Danska preokretom izbacila Kamerun sa Svjetskog prvenstva!

KAMERUN nećemo gledati u nokaut fazi Svjetskog prvenstva. Mnogi su Afrikanci upravo od Le Guenove momčadi očekivali obranu časti "crnog kontinenta", ali nakon Japana Kamerun je porazila i Danska. Završilo je 2:1, golove su zabili Bendtner i Rommedhal, za Kamerun je strijelac bio Eto'o.

> Tijek susreta

Šteta je što se od Kameruna opraštamo taman kad su počeli igrati lijep nogomet. Koliko god čudno to zvučalo, upravo su Danska i Kamerun odigrali najzanimljiviju utakmicu dosadašnjeg tijeka prvenstva. Prilika i uzbudljivih situacija nije nedostajalo, redale su se kao na pokretnoj traci.

Posebno se to može reći za zadnjih desetak minuta utakmice, kad je Kamerun krenuo na juriš, u neprekidnu opsadu danskog gola. Nisu uspjeli; u drugi krug sigurno prolazi Nizozemska koja već ima šest bodova, dok će se za drugo mjesto u izravnom dvoboju boriti Japan i Danska koji imaju po tri boda. Čak i ako dobiju Nizozemce, Kamerunci su ispali s SP-a.

Eto'o proradio prekasno

Puno se na ovom prvenstvu očekivalo od Samuela Eto'oa. U utakmici protiv Danske napokon je pokazao i zašto. Već u 10. minuti je najbolji igrač Kameruna doveo svoju ekipu u vodstvo. Najzaslužniji za rani gol bio je danski branič Poulsen, koji je prodao loptu Webou, a ovaj je odlično poslužio Eto'oa.

Napadač Kameruna bio je gotovo sam na 12 metara od gola, takve šanse Eto'o ne promašuje. Nažalost, u ostalim šansama koje je imao, Eto'o nije bio precizan, iako je svakim prodorom u kazneni prostor unosio kaos u obranu Danske.

Rommedahl iznio preokret Danske

Umjesto da povećaju svoju prednost, s obzirom da su i nakon postignutog gola nastavljali prijetiti i stvarati šane, Kamerunci su je u 33. minuti prosuli. Dugu loptu napucanu preko cijelog terena sjajno je u desnom kutu igrališta primio Rommedahl i poslao povratnu na peterac. Bendtner je samo uklizao i pospremio loptu u mrežu.

Bio je to tek početak uzbuđenjima u prvom poluvremenu. Veliki obrambeni kiks imao je i Song, ali Rommedahl i Tomasson nisu uspjeli iskoristiti uručeni poklon. Dvije minute prije kraja poluvremena Eto'o je pogodio stativu, a samo koju seknudu kasnije je Emana promašio prazna vrata.

90 minuta neprekidne jurnjave

Isti tempo igre nastavljen je i u drugom poluvremenu. Već u 46. minuti je Mbia uputio opasan udarac glavom, zatim je Ekotto bio u dobroj prilici u danskom šesnaestercu, a vidjeli smo i solo prodor Eto'oa, kao i loš Weboov šut iz izvrsne pozicije. Ali onda je opet prošla još jedna kontra Danske.

Ekotto je ostavio puno prostora iza svojih leđa, što Rommedahlu nije promaklo. Iskusni se danski reprezentativac s desne strane sjurio u kazneni prostor i pokraj Makouna plasirao loptu u donji lijevi kut Hamidouovog gola. Bila je to zadnja promjena rezultata, ali daleko od toga da je preostalih pola sata prošlo mirno.

U 66. minuti Eto'o je povratnom loptom našao Makouna, ali šansa je propala; šut je otišao iznad prečke. U 77. minuti u kazneni prostor Danske sjurio se Webo, ali ovoga puta se fantastičnom obranom iskazao Sorensen. Imala je i Danska još jednu izvrsnu priliku u 70. minuti, ali ni Tomasson nije bio dovoljno koncentriran. Zadnjih deset minuta utakmice prošlo je u jednom neprekidnom napadu Kameruna, stvoreno je nekoliko velikih šansi, ali preciznosti nije bilo.

Početni sastavi:

Kamerun: Souleymanou, Ekotto, Bassong, Nkoulou, A. Song, Njitap, Emana, Etto, Webo, Mbia, Eyong

Danska: Sorensen, C. Poulsen, Kjaer, Agger, Jacobsen, Gronkjaer, Tomasson, Joergensen, Bendtner, S. Poulsen, Rommedahl

Pročitajte više