakmica tada s 11 golova postala najefikasnija u povijesti ovog natjecanja. Prije tri godine rekord su srušili Borussia Dortmund i Legia (8:4).

Uspjeh tadašnjeg hrvatskog reprezentativca bio je još slađi jer je tog dana proslavio 29. rođendan. 

Šest godina prije Prše, 5. studenog 1997., Andrij Ševčenko je zabio tri gola u senzacionalnoj pobjedi kijevskog Dinama nad Barcelonom 4:0, a Andy Cole je hat-trickom vodio Manchester United do pobjede 3:1 protiv Feyenoorda.

Posljednja dva hat-tricka u Ligi prvaka na ovaj datum postignuta su u ovom desetljeću. Alvaro Negredo ostvario ga je 2013. u pobjedi Manchester Cityja nad CSKA Moskvom 5:2, a godinu kasnije Luiz Adriano u Šahtarovu razbijanju BATE Borisova 5:0, samo dva tjedna nakon što je isti igrač istom klubu utrpao pet komada u pobjedi 7:0.

Pršo je na svoj 29. rođendan postao prvi Hrvat s hat-trickom u Ligi prvaka, a naknadno su mu se priključila još četvorica. Ivan Klasnić 2004. je zabio tri gola Anderlechtu u pobjedi Werdera 5:1, Ivica Olić 2010. je sam sredio Lyon kao jedini strijelac u pobjedi Bayerna 3:0, Mario Mandžukić je 2014. ostvario hat-trick u dresu Atletica protiv Olympiacosa (4:0), a prije samo mjesec i pol smo konačno na ovom popisu dočekali i igrača iz hrvatskog kluba - Mislav Oršić ugradio je tri gola u Dinamovu pobjedu nad Atalantom 4:0.

Pročitajte više